Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η νέα “οινοαπαγόρευση”: Γαλλία 2013 ή το Γαλλικό κρασί αυτοκτονεί!

Η νέα “οινοαπαγόρευση”: Γαλλία 2013 ή το Γαλλικό κρασί αυτοκτονεί!
Από τον Τ. Πικούνη

Βρέθηκα σε σοβαρό δίλλημα: Τι τίτλο να βάλω στο άρθρο;

Η αληθεια είναι ότι μου έρχονταν διάφοροι ταιριαστοί τίτλοι, αλλά οι «συνιστώσες» τους, oι λέξεις δηλαδή με τις οποίες θα έδινα το στίγμα του άρθρου ήσαν μάλλον απαγορευμένες για ένα σοβαρό site σαν αυτό του House of Wine.

Kατέληξα σε δύο επιλογές: Η πρώτη ήταν «Η νέα Οινοαπαγόρευση: Γαλλία 2013» και η δεύτερη «Το Γαλλικό κρασί αυτοκτονεί!». Και το ένα μου άρεσε, και το άλλο. Τελικά, αποφάσισα, και εδώ είμαστε για τα ουσιώδη!

Για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα, το Γαλλικό κρασί συζητά σοβαρά να ...αυτοκτονήσει. Και όπως σε κάθε "παλαβό" καθεστώς, έτσι και στη Γαλλία του Ολαντ τα προϊόντα δεν αυτοκτονούν μόνα τους: Τα "σκοτώνουν" οι κυβερνήσεις.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ιδιότυπο Γαλλικό χαρακίρι...

Αλλά... σκοτώνεις το δεύτερο εξαγωγικό του προϊόν; Σκοτώνεις ποτέ εκείνο το προιόν με το οποίο το όνομα της χώρας σου έχει σχεδόν ταυτιστεί;

Ναι... το σκοτώνεις!

Με το νόμο για τη Δημόσια Υγεία, που συζητείται τώρα και θα ψηφιστεί στο διάστημα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου του 2013 με στόχο να μπει σε εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο του 2014, 5 δραστικά μέτρα προτείνονται να ληφθούν εναντίον του κρασιού:

1. Απαγόρευση να μιλούν στο Internet για το κρασί
2. Απαγόρευση να μιλούν θετικά για το κρασί στα ΜΜΕ
3. Φορολόγηση του κρασιού στο όνομα και υπέρ της Δημόσιας Υγείας
4. Ριζοσπαστικοποίηση του μηνύματος για την Υγεία
5. Αυστηροποίηση των προειδοποιήσεων σχετικά με την υγεία στις ετικέτες κρασιού.


Τα προτεινόμενα ή υπο συζήτηση μέτρα είναι απίστευτα. Τα δύο πρώτα πλησιάζουν τα όρια του γελοίου: Η απαγόρευση να μιλούν στο Internet για το κρασί, που θα αρχίζει και που θα τελειώνει; Φανταστείτε τις χιλιάδες οινοποιεία και οινοποιούς που δεν θα έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν ούτε τις ιδιότητες των κρασιών τους στα εκατομμύρια των πελατών τους! Και αλήθεια, που σταματά το μέτρο; Θα διώκονται και τα ...σχόλια των καταναλωτών στο Internet; Θα εξαφανιστούν τα γαλλικά eshops κρασιού, τα Blogs και οι αναφορές σε Γαλλικά κρασιά; Και τι θα εμποδίζει την μαζική ...μετακόμιση όλων σε άλλο κράτος, ή την πώληση των Γαλλικών κρασιών μέσω ...εξωτερικού;

Για την δεύτερη απαγόρευση, είναι καταπληκτικό να βλέπεις τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η σύγχρονη αστική δημοκρατία να λογοκρίνει...

Ο στιγματισμός 31 εκατομμυρίων Γάλλων καταναλωτών κρασιών είναι επίσης απίστευτος, σε ένα κράτος όπου το κρασί βρίσκεται στο καθημερινό τους τραπέζι εδώ και αιώνες! Είναι επίσης εντυπωσιακή η αναφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας για ένα προϊόν που πια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μόνο καλό προκαλεί στην υγεία. Και όλα αυτά στη χώρα στην οποία γεννήθηκε το "γαλλικό παράδοξο", δηλαδή το γεγονός ότι οι κάτοικοι της νότιας Γαλλίας εμφανίζουν ελάχιστα περιστατικά καρδιοπαθειών παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν αφειδώς λίπη και κόκκινο κρέας, εξ' αιτίας της παράλληλης κατανάλωσης κόκκινου κρασιού!


Υποθέτω ότι οι Ιταλοί, Ισπανοί, Νοτιοαφρικάνοι, Νεοζηλανδοί, Αμερικανοί και κάθε οινοπαραγωγοί σε όλες τις χώρες του κόσμου θα τρίβουν τα χέρια τους, και θα περιμένουν να δουν με άφατη χαρά την αυτοκτονία του Γαλλικού κρασιού! Περιμένοντας βέβαια την αύξηση των δικών τους πωλήσεων, αφού τα γαλλικά κρασιά θα εξαφανιστούν ουσιαστικά από την επικοινωνιακή αγορά.

Να πω και την ταπεινή μου άποψη;

Πιστεύω ότι αυτό που γίνεται στη Γαλλία είναι κάτι που δεν θα μείνει εκεί.
Οι μανιακοί της προστασίας της υγείας από πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους έχουν σήμερα το "πάνω χέρι" με ένα πολύ "προκλητικό" και "πιασάρικο" μήνυμα προς τους ανυποψίαστους αλλά και εύπιστους και πολύ ανησυχούντες καταναλωτές. Ανυποψίαστους γιατί πίσω από αυτή την νεο-υγιεινή επανάσταση κρύβονται τεράστια συμφέροντα, ανάλογα με αυτά -που δεν κρύβονται πια!- που βρίσκονται πίσω από την προστασία του περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε μπροστά από μια νέα περίοδο ιδιότυπης ποτοαπαγόρευσης εν τη γενέσει της, και αυτές τις νεοφασιστικές απαγορεύσεις πρέπει να τις πολεμήσουμε όλοι επίσης εν τη γενέσει τους

Ναι, προστασία (φανατική, συμφωνώ!) της νεολαίας από ουσίες, ναι, ενημέρωση όλων σχετικά με το κακό που προκαλεί το οινόπνευμα όταν δεν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, αλλά ταυτόχρονα πραγματική, ανεπηρέαστη ενημέρωση του κοινού και για τα θετικά της λελογισμένης κατανάλωσης κρασιού αλλά και οινοπνεύματος! Μην απορείτε... το οινόπνευμα σε μικρές ποσότητες κάνει καλό και στην καρδιά και στο κυκλοφοριακό...

Σήμερα, κανένας σχεδόν δεν μεθάει με το κρασί... Είναι πολύ πιο εύκολο να μεθύσει με τα "σκληρά", που περιέχουν από τριπλάσιο μέχρι και εξαπλάσιο ποσοστό οινοπνεύματος.

Η προσπάθεια (γιατί, ευτυχώς, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα!) της Γαλλίας και της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης κυβέρνησης του ανεκδιήγητου Ολαντ, πρέπει να βρουν τη σθεναρή αντίσταση των οινόφιλών. Όχι μόνο της Γαλλίας (εκεί, προφανώς, οινόφιλοι, οινοποιοί και κάθε σχετικός με το κρασί έχουν τρελαθεί!) αλλά όλου του κόσμου.

Τα άμεσα ή μεσοπρόθεσμα ωφελήματα των άλλων κρατών αν το Γαλλικό κρασί αυτοκτονήσει, θα καταρρεύσουν αν όλοι αυτοί οι φανατικοί "υγειινιστές" επικρατήσουν. Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ ήταν μια τραγική περίοδος, που αύξησε (δεν περιόρισε!) τον αλκοολισμό -κάθε απαγορευμένο γίνεται πιο επιθυμητό!-. Το να μπούμε σε μια περίοδο οινοαπαγόρευσης θα είναι τραγικό... Μην το θεωρείτε αδύνατο.

Σήμερα, ο "μεγάλος αδελφός" "φροντίζει" για την ευημερία μας -φορολογώντας μας εξουθενωτικά-, για την ασφάλειά μας -παρακολουθώντας κάθε μας κίνηση- για την υγεία μας -απαγορεύοντας ότι μας ευχαριστεί και επιτρέποντας ότι τον συμφέρει.

Προσωπικά, υποστηρίζω (φανατικά) την αντικειμενική ενημέρωση σε θέματα υγείας, αλλά διεκδικώ την ελευθερία της τελικής απόφασης και της ...αυτοδιάθεσης του εαυτού μου!

Εσείς;Μοιραστείτε το άρθρο: