Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Forbes για την Ελλάδα: Δύσκολη οικονομία, μεγάλα κρασιά!

Forbes για την Ελλάδα: Δύσκολη οικονομία, μεγάλα κρασιά!
Από τον Τ. Πικούνη

Ίσως το καλύτερο άρθρο στο διεθνή τύπο αυτή την εβδομάδα για το Ελληνικό κρασί έρχεται από κάπου που δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε: Το γνωστό περιοδικό Forbes, στην στήλη Investing (παρακαλώ!) μπορεί να μην μιλά για επενδύσεις τώρα στην Ελλάδα, αλλά αναφέρεται με ενθουσιασμό στο ελληνικό κρασί και στις εξαγωγές του!

Ο Joe Harpaz, επικεφαλής του τομέα Εταιρικής Αγοράς στην Thomson Reuters, με εξειδίκευση στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιρειών, και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Forbes, αφιερώνει ένα σημαντικό άρθρο του στο ελληνικό κρασί και την μεγάλη άνοδο των εξαγωγών του.

Αφού αναλύσει σε συντομία την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι ένα Grexit θα μπορούσε να στείλει κύματα αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει ότι "είναι κάπως σαν ειρωνεία ότι μια από τις χειρότερες περιόδους της ελληνικής οικονομίας τυχαίνει να συνυπάρχει με μια από τις καλύτερες για το Ελληνικό κρασί!"... και αναφέρεται στη σημαντική άνοδο των εξαγωγών σε κρασιά από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο Σάμου.

Οι ποιοτικές εκτιμήσεις των Ελληνικών κρασιών του Joe Harpaz προέρχονται από το "μέντορά του" στο κρασί Alexander LaPratt, Master Sommelier, βραβευμένο το 2011 σαν “Καλύτερος Sommelier στην Αμερική” στον διαγωνισμό του Συνδέσμου των Αμερικανών Sommelier, και -από το 2013- συνιδιοκτήτη του εστιατορίου και cocktail bar Atrium DUMBO στο Brooklyn.

"Οι Έλληνες οινοποιοί έχουν κάνει μια σημαντικά βήματα, παράγοντας πολλά εξαιρετικά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες που είναι πραγματικά φθηνά για αυτό που προσφέρουν" λέει ο LaPratt. Και ξεκινά τη συζήτηση προτείνοντας τέσσερα διαφορετικά ελληνικά κρασιά ιδανικά για το καλοκαίρι - ένα για κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα, ένα άλλο για ένα ελαφρύ δείπνο με θαλασσινά, ένα για το barbeque και ένα για επιδόρπιο.

Μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά είναι λευκά με ανθικά αρώματα, που είναι εξαιρετικά για την υπαίθρια αναψυχή και σαν απεριτίφ πριν το δείπνο.

Για αυτό το σκοπό, ο LaPratt προτείνει Μοσχοφίλερο, και ιδιαίτερα το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη που -όπως λέει- μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στις ΗΠΑ, με "μια ανθική, αρμυρή μεταλλικότητα που είναι πραγματικά αναζωογονητικό σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα". ο LaPratt χαρακτηρίζει το Μοσχοφίλερο σαν το ιδανικό “porch pounder” που προτιμούν όλοι σε ένα πάρτυ!

Για ένα ταίριασμα με ελαφρύ φαγητό ο LaPratt επιλέγει το Ασύρτικο σαν ιδανικό λευκό για να ταιριάξει θαυμάσια με θαλασσινά και οστρακοειδή. Και αφού προχωρήσει σε ένα ύμνο για τη Σαντορίνη, αναφέροντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir του νησιού, περιγράφει το καλό Ασύρτικο σαν ένα κρασί ανάμεσα στο Chablis και το Albarino, με νότες λεμονιού και λευκού ροδάκινου.

Ο LaPratt επισημαίνει την αγάπη των Ελλήνων για το κρέας αναφέροντας ότι σε μια χώρα όπου το "αρνί στη σούβλα υπάρχει σχεδόν σε κάθε διασταύρωση δρόμων" δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει ένα μεγάλο ερυθρό κρασί. Και σαν τέτοιο επιλέγει το Αγιωργίτικο , που αποτελεί το απόλυτο ταίριασμα σε πιάτα με κρέας. Όπως ο ίδιος αναφέρει, "...το Αγιωργίτικο  είναι ένα εκπληκτικό κόκκινο κρασί που έχει παραχθεί σε ένα από τους αμπελώνες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη. Ένα από τα αγαπημένα μου προέρχεται από το οινοποιείο Σκούρα και μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως τρία τέταρτα Barolo μαζί με ένα τέταρτο παλαιωμένο Μπορντό. Είναι ξηρό, με οξύτητα, με αρώματα κερασιού, παλιού δέρματος, καπνού και βανίλιας."

Τέλος, αναφέρεται στο Ελληνικό γλυκό κρασί σαν "τον κρυφό ήρωα της Ελληνικής κουζίνας" και στα Μοσχάτα Σάμου σαν τα καλύτερα γλυκά κρασιά.

Ασφαλώς, το καλύτερο μέρος του άρθρου είναι η κατάληξή του, από τον ίδιο τον Joe Harpaz:

"Για μένα, μερικά από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα για το κρασί είναι η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέα πράγματα, να μάθουμε για τις διάφορες περιοχές του κόσμου, να βιώσουμε τις πολιτισμικές επιρροές και να γιορτάσουμε. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, είναι εύκολο για τόσα πολλά από τα σπουδαία πράγματα που γίνονται και κάνουν τη χώρα τόσο μοναδική, να επισκιάζονται από τις ειδήσεις της ημέρας. Ενώ οι πολύ πραγματικοί οικονομικοί αγώνες της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να φαίνονται καταπιεστικοί τώρα, ευτυχώς, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ περισσότερα από έναν ισολογισμό. Μερικές γουλιές από τα κρασιά που έχουμε συμπεριλάβει εδώ θα κάνουν αυτή την αίσθηση απόλυτα σαφή.

Έτσι, σημειώστε να κάνετε το δικό σας καθήκον για την ελληνική οικονομία, διευρύνετε τον προσωπικό σας άτλαντα του κρασιού και βγείτε έξω και δοκιμάστε μερικά μεγάλα ελληνικά κρασιά. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα
."

Εμείς να πούμε μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον Joe Ηarpaz όσο και στον Alexander LaPratt για την πραγματική τους αγάπη για την Ελλάδα και την εκτίμησή τους για τα Ελληνικά κρασιά!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης


Μπορείτε να δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου του By the Glass

Μοιραστείτε το άρθρο: