Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 4

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 4
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry (International Sherry Week) είναι εδώ!

Η εβδομάδα θεσμός αφιερωμένη στο κρασί της Ανδαλουσίας είναι εφέτος παρούσα  και στην Ελλάδα μέσα από την διαδικτυακή εκδήλωση του House of Wine από 2 έως 8 Νοεμβρίου για να μεταδώσει τον ιερό λόγο του sherry δια στόματος οπαδών, εκπαιδευτών και εραστών της κατηγορίας.

Αν και οι ‘φυσικές’ δράσεις αυτήν τη χρονιά να είναι περιορισμένες εξαιτίας του covid-19 οι ενέργειες με εργαλείο το διαδίκτυο είναι πολλές και δεν υπολείπονται τίποτα σε περιεχόμενο, δημιουργία και βεβαίως νοστιμότατα κρασιά. Κρασιά τα οποία αξίζουν την προσοχή μας, τη δοκιμή μας και μία θέση στα ποτήρια μας.

Είμαστε εδώ, όλη την εβδομάδα, σε ένα House of Sherry masterclass για να τα γνωρίσουμε παρέα.


Με τι ταιριάζει το sherry;

Σε ότι έχει να κάνει με το sherry ξεχάστε όποιον κανόνα συνδυαστικής γνωρίζατε, Κυρίως αυτόν που λέει πως το 'λευκό κρασί πάει με ψάρι και το κόκκινο με κρέας'.

Το sherry αγαπάει πάρα πολύ το φαγητό και ελίσσεται επιτυχημένα σχεδόν σε κάθε προσέγγισης γευστικό συνδυασμό. Ενδείκνυται για συνδυασμούς που άλλα κρασιά αδυνατούν να κάνουν και οι κρασο-φόνισσες τροφές όπως πχ αυγό, σούπες, αγκινάρες, ξίδι το λατρεύουν υποκύπτοντας στη γοητεία του. Το sherry επίσης μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε συνταγές αποθεώνοντας λόγου χάρη μια μαρινάδα ή μία σάλτσα.

Ενδεικτικά, τα Fino και Manzanilla ντύνουν οινικά τσιμπολογήματα υπό τη συνοδεία μικρών 'τάπας'. Πράσινες ελιές, αμύγδαλα, κριτσίνια και πολύ ντελικάτα τυριά θα κάνουν μια τέλεια σχέση. Σαλάτες, λευκά ψάρια με ήπιες βινεγκρέτ και μαρινάδες καθώς και κάθε λογής τηγανιτή θαλασσινή λιχουδιά θα ορίσουν την απόλυτη γευστική αρμονία

Σκεφτείτε τώρα που χειμωνιάζει σούπες από κάστανο, κρεμμύδι ή κολοκύθι/α πλάι σε ένα ποτήρι Amontillado. Το οποίο θα δουλέψει επίσης υπέροχα με το καπνιστό στοιχείο στο φαγητό και τα παλαιωμένα πρόβεια τυριά.

Για εσάς που είστε λάτρεις των συνταγών με πουλερικά και κυνήγι το απόλυτο ταίρι τους είναι το Oloroso. Το Oloroso που για τους ψαροφάγους παντρεύεται άψογα και με τόνο. Μανιτάρια και πολύ παλαιωμένα ή κρεμώδη μεγάλης γευστικής έντασης τυριά φλερτάρουν επίσης επίμονα μαζί του.

Πάντως για περιπτώσεις 'πικάντικες' υπό την παρουσία κρέατος και τυριού η πιο ιντριγκαδόρικη επιλογή είναι το Palo Cortado.

Πατέ, φουαγκρά ακόμα και φρούτα ή πουτίνγκες αναδεικνύονται με ένα Cream. Ενώ λευκά γλυκά αναζητούν μερικές γουλιές Moscatel ενώ μπλε τυριά, πικρή σοκολάτα το Pedro Ximenez, το οποίο αποτελεί και το τέλειο κατά την ισπανική συνήθεια 'σιρόπι' για το παγωτό σας ή τα (παν)κέικ σας.


Στην υγειά σας!

Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος

Μοιραστείτε το άρθρο: