brikia kollame…???
- Γράφει η/ο Τάσος Πικούνης
- 1 Ιουν 2014
Από τον Τ. Πικούνη
Οι συναντήσεις μου με το Γιάννη Παρασκευόπουλο οινολόγο, καθηγητή και συνιδιοκτήτη της Γαίας Οινοποιητικής είναι πάντα απολαυστικές... Συνήθως πάνω από ένα (καλά... βαρύ understatement) ποτήρι κρασί, μιλάμε "επί παντός επιστητού", γελάμε, διασκεδάζουμε... με λίγα λόγια περνάμε καλά.
Προχτές συναντηθήκαμε τυχαία σε γνωστό Wine Bar... επέστρεφε από ταξίδι στο εξωτερικό, και αυτό φαινόταν: Ταλαιπωρημένος, με σακίδιο, ταξιδιωτικά ρούχα, πέρασε τυχαία να τσιμπήσει κάτι, και κάθισε στο τραπέζι μας -μικρή παρέα φίλων του κρασιού- να ξεκουραστεί και να μας πει τα του ταξιδιού του... Ε…, Παρασκευόπουλος είναι... αντοχές έχει, σύντομα συνήλθε και η συζήτηση ζεστάθηκε. Και βέβαια, τι συζήτηση θα ήταν, αν δεν κοντραριζόμασταν σε κάτι, και αυτή τη φορά ήταν τα κρασιά της Γαίας, και τα βραβεία που έχουν πάρει...
Έδώ, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρένθεση, γιατί δεν θέλω να παρεξηγηθώ από εσάς (και ιδιαίτερα από το Γιάννη). Έχω πολλές φορές δηλώσει ότι θεωρώ τη Γαία σαν μια από τις κορυφαίες (αν όχι την κορυφαία) εταιρεία στη συνολική σχέση ποιότητας/τιμής των κρασιών της. Για να το πω απλά, αν δεν γνωρίζετε απολύτως τίποτα από κρασί, ένα οποιοδήποτε κρασί της Γαίας θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Επίσης, έχω πολλές φορές εκφράσει την προσωπική μου αγάπη στο Ασύρτικο Wild Ferment της Γαίας, ένα διαφορετικό Ασύρτικο Σαντορίνης από όλα τα υπόλοιπα.
Έχοντας πει αυτά, τολμώ να σας πω ότι κάπου στην κουβέντα (θυμηθείτε: πάνω από ...ένα(?) ποτήρι κρασί) κάτι είπα σχετικά με τα βραβεία των κρασιών της Γαίας... η συζήτηση άναψε για λίγα λεπτά, αλλά ο εξαιρετικός Διάπορος του Κυρ-Γιάννη έκανε το ...θαύμα του, τα πνεύματα ηρέμησαν και η κουβέντα προχώρησε προς άλλα ...ευτράπελα.
Σήμερα όμως, γυρίζοντας από την επίσκεψή μου στις "Ανοιχτές Πόρτες" βρήκα ένα λιτό email του Γιάννη Παρασκευόπουλου με τίτλο -σε άπταιστα greeklish- "brikia kollame…???" και με ένα κατάλογο των βραβείων και διακρίσεων που έχουν πάρει πρόσφατα τα κρασιά της Γαίας σε διεθνές επίπεδο.
Παρά το κρασί, την κούραση που είχε από το ταξείδι, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του! Δεν ξέχασε την κουβάντα μας. Και πράγματι, αν και γνωρίζω καλά ένα-ένα τα βραβεία και μετάλλια των κρασιών της Γαίας -έχουμε γράψει για αυτά-, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον κατάλογο που περιείχε το email, όταν τα είδα μαζεμένα: Ούτε λίγα ούτε πολλά, 47(!) βραβεία, μετάλλια, κορυφαίες βαθμολογήσεις από τα σημαντικότερα περιοδικά οίνου, διαγωνισμούς διεθνείς (όχι, δεν έχει μέσα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης). Ένας ζηλευτός κατάλογος που σας τον παραθέτω...
Ανάμεσά τους, ένα μοναδικό παλαιωμένο Ασύρτικο, ο Θαλασσίτης 2008, που μόνος του αποδεικνύει το δυναμικό παλαίωσης αυτού του μοναδικού Ασύρτικου της Σαντορίνης. Ελάχιστες φιάλες βρίσκονται ακόμα στα ράφια μας... Διαβάστε και το σχετικό άρθρο μας για αυτό
Συμπέρασμα;
Λοιπόν Γιάννη μου, μάλλον έχεις δίκιο... δεν κολλάτε μπρίκια εκεί στη Γαία...
Οι συναντήσεις μου με το Γιάννη Παρασκευόπουλο οινολόγο, καθηγητή και συνιδιοκτήτη της Γαίας Οινοποιητικής είναι πάντα απολαυστικές... Συνήθως πάνω από ένα (καλά... βαρύ understatement) ποτήρι κρασί, μιλάμε "επί παντός επιστητού", γελάμε, διασκεδάζουμε... με λίγα λόγια περνάμε καλά.
Προχτές συναντηθήκαμε τυχαία σε γνωστό Wine Bar... επέστρεφε από ταξίδι στο εξωτερικό, και αυτό φαινόταν: Ταλαιπωρημένος, με σακίδιο, ταξιδιωτικά ρούχα, πέρασε τυχαία να τσιμπήσει κάτι, και κάθισε στο τραπέζι μας -μικρή παρέα φίλων του κρασιού- να ξεκουραστεί και να μας πει τα του ταξιδιού του... Ε…, Παρασκευόπουλος είναι... αντοχές έχει, σύντομα συνήλθε και η συζήτηση ζεστάθηκε. Και βέβαια, τι συζήτηση θα ήταν, αν δεν κοντραριζόμασταν σε κάτι, και αυτή τη φορά ήταν τα κρασιά της Γαίας, και τα βραβεία που έχουν πάρει...
Έδώ, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρένθεση, γιατί δεν θέλω να παρεξηγηθώ από εσάς (και ιδιαίτερα από το Γιάννη). Έχω πολλές φορές δηλώσει ότι θεωρώ τη Γαία σαν μια από τις κορυφαίες (αν όχι την κορυφαία) εταιρεία στη συνολική σχέση ποιότητας/τιμής των κρασιών της. Για να το πω απλά, αν δεν γνωρίζετε απολύτως τίποτα από κρασί, ένα οποιοδήποτε κρασί της Γαίας θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Επίσης, έχω πολλές φορές εκφράσει την προσωπική μου αγάπη στο Ασύρτικο Wild Ferment της Γαίας, ένα διαφορετικό Ασύρτικο Σαντορίνης από όλα τα υπόλοιπα.
Έχοντας πει αυτά, τολμώ να σας πω ότι κάπου στην κουβέντα (θυμηθείτε: πάνω από ...ένα(?) ποτήρι κρασί) κάτι είπα σχετικά με τα βραβεία των κρασιών της Γαίας... η συζήτηση άναψε για λίγα λεπτά, αλλά ο εξαιρετικός Διάπορος του Κυρ-Γιάννη έκανε το ...θαύμα του, τα πνεύματα ηρέμησαν και η κουβέντα προχώρησε προς άλλα ...ευτράπελα.
Σήμερα όμως, γυρίζοντας από την επίσκεψή μου στις "Ανοιχτές Πόρτες" βρήκα ένα λιτό email του Γιάννη Παρασκευόπουλου με τίτλο -σε άπταιστα greeklish- "brikia kollame…???" και με ένα κατάλογο των βραβείων και διακρίσεων που έχουν πάρει πρόσφατα τα κρασιά της Γαίας σε διεθνές επίπεδο.
Παρά το κρασί, την κούραση που είχε από το ταξείδι, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του! Δεν ξέχασε την κουβάντα μας. Και πράγματι, αν και γνωρίζω καλά ένα-ένα τα βραβεία και μετάλλια των κρασιών της Γαίας -έχουμε γράψει για αυτά-, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον κατάλογο που περιείχε το email, όταν τα είδα μαζεμένα: Ούτε λίγα ούτε πολλά, 47(!) βραβεία, μετάλλια, κορυφαίες βαθμολογήσεις από τα σημαντικότερα περιοδικά οίνου, διαγωνισμούς διεθνείς (όχι, δεν έχει μέσα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης). Ένας ζηλευτός κατάλογος που σας τον παραθέτω...
Ανάμεσά τους, ένα μοναδικό παλαιωμένο Ασύρτικο, ο Θαλασσίτης 2008, που μόνος του αποδεικνύει το δυναμικό παλαίωσης αυτού του μοναδικού Ασύρτικου της Σαντορίνης. Ελάχιστες φιάλες βρίσκονται ακόμα στα ράφια μας... Διαβάστε και το σχετικό άρθρο μας για αυτό
Συμπέρασμα;
Λοιπόν Γιάννη μου, μάλλον έχεις δίκιο... δεν κολλάτε μπρίκια εκεί στη Γαία...
GAIA WINES S.A. | ||
Πρόσφατες Σοδιές(Μάιος 2014) | ||
Ονομα κρασιού | Βραβείο/Μετάλλιο | Βαθμολογία |
THALASSITIS ’13 | Decanter | Gold |
THALASSITIS ’13 | Wine & Spirits | 93/100 |
THALASSITIS ’13 | Wine Advocate | 92/100 |
THALASSITIS ’12 | Decanter | Gold |
THALASSITIS ’12 | Wine Advocate | 92/100 |
THALASSITIS ’11 | Decanter | Gold |
THALASSITIS ’11 | Wine Advocate | 93/100 |
THALASSITIS ’11 | Wine & Spirits | 90/100 |
THALASSITIS ’11 | Wine & Spirits | Year’s Best |
THALASSITIS ’11 | Wine Enthusiast | 91/100 |
THALASSITIS ’10 | Wine Advocate | 91/100 |
THALASSITIS ’09 | Wine & Spirits | 92/100 |
THALASSITIS ’08 | Wine Advocate | 90/100 |
THALASSITIS ’07 | Wine Advocate | 90/100 |
THALASSITIS ’06 | Decanter | Regional Trophy |
THALASSITIS Oak ‘13 | Wine & Spirits | 95/100 |
THALASSITIS Oak ‘13 | Wine Advocate | 92/100 |
THALASSITIS Oak ‘11 | Wine Advocate | 93/100 |
THALASSITIS Oak ‘07 | Wine Advocate | 90/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘13 | Decanter | Gold |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘12 | Decanter | Regional Trophy |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘12 | Decanter | Gold |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘12 | Wine Advocate | 89/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘11 | Decanter | Regional Trophy |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘11 | Wine & Spirits | 93/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘11 | Wine Advocate | 89/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘10 | Decanter | Gold |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘10 | Wine Advocate | 89/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘09 | Wine & Spirits | 93/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘08 | Wine Advocate | 89/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘08 | Wine & Spirits | 94/100 |
Assyrtiko by Gaia W. F. ‘08 | Decanter | Gold |
Gaia Estate ‘08 | Wine & Spirits | 92/100 |
Gaia Estate ‘07 | Decanter | Regional Trophy |
Gaia Estate ‘07 | Decanter | Gold |
Gaia Estate ‘07 | Wine Advocate | 91/100 |
Gaia Estate ‘07 | Wine & Spirits | 91/100 |
Gaia Estate ‘07 | Wine & Spirits | Year’s Best |
Gaia Estate ‘06 | Wine Advocate | 89/100 |
Gaia Estate ‘06 | Decanter | Regional Trophy |
Gaia Estate ‘05 | Wine Advocate | 90/100 |
Gaia Estate ‘01 | Decanter | international Trophy |
Agiorgitiko by Gaia ‘09 | Wine Advocate | 90/100 |
Agiorgitiko by Gaia ‘09 | Wine & Spirits | 89/100 |
Agiorgitiko by Gaia ‘06 | Wine Advocate | 89/100 |
Gaia S ‘09 | Wine Advocate | 89/100 |
Gaia S ‘07 | Wine Advocate | 89/100 |