Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 3

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 3
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry (International Sherry Week) είναι εδώ!

Η εβδομάδα θεσμός αφιερωμένη στο κρασί της Ανδαλουσίας είναι εφέτος παρούσα  και στην Ελλάδα μέσα από την διαδικτυακή εκδήλωση του House of Wine από 2 έως 8 Νοεμβρίου για να μεταδώσει τον ιερό λόγο του sherry δια στόματος οπαδών, εκπαιδευτών και εραστών της κατηγορίας.

Αν και οι ‘φυσικές’ δράσεις αυτήν τη χρονιά να είναι περιορισμένες εξαιτίας του covid-19 οι ενέργειες με εργαλείο το διαδίκτυο είναι πολλές και δεν υπολείπονται τίποτα σε περιεχόμενο, δημιουργία και βεβαίως νοστιμότατα κρασιά. Κρασιά τα οποία αξίζουν την προσοχή μας, τη δοκιμή μας και μία θέση στα ποτήρια μας.

Είμαστε εδώ, όλη την εβδομάδα, σε ένα House of Sherry masterclass για να τα γνωρίσουμε παρέα.

Γεύσειςε και Αρώματα των sherry;

Το sherry ανάλογα με τον τύπο του έχει διαφορετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ.

Το Fino που στην όψη είναι ωχρό και αχυροκίτρινο χαρακτηρίζεται αναμενόμενα από τη μυρωδιά του flor διατηρώντας μία πικάντικη αίσθηση στη μύτη. Ξεχωρίζουν αρώματα φρέσκιας ζύμης, αποξηραμένων εσπεριδοειδών και αμυγδάλου. Παρόμοια αίσθηση έχει και στο στόμα ενώ γενικά είναι ελαφρύ, τραγανά ξηρό και ντελικάτο.

Το Manzanilla είναι ομοίως ωχρό κι αχυρώδες στην όψη. Αρώματα όπως αυτό από φρέσκο προζύμι και χαμομήλι δίνουν το παρόν, ενώ αν και ελαφρώς πικάντικο είναι πολύ φινετσάτο εκπλήσσωντας ευχάριστα με μία μικρή αίσθηση αλμύρας στο τελείωμα της γουλιάς.

Το κεχριμπαρένιο στην όψη Amontillado είναι ελαφρώς πικάντικο με πολύπλοκη και έντονα ξηροκαρπένια μύτη. Διαθέτει γεμάτο αλλά μαλακό σε ένταση στόμα με ξηρό τελείωμα και επίμονη επίγευση.

Το Oloroso έχει σκούρο ερυθρόξυλο χρώμα ενώ είναι αρωματικά πολύπλοκο. Είναι θερμό αλλά στρογγυλό, λιπαρό μα και βελούδινο με γλυκερή ένταση και μακρά επίγευση.

Το Palo Cortado διατηρεί ένα λαμπερό μαονί χρώμα, συνδυάζοντας τα αρωματικά χαρακτηριστικά ενός Amontillado με μια γαλακτική αίσθηση και το γευστικό προφίλ ενός Oloroso.

To Moscatel έχει χρώμα καστανό και σε ότι αφορά στα αρώματά του διατηρεί την τυπικότητα της ποικιλίας με ανθικά στοιχεία και νότες εσπεριδοειδών. Έχει μία ξεκάθαρα γλυκιά παλέτα η οποία έχει την αίσθηση της φρεσκάδας και του βελούδινα επίμονου στοιχείου.

Το Pedro Ximenez είναι το πιο σκουρόχρωμο της κατηγορίας με σκούρο μαονί οριακά μαύρο. Έχει εξαιρετικά μεγαλύτερη συμπύκνωση θυμίζοντας σιρόπι και όχι κρασί. Σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, τόφου και γλυκόριζα ντύνουν την έντονη γλύκα η οποία παραμένει με ένταση και πείσμα για πολλή ώρα μέσα στο στόμα.

Το Cream στην όψη είναι σκούρο μαονί που αρωματικά και γευστικά συνδυάζει Oloroso και Pedro Ximenez. Είναι γεμάτο με μια πιο ισορροπημένη γλύκα και βελούδινη αίσθηση.


Στην υγειά σας!


Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος

Μοιραστείτε το άρθρο: