Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα θετικά και τα (λίγα) αρνητικά του Οινοράματος 2015

Τα θετικά και τα (λίγα) αρνητικά του Οινοράματος 2015
Από τον Τ. Πικούνη

Το "Οινόραμα 2015" ήταν ασφαλώς πολύ διαφορετικό από τα Οινοράματα που γνώριζαν οι φίλοι του κρασιού και κυρίως οι επαγγελματίες, γιατί σε αυτούς (υποτίθεται) ότι απευθυνόταν το "Οινόραμα", χωρίς όμως αυτό να έχει τηρηθεί ποτέ, γιατί το οινόφιλο κοινό ήταν πάντα παρόν, νοθεύοντας ουσιαστικά το χαρακτήρα της έκθεσης.

Από φέτος το "Οινόραμα" ουσιαστικά απορροφήθηκε από τα "Διονύσια", την έκθεση οίνου που απευθυνόταν αποκλειστικά στο ευρύ οινόφιλο κοινό. Και αυτό γιατί μετά τη συγχώνευση των δύο σε μία έκθεση, το "Οινόραμα" διατήρησε μόνο το όνομά του. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και δεδομένα της ενοποιημένης έκθεσης, ήταν αυτά των "Διονυσίων": Η θέση της έκθεσης -tο Ζάππειο Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας-, η "απλότητα" των stands - πάγκοι ίδιοι για όλους τους εκθέτες, που -κατά μία άποψη- "εξισώνει" μεγάλα και μικρά οινοποιεία δίνοντας έμφαση στο κρασί και μόνο. Αποτελούν λοιπόν παρελθόν οι "υπερπαραγωγές" στα περίπτερα των μεγάλων δικτύων διανομής ή των μεγάλων οινοποιείων, μειώνοντας δραματικά το κόστος συμμετοχής των "μικρών", σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Μαζί βέβαια με τα μεγάλα περίπτερα χάθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούσε το παλιό "Οινόραμα".

Από την άλλη, η "υπερπαραγωγή" μεταφέρθηκε από τους διοργανωτές στις "εκδηλώσεις πόλης" και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μιάς ολόκληρης εβδομάδας. Ξεκινώντας από την προηγούμενη Κυριακή με τις πεντάλεπτες ομιλίες των ανθρώπων του κρασιού στη Μ. Βρετανία -ένας πραγματικός και πρωτότυπος "Μαραθώνιος", συνεχίστηκαν με το εξαιρετικό Athens Wine Week όπου πολλά εστιατόρια, Wine Bars και Bistro οργάνωσαν δεκάδες εκδηλώσεις γύρω από το κρασί, δείπνα, γευσιγνωσίες κλπ. μερικά δε όλες σχεδόν τις ημέρες της εβδομάδας, όπως το θαυμάσιο Aleria και οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του.

Η συμμετοχή μεγάλου αριθμού παραγωγών ήταν επίσης από τα πολύ θετικά της έκθεσης, και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους όσους αγαπούν το κρασί, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θετική και η προώθηση των ελαιολάδων που παράγουν αρκετοί από τους οινοπαραγωγούς μας και τα οποία είναι πραγματικά εξαιρετικά σε ποιότητα, με θαυμάσια εμφιάλωση και που "περιμένουν" την αξιοποίησή τους σε εξαγωγές στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, με τη πολύ μεγάλη κατανάλωση λαδιού για το μαγείρεμα, είναι προφανές ότι τα λάδια gourmet δυσκoλίες στη διάθεσή τους. Εξ' άλλου και οι μεγαλύτερες -και φθηνότερες- συσκευασίες των premium λαδιών μικρή τύχη έχουν, αφού στην Ελλάδα ο "τενεκές από το χωριό" είναι η βασική πηγή του οικιακού ελαιολάδου μας.

Τέλος θα αναφερθώ στην εξαιρετική ιδέα των διοργανωτών, αυτή της έκθεσης μέσα στο "Οινόραμα" 30 βαρελιών που φιλοτεχνήθηκαν και μετατράπηκαν σε έργα τέχνης από 30 εικαστικούς. Δυστυχώς -κατά την ταπεινή μου γνώμη- το αποτέλεσμα δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με την ιδέα. Το βαρέλι -πριν μιας περίπτωσης- χρησιμοποιήθηκε σαν ένα ουδέτερο "υπόστρωμα" -καμβάς χωρίς να επηρεάζει με τα όσα "κουβαλάει" μαζί του σαν το δοχείο της παραγωγής αλλά και φιλοξενίας του κρασιού την δημιουργικότητα των καλλιτεχνών.

Από τα λίγα αρνητικά, δύο αφορούν στους διοργανωτές:

Το πρώτο αφορά στο ωράριο λειτουργίας της έκθεσης (10:00 πμ - 7:00 μμ): Θα ήταν καλύτερο το ωράριο των 11:00 πμ - 8:00 μμ, και ακόμα καλύτερο το διευρυμένο 11:00 πμ - 9:00 μμ. Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε, όσο "φίλος" και άν είναι του κρασιού -εκτός από τους αλκοολικούς, βέβαια!- να αρχίζει τη δοκιμή των κρασιών στις 10 το πρωί.

Το δεύτερο αφορά στο υψηλό κόστος του εισιτηρίου, που στις σημερινές οικονομικές συνθήκες κάνει δύσκολη την επίσκεψη στην έκθεση ενός ζευγαριού.

Τέλος, το τρίτο αρνητικό της Έκθεσης ήταν η καθυστερημένη προσέλευση και εγκατάσταση κάποιων παραγωγών, που δυστυχώς στιγματίζει τον επαγγελματισμό όλων των οινοποιών μας: Το Σάββατο στις 10 π.μ που άνοιγε η έκθεση, ένα 30% των Stands ήσαν κενά! Κάποια παρέμειναν κενά μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι! Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σεβασμός των οινοποιών μας προς τους φίλoυς του κρασιού -και πελάτες τους- είναι απαραίτητος

Συμπερασματικά, το όλο εγχείρημα ήταν επιτυχές, η διοργάνωση πολύ καλή, η προσέλευση του κοινού μεγάλη, και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στη Vinetum -τη διοργανώτρια εταιρεία- και στο προσωπικό και συνεργάτες της, όσο και στον επικεφαλής της Ντίνο Στεργίδη που έχει πιά ταυτιστεί με τις οινικές εκδηλώσεις στη χώρα μας, που αυτούς τους δύσκολους καιρούς επιμένουν... οινικά και κατ'επέκταση και... Ελληνικά!

Παρά το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS, Σύμβουλος Οίνου του House of Wine θα μας δώσει τις εμπεριστατωμένες απόψεις του για το οινικό κομμάτι της έκθεσης, -το "περιεχόμενο" σε αντίθεση με το "περίβλημα" που αξιολόγησα προηγουμένως-, θα μου επιτρέψετε να μιλήσω με συντομία για τα θέματα αλλά και κρασιά που με εντυπωσίασαν κατά την επίσκεψή μου το Σάββατο, πρώτη ημέρα της έκθεσης, σαν επισκέπτη:

* Το πιο εντυπωσιακό της έκθεσης ήταν ασφαλώς η συνολική άνοδος της ποιότητας των Ελληνικών κρασιών, και ιδιαίτερα των λευκών, Μαλαγουζιές, Κυδωνίτσες, Ασύρτικα, Μοσχοφίλερα κλπ. κλπ. ήσαν καλύτερα συνολικά από προηγούμενες χρονιές, και μπορώ να το αποδώσω αποκλειστικά στους οινοποιούς μας και τις μεθόδους οινοποίησης, αφού η σοδειά του 2014 ήταν μάλλον μέτρια. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι αποτυχίες, αλλά αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

* Η συνολική εντυπωσιακή αύξηση των "φθηνών"-κάτω από 4,5 Ευρώ στο "ράφι"- ποιοτικών κρασιών. Η βελτίωση της ποιότητας είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε αυτή την κατηγορία τιμής, πράγμα που καθιστά την καθημερινή απόλαυση κρασιού στο οικογενειακό τραπέζι εφικτή για πολλούς που είχαν καταφύγει στο "χύμα". Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τα πραγματικά αξιόλογα Αμπέλου Φως λευκό και Ερυθρό του Κτήματος Ζαχαριά στα 4,40 ευρώ στο ράφι, με εντυπωσιακή σχέση ποιότητας/τιμής...

* Η ποιότητα των κρασιών των "μικρών" παραγωγών. Τονίζω αυτό το γεγονός γιατί κάποιοι πάντα υπερεκτιμούσαν τα λεγόμενα "διαμαντάκια" που ανακάλυπταν... φέτος μπορεί να υπήρξαν ελάχιστα τέτοια, αλλά συνολικά η ποιότητα ήταν σημαντικά καλύτερη. Αλλά περισσότερα επί του θέματος από τον Γρηγόρη.

* Η συνολική παρουσία του Κτήματος Γαβαλά, με τα θαυμάσια "εναλλακτικά" του Ασύρτικου κρασιά του. Το υπέροχο Κατσανό, που συναγωνίζεται σήμερα τα Ασύρτικα στα κορυφαία Wine Βars της Αθήνας, το Βουδόματο, ένα εντυπωσιακό ροζέ από την ομώνυμη ποικιλία, κάνουν το Κτήμα Γαβαλά τον "εναλλακτικό" οινοποιό της Σαντορίνης, αλλά και τις προτάσεις κάποιων περί... ξεριζώματος(!) όλων των άλλων ποικιλιών πλην Ασύρτικου να φαντάζουν σαν κακόγουστο αστείο. Αλλά και οι Σαντορίνες του Γαβαλά είναι εξαιρετικές, με το "σήμα κατατεθέν" του κτήματος, τη "Σαντορίνη" στην μπλε φιάλη και τη Σαντορίνη «Γηγενείς ζύμες» να διακρίνονται επίσης για τον φρουτώδη χαρακτήρα τους και τις εκρηκτικές τους οξύτητες.

* Το νέο "δικό" μας ροζέ, σε στυλ Βουργουνδίας αποκλειστικά σε magnum φιάλη, οι εξαιρετικές "Πλαγιές γερακιών" Ροζέ από το Κτήμα Αβαντίς, μια θαυμάσια αυθεντική ροζέ οινοποίηση της μαυροκουντούρας από τον Απόστολο Μούντριχα.

* Το νέο κρασί του Γιώργου Παλυβού, το Viognier, με πρώτη παρουσία του στην έκθεση. Με σαφή έκφραση της ποικιλίας και εξαιρετική ανάδειξη των χαρακτηριστικών της, πληθωρικό, απολαυστικό σε γεύσεις και αρώματα, τοποθετείται αμέσως δίπλα στα γνωστά εξαιρετικά Viognier των Σκούρα και Γεροβασιλείου.

* Συνολικά τα νέας εσοδείας Ασύρτικα -δεξαμενής και βαρέλι- του Κτήματος Αργυρού, με οξύτητες στο θεό, αλλά και θαυμαστή ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων. Με την ευκαιρία να πω εδώ ότι τα Ασύρτικα Σαντορίνης όλων σχεδόν των Σαντορινιών οινοποιών διαθέτουν πιά μια μεγαλύτερη αρωματικότητα από τους "προγόνους" τους, που θα τους δώσει πιθανόν εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όταν φθάσουν (μετά 2-3 χρόνια) στην ωριμότητά τους...

* Η Σαντορίνη του πρόσφατου "εισβολέα" στη Σαντορίνη Γιάννη Τσέλεπου. Ένα πραγματικά premium Ασύρτικο που ξεχωρίζει, κυρίως με την εξαιρετική ισορροπία του και που δικαιολογεί (χωρίς γκρίνια παρακαλώ!) και την premium τιμή του.

Ασφαλώς είναι και πολλά άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά σε αυτά θα έλθει ο Γρηγόρης Μιχαήλος στα μέσα της εβδομάδας με μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των κρασιών της έκθεσης.

Σημειώστε ότι η έκθεση λειτουργεί και σήμερα... αλλά μην πάτε! Λειτουργεί ΜΟΝΟ για επαγγελματίες του κρασιού, και καλό είναι να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους με ησυχία... αυτό θα ωφελήσει και εσάς μακροπρόθεσμα, αφού θα τους επιτρέψετε έτσι να διαλέξουν τα καλύτερα για τα ράφια τους (μας) με τελικό κερδισμένο -ποιόν άλλο- εσάς!

Δείτε εδώ
όλες τις φωτογραφίες από το "Οινόραμα 2015"


Στην υγειά σας!Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: