Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Kevin Judd: Τα δύο πρόσωπα ενός ξεχωριστού δημιουργού

Kevin Judd: Τα δύο πρόσωπα ενός ξεχωριστού δημιουργού Από τον Τ. ΠικούνηΕκτιμώ το ταλέντο... είναι ένα χάρισμα δυσεύρετο, μια ευλογία που εμφυτεύτηκε στο DNA κάποιων ανθρώπων, και που μαζί με τη σκληρή δουλειά, τη μελέτη, μπορεί να οδηγήσει σε θαύματα.

Το ότι εκτιμώ το ταλέντο των δημιουργών του οίνου, το έχω δηλώσει πολλές φορές μέσα από τα άρθρα του House of Wine... και στην Ελλάδα έχουμε γνήσια, πραγματικά ταλέντα Οινοποιών, και όχι λίγα...

Εκείνο που δεν έχω δηλώσει είναι η αγάπη μου -ή μάλλον ο έρωτάς μου- για τη φωτογραφία... Ήταν ένας τομέας που αποτέλεσε την μιά από τις δύο αγάπες της νιότης μου. Έχασε από την αρχιτεκτονική στις επιλογές μου -με πολύ μικρή διαφορά, είναι η αλήθεια-, αλλά ποτέ δεν έπαψα να ασχολούμαι με αυτή και να την εκτιμώ βαθειά σαν μορφή τέχνης, και ακόμα περισσότερο τους δημιουργούς της.

Η χώρα μας θα έχει τη χαρά και την τιμή να υποδεχθεί δύο σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος στους δύο αυτούς τομείς: Ένα χαρισματικό oινοποιό και ένα ταλαντούχο φωτογράφο.

Ο πρώτος είναι μια εμβληματική μορφή της παγκόσμιας οινοποιίας. Δημιουργός των εκπληκτικών Sauvignon Blanc του οινοποιείου Cloudy Bay και τώρα των θαυμάσιων Νεοζηλανδέζικων Greywacke. Είναι ο Kevin Judd.

Ο δεύτερος, διάσημος κορυφάιος φωτογράφος οίνων, αμπελώνω, τοπίων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του κόσμου ολόκληρου...
Είναι ...o Κevin Judd επίσης!

"Meet the man who makes art from stony soil, in more ways than one." έγραψε χαρακτηριστικά ο Mike White στο "+ Wine: -Γνωρίστε τον άνθρωπο που κάνει τέχνη από τα πετρώδη εδάφη με περισσότερους από ένα τρόπους"

Είναι φυσικό να θαυμάζω βαθύτατα έναν άνθρωπο που συνδυάζει στον υπερθετικό βαθμό τα δύο αυτά ταλέντα, τις δύο μου αγάπες, που τον έχουν φέρει στην κορυφή τόσο του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, όσο και αυτού της φωτογραφίας... Και τον θαυμάζω ακόμα περισσότερο γιατί ο συνδυασμός δύο ταλέντων είναι σπάνιος και δυσεύρετος, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτά είναι και τα δύο αναπτυγμένα στον υπερθετικό βαθμό, ιδιαίτερα όταν επιβεβαιώνονται με επιτεύγματα παγκόσμιας εμβέλειας και διεθνούς αναγνώρισης...

Γεννημένος στην Αγγλία, μετανάστευσε με τους γονείς του στην Αυστραλία όταν ήταν 9 χρονών, και σπούδασε οινοποιός στο κολλέγιο Roseworthy της Αυστραλίας. Μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία το 1983 και εντάχθηκε σαν οινοποιός στα Selaks Wines, ένα οικογενειακό οινοποιείο στο Kumeu, και εκεί ο 25χρονος Kevin άρχισε να ασχολείται με το Sauvignon Blanc, αρνούμενος να έχει οτιδήποτε με "τα φοβερά sherries που παρήγαγε τότε το οινοποιείο".

Ήταν η εποχή των "ισχνών αγελάδων" για τα κρασιά και τους οινοποιούς της Νέας Ζηλανδίας. Την ίδια εποχή που o Αυστραλός David Honer της μετέπειτα Cloudy Bay φύτευε τα πρώτα του αμπέλια στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση έδινε 5000$ το στρέμμα στους οινοποιούς για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, και όλοι θεωρούσαν τον Honer επιεικώς τρελό!

Ήταν η εποχή που ο Kevin ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Αυστραλία, όταν ο Honer τον γνώρισε σε μια έκθεση κρασιών. "Με εντυπωσίασε η σοβαρότητά του... ο τρόπος που δοκίμαζε τα κρασιά των ανταγωνιστών του στην έκθεση, ο σεβασμός του στη διαδικασία της δοκιμής" διηγείται ο Honer. Eγινε οινοποιός στο Cloudy Bay από την ίδρυσή του, έχοντας τον κεντρικό ρόλο στην παραγωγή των κρασιών της εταιρείας τις 25 πρώτες χρονιές. Και μέσα από το Cloudy Bay άλλαξε την παγκόσμια εικόνα των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας! Ο Kevin λέει -με σεμνότητα- ότι "δεν έχει εξήγηση"  για την εκπληκτική επιτυχία του Cloudy Bay και των Sauvignon Blanc, ο ίδιος όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έγινε κάτι σαν ιερό τέρας της παγκόσμιας βιομηχανίας οίνου και των απανταχού οινόφιλων.

Το 1990 η Veuve Clicquot, τμήμα του γίγαντα Moët Hennessey Louis Vuitton αγόρασε το 70% της Cloudy Bay. Σταδιακά η κατάσταση άλλαξε: Ο Honer πούλησε το μερίδιό του και αποχώρησε, ο ίδιος ο Kevin κατέληξε να περνά τον περισσότερο χρόνο του σε meetings και στο αεροπλάνο, και ο ουσιαστικός έλεγχος περνούσε σταδιακά στα κεντρικά της εταιρείας, στην Αυστραλία. Τα βασικά στελέχη του οινοποιείου άρχισαν να αποχωρούν, και τελικά ο Kevin έφυγε, για να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία με το όνομα Greywacke, το 2009. Οι προφανείς λόγοι για τους οποίους το εγχείρημα ήταν επικίνδυνο -η οικονομική κρίση γενικά και η επίδρασή της στην οινοποιεία- μπήκαν στην άκρη... ο Kevin αποφάσισε ότι το timing ήταν εξαιρετικό! Και προχώρησε... O χρόνος και η επιτυχία των κρασιών Greywacke απέδειξε ότι είχε δίκιο..

Επί πλέον από την επαγγελματική οινοποίηση, ο Kevin έχει αναπτύξει μια παράλληλη καριέρα στη φωτογραφία οίνων, αμπελιών και τοπίων. Για δύο δεκαετίες, υποβλητικές εικόνες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο του βιβλίο ήταν το περίφημο "Το χρώμα του κρασιού", ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τους αμπελώνες του Marlborough. Το δεύτερο βιβλίο του "Το Τοπίο του Κρασιού της Νέας Ζηλανδίας" (The Landscape of New Zealand Wine) είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή συλλογή των εικόνων του οινικού τοπίου της Νέα Ζηλανδίας, μια σύνθεση που αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο το μοναδικό και ποικιλόμορφο τοπίο που παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

Ο Kevin και η οικογένειά του ζουν στην κοιλάδα Omaka πάνω από τους γραφικούς αμπελώνες του Marlborough, που αποτελούν και την έμπνευσή του και για τα δύο του πάθη.

Χαιρετώ λοιπόν από τις στήλες του Ηouse of Wine και καλωσορίζω στην Ελλάδα τον Kevin Judd...

Θα έχω τη χαρά να τον γνωρίσω στο δείπνο που διοργανώνεται στο εστιατόριο Paradiso την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδι με τα κρασιά του Kevin Judd να συνοδεύουν τα θαυμάσια πιάτα του Γρηγόρη Μιχαήλου. Θα πρέπει οι Έλληνες οινόφιλοι να προλάβουν να κλείσουν θέση. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας οινοποιός του επιπέδου του Kevin Judd να έρχεται στην Ελλάδα, και οι θέσεις του Paradiso είναι περιορισμένες...

Το House of Wine θα προσφέρει σε όσους αγοράσουν κρασιά Greywacke αξίας 100 Ευρώ μέχρι την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 ένα αντίτυπο του θαυμάσιου και εξαιρετικά δυσεύρετου αλμπουμ φωτογραφιών του Kevin Judd  "The Landscape of New Zealand Wine" υπογεγραμμένο από τον ίδιο και ένα δείπνο για 2 άτομα την Παρασκευή στο Paradiso με τον Κevin Judd.

Οι συνδυασμοί των πιάτων του δείπνου με τα κρασιά του Kevin Judd είναι ευρηματικοί:
  • Greywacke Sauvignon Blanc 2011 - σαλάτα Tricolore με ντομάτα, μοτσαρέλα, αβοκάντο και βασιλικό σε λάδι
  • Greywacke Pinot Gris 2011 - pasta με κρεμώδη σάλτσα άγριων μανιταριών
  • Greywacke Pinot Noir 2009 - ψαρονέφρι ρολό με καπνιστό τυρί και κόκκινη πιπεριά, σερβιρισμένο με σάλτσα μουστάρδας αρωματισμένη με θυμάρι
  • Greywacke late harvest Riesling 2011 - με γλυκό 'πειρασμό'
Το μενού μαζί με τα κρασιά στοιχίζει 45€

Ή ώρα προσέλευσης είναι στις 9:00 το βράδυ, και ο Γρηγόρης Μιχαήλος παρακαλεί όλους μας να είμαστε εκεί ...στην ώρα μας!

Οι κρατήσεις απαραίτητες και μέχρι Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

Τηλέφωνα επικοινωνίας-κρατήσεων: 2106722290-2106748667-6972821049
Paradiso Restaurant: Αποστολοπούλου 58 Χαλάνδρι
paradisorestaurantgr@gmail.com
aradiso-restaurant.blogspot.gr

Μοιραστείτε το άρθρο: