Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 1

Το Sherry σε μία εβδομάδα – Part 1
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry (International Sherry Week) είναι εδώ!

Η εβδομάδα θεσμός αφιερωμένη στο κρασί της Ανδαλουσίας είναι εφέτος παρούσα  και στην Ελλάδα μέσα από την διαδικτυακή εκδήλωση του House of Wine από 2 έως 8 Νοεμβρίου για να μεταδώσει τον ιερό λόγο του sherry δια στόματος οπαδών, εκπαιδευτών και εραστών της κατηγορίας.

Αν και οι ‘φυσικές’ δράσεις αυτήν τη χρονιά να είναι περιορισμένες εξαιτίας του covid-19 οι ενέργειες με εργαλείο το διαδίκτυο είναι πολλές και δεν υπολείπονται τίποτα σε περιεχόμενο, δημιουργία και βεβαίως νοστιμότατα κρασιά. Κρασιά τα οποία αξίζουν την προσοχή μας, τη δοκιμή μας και μία θέση στα ποτήρια μας.

Είμαστε εδώ, όλη την εβδομάδα, σε ένα House of Sherry masterclass για να τα γνωρίσουμε παρέα.


Sherry το πρώτο ‘ΠΟΠ’ της Ισπανίας

Ένα από τα παλαιότερα DO, ΠΟΠ όπως λέμε στην Ελλάδα, της Ευρώπης και το πρώτο στην Ισπανία (1935).

Η πόλη του Χερέθ (προφέρεται από τους ντόπιους Χερέ) και γενέτειρα του sherry πέρασε πολλές κομβικά ιστορικές στιγμές και κάθε μία από αυτές άφησε όχι μόνον τα σημάδια της αλλά και την εκάστοτε ονομασία του τόπου. Η πόλη Xera, για μεγάλο διάστημα Xeres έγινε Xerez και μέχρι και σήμερα Jerez και αντιστοίχως κατά των μαυριτανικών/αραβικών επιρροών Sherrish και μετέπειτα Sherry. Η συλλογιστική πορεία των πραγμάτων λοιπόν, οδηγεί στο συμπέρασμα πως Sherry=Jerez.

Αυτή η ιστορική περιπέτεια οδήγησε στο να έχουμε σήμερα την τύχη να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινικά αγαθά στον κόσμο, το sherry, το κρασί με τα πολλά πρόσωπα. Αυτό το οποίο μπορεί εξαιτίας των διαφορετικών τύπων αλλά και γευστικών στυλ που έχει, να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.


Τι είναι το sherry;

Το sherry είναι ένα ενδυναμωμένο ή όπως συνήθως αποκαλείται ενισχυμένο κρασί από την ποικιλία Palomino (λευκή τοπική ποικιλία) που συναντάμε στο γεωγραφικό τρίγωνο Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda και El Puerto de Santa Maria.

Η πρακτική της ‘ένδυνάμωσης’ ‘η πιο σωστά ενίσχυσης γίνεται με την προσθήκη αλκοόλης αμπελοοινικής προέλευσης. Αυτή η πρακτική στην περίπτωση του sherry εξαρτάται από δύο σημαντικούς λόγους: Αν μιλάμε για ξηρά ή γλυκά sherry αλλά και αν θα έχουν ή όχι επαφή με το οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους.


Στην υγειά σας!


Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος

Μοιραστείτε το άρθρο: