Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κυριακή βράδυ: Εκλογές, TV, πίτσα και ...κρασί!

Κυριακή βράδυ: Εκλογές, TV, πίτσα και ...κρασί!
Από τον Τ. Πικούνη

Μη μου πείτε ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα είστε καρφωμένοι μπροστά στην τηλεόραση... γιατί δεν θα το πιστέψω! Μπορεί να κρύβετε επιμελώς από τους κάπως ...κουλτουρέ φίλους και γνωστούς ότι παρακολουθείτε φανατικά το Survivor (μην αισθάνεστε άσχημα... και αυτοί το κρύβουν από εσάς), αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών θέλετε να τα παρακολουθήσετε οπωσδήποτε! Οι περισσότεροι τουλάχιστον...

Το πιθανότερο είναι ότι, όπως όλα τα μάτς, θα τα δείτε παρέα με φίλους, και όπως όλα τα μάτς, δεν ταιριάζουν ούτε με πολύπλοκα τραπεζώματα, περίπλοκα φαγητά, σπάνια κρασιά, στρωμένα τραπέζια... απλά δεν γίνεται, δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλετε τα μάτια σας από την τηλεόραση, και να κινδυνέψετε να χάσετε δηλώσεις Πολάκη (ναι, τον έχουν καλέσει αυτή τη φορά), exit polls (ιδίως αυτά!)... αποκλείεται.

Τι κάνετε λοιπόν; Ότι κάνουν όλοι.. τρώτε μηχανικά με τα μάτια στο "γυαλί", και μηχανικά τρώγεται κυρίως το αυθεντικό φαγητό όλων των μάτς... η πίτσα.

Πίτσα και μπύρα, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι... "κλασσικοί", και θα έχουν δίκιο, γιατί απλά έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε.

Αλλά... θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η πίτσα είναι ένα από τα πιο ταιριαστά φαγητά για κρασί. Υπάρχουν εξαιρετικοί συνδυασμοί πίτσας και κρασιού, γιατί το κρασί έχει ιδιότητες που "πάνε γάντι" με τις γεύσεις της πίτσας!

H βάση της πίτσας είναι το τυρί –συνήθως μοτσαρέλλα. Και χαρακτηριστικό του που σημαδεύει σχεδόν κάθε πίτσα είναι η λιπαρότητα που της δίνει. Αυτή τη λιπαρότητα μπορεί να "καταλαγιάσει" το κρασί με την οξύτητά του, καλύτερα από πολλά άλλα συνοδευτικά της πίτσας.

Αν ζητάμε ένα κρασί πασπαρτού για την πίτσα, αυτό είναι σίγουρα το ροζέ, και μάλιστα το χαρακτηριστικό «ελληνικό ροζέ», αυτό που «θα ήθελε να είναι κόκκινο», με τις έντονες για ροζέ οξύτητες και τις υψηλές σχετικά τανίνες. Επιπλέον, το καταλληλότερο από αυτά είναι κάποιο ροζέ από Ξινόμαυρο, γιατί πέρα από την οξύτητα έχει και τη γεύση της ντομάτας που το χαρακτηρίζει, που αποτελεί εξαιρετικό ταίριασμα με την ντομάτα που βρίσκουμε στις περισσότερες -πάνω από 90%- πίτσες.

Ιδανικά ροζέ πασπαρτού για την πίτσα είναι κατά την άποψή μου τρία: Οι Ακακίες ροζέ του Κυρ-Γιάννη από ξινόμαυρο, έχουν ιδανική οξύτητα αλλά και τη διακριτή «ντοματένια» γεύση του Ξινόμαυρου. Αν οι γεύσεις της πίτσας είναι γλυκύτερες, τότε ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού ταιριάζει μάλλον καλύτερα. Τέλος, το τρίτο κρασί πάει με τα πάντα: Η θαυμάσια Θεόπετρα Ροζέ, με την εξαιρετική της οξύτητα και την πιπεράτη γεύση μπορεί να ταιριάξει με όλες σχεδόν τις πίτσες.

Θα σταματήσουμε εδώ, θα είχαμε καλύψει επα;ρκώς το 80% των απαιτήσεών μας… Αν θέλουμε όμως να κάνουμε πραγματικούς γευστικούς συνδυασμούς με την πίτσα και το κρασί, θα πρέπει να διακρίνουμε σε κάθε πίτσα τον "γευστικό καταλύτη" της. Δηλαδή το γευστικό συστατικό που την προσδιορίζει. Αν π.χ. η πίτσα έχει καπνιστά αλλαντικά, ή και καπνιστό τυρί, θα ταιριάξει θαυμάσια ένα κρασί με τον ίδιο γευστικό χαρακτήρα, π.χ. ένα έντονο, βαρελάτο Chardonnay.

Ας δούμε λοιπόν για κάθε τύπο πίτσας τα κρασιά που θα ταιριάξουν καλύτερα, και που θα απογειώσουν τη γεύση της πίτσας αλλά και την ...εκλογική βραδιά σας.

Πίτσα με (ζαμπόν)-τυρί, Margherita
Είναι η γνωστή "σκέτη" πίτσα που αρκετές φορές συμπληρώνεται με ζαμπόν... σκόρδο, βασιλικός, η ουδέτερη μοτσαρέλλα, φέτες ντομάτες (αλλά όχι σάλτσα), πιπέρι, κάνουν ένα κάπως εξωτικό μείγμα γεύσεων, ανάλογα με την ποσότητα κάθε συστατικού.

Εδώ, τη λιπαρότητα του τυριού θα αντισταθμίσει είτε η οξύτητα κάποιου αρωματικού Sauvignon Blanc, είτε κάποιου Ασύρτικου Σαντορίνης, ανάλογα με την προτίμησή σας. Συνήθως χωρίς ή με ελάχιστη ντομάτα, με το ζαμπόν να μην έχει την ένταση που βρίσκουμε στις πίτσες με τα "κρεατικά" ή τα έντονα αλλαντικά, θα προτείνουμε Σαντορίνη Αργυρού βαρέλι, Sauvignon Blanc και Πλαγιές Γερακιών Λευκός του κτήματος Αβαντίς, αλλά και τη θαυμάσια Κυδωνίτσα του Θεοδωρακάκου από τη Λακωνία .

Πίτσα με κρέατα, αλλαντικά, σάλτσα ντομάτας, μπαχαρικά
Οι Ιταλοί θα διάλεγαν με κλειστά μάτια ένα καθημερινό Chianti Classico... μπορούμε και εμείς να διαλέξουμε το ίδιο, αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Εδώ το κρασί μας θα είναι σίγουρα κόκκινο, και το τι κόκκινο εξαρτάται από την ένταση των συστατικών της πίτσας: Ξεκινώντας από ένα ελαφρύ, δροσερό ερυθρό, και αν τα κρέατα, λουκάνικα, προσούτο, μπέικον κλπ. αρχίζουν -μαζί με τα μπαχαρικά- να παίρνουν το δρόμο την έντασης, θα προχωρήσουμε σε ένα πιπεράτο ερυθρό μέχρι και ένα ελαφρύ -σχετικά- Syrah!

Συνιστούμε για τις ..ελαφρές περιπτώσεις, για  σχετικά απλές πίτσες με προσούτο ή ζαμπόν μια Λημνιώνα Ζαφειράκη ή Κτήμα Θεόπετρα - Λημνιώνα , το πολύ προσιτό Μεθέα Ερυθρό, τον εκπληκτικό Νεαρό Τσαπουρνάκο  του Βογιατζή ή την Καλή Ρίζα του Κυρ-Γιάννη ακόμα και για μεγαλύτερες εντάσεις -μην ξεχνάτε ότι όπως είπαμε το Ξινόμαυρο με την οξύτητά του και την ντομάτα του είναι ιδανικό- και μπορούμε να προχωρήσουμε στις πιπεράτες Πλαγιές Γερακιών Ερυθρός, και να καταλήξουμε για τις εντονότερες πίτσες σε ένα Cabernet Franc, ιδανικά το εξαιρετικό Οπούς ιβ του Τσάνταλη για όσους το αντέχουν οικονομικά, ή ένα Κίκονες Λημνιό, ή τους πολύ καλούς Φεγγίτες - Ερυθρός.

Πίτσα με μαύρες ελιές, αντζούγιες και κάπαρη
Εδώ έχουμε γεύσεις θαλασσινές που θα ταιριάξουν συνήθως με ένα βαρελάτο Chardonnay. Ελιές, αντζούγιες και κάπαρη έχουν μια ένταση που μόνο ένα εξ' ίσου έντονο λευκό θα τις τιθασεύσει. Ιδανικός συνδυασμός είναι η Αρμύρα Σκούρα αλλά και οι Πέτρινες Πλαγιές του Παλυβού.

Πίτσα (λευκή ή με ντομάτα) με Μανιτάρια.
Τα μανιτάρια θεωρούνται το "κόκκινο κρέας" του κόσμου των λαχανικών (μην ξεχνάμε βέβαια ότι από τεχνική άποψη είναι μύκητες), και για πάρα πολλούς αναζητούν κόκκινο κρασί, ιδανικά Pinot Noir ή κάποιο αντίστοιχο ελαφρύ και φρουτώδες ερυθρό. Σε αυτό συνηγορεί στην πίτσα και η ντομάτα, και πολλές φορές και το είδος του τυριού. Επειδή προσωπικά δεν έχω βρει κάποιο αξιόλογο ελληνικό Pinot Noir αντίστοιχο των ξένων, ένα ελαφρύ ερυθρό ή και ένα "ελληνικό ροζέ" μπορεί να το αντικαταστήσει, όπως συστήσαμε και στην περίπτωση της πίτσας με αλλαντικά... Προσωπικά έχω δοκιμάσει πίτσα με μανιτάρια συνοδεία Όβηλου Λευκού, και ο συνδυασμός ήταν αξιόλογος.

Σας δώσαμε λοιπόν εδώ τα βασικά ταιριάσματα, τους συνδυασμούς που εμείς θεωρούμε σαν τους καλύτερους. Βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είμαστε σταθερά της άποψης ότι το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σας αρέσει. Γι' αυτό, μη διστάσετε να πειραματιστείτε, ή και να γράψετε τις υποδείξεις μας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Εξ' άλλου σήμερα είναι τέτοια η ποικιλία των toppings μιας πίτσας που ότι και να υποδείξουμε μπορεί να είναι άσχετο. Γι’ αυτό, αν βρείτε εσείς κάποιον καταπληκτικό συνδυασμό που σας άρεσε, μη διστάσετε να τον μοιραστείτε μαζί μας! Μπορεί να αρέσει (ή να μην αρέσει) σε εμάς και τους υπόλοιπους φίλους, όσο μπορεί να αρέσουν (ή να μην αρέσουν) εσάς οι υποδείξεις μας!

Α... σχεδόν το ξεχάσαμε, και είναι ουσιώδες: μην παραλείψετε να έχετε στο ψυγείο έτοιμο και κάποιο αφρώδες, ή και σαμπάνια ακόμα. Δεν είναι για την πίτσα (παρά το γεγονός ότι τα αφρώδη ταιριάζουν με τις απλές πίτσες)... είναι γιατί θα χρησιμεύσει να γιορτάσετε τη νίκη -αν η παράταξή σας κερδίσει- ή να παρηγορηθείτε για την ήττα...

Εκλογές λοιπόν την Κυριακή το βράδυ, με κρασί και πίτσα!... και με τη νίκη!Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: