Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το καλύτερο ελληνικό ερυθρό!

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το καλύτερο ελληνικό ερυθρό!
Από τον Τ. Πικούνη

Σπάνια είμαι κατηγορηματικός για ένα κρασί. Λέω σαφώς τη γνώμη μου, but... with a grain of salt. Αν κάποιο κρασί μου αρέσει εξαιρετικά, θα το κατατάξω "ανάμεσα" στα 20-10 ή και μερικές (ελάχιστες, είναι η αλήθεια) φορές ανάμεσα στα 5 καλύτερα κρασιά του είδους του. Και για να είμαι on the safe side, μπορεί να προτάξω και ένα "ίσως"...

Δοκίμασα το Οπούς ιβ Cabernet Franc 2004 για πρώτη φορά τo 2011. Ήταν τότε μόλις 7 ετών, και ήταν απλά… μαγευτικό! Τα κλασσικά χαρακτηριστικά του Cabernet Franc, -του "πατέρα" που μαζί με τη "μητέρα" Sauvignion Blanc γέννησαν ένα παιδί της αξίας του Cabernet Sauvignion-, δηλαδή έντονα αρώματα με νότες από βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, βιολέτες και στακμακόπετρα, με παράλληλη αίσθηση πράσινου πιπεριού, βρίσκονταν όλα αποτυπωμένα ιδανικά σε αυτό το κρασί. Μαζί τους, μια κομψότητα και ισορροπία, που με έκαναν να το κατατάξω ανάμεσα στα πέντε καλύτερα ελληνικά ερυθρά.

Από τότε έχω απολαύσει το κρασί πολλές φορές. Και κάθε φορά στην δική μου, προσωπική βαθμολόγηση, ανεβαίνει και μια βαθμίδα στην απότομη «σκάλα» των πέντε μεγάλων ελληνικών ερυθρών.

Να πούμε λίγα λόγια για την ποικιλία: Συνήθως συνοδευτική του Cabernet Sauvignon, χρησιμοποιείται για να δώσει κομψότητα και πολύπλοκα αρώματα στην πιό "άγρια" ποικιλία. Ασφαλώς, σαν "πατέρας" με "παιδί", μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με το Cabernet Sauvignion αλλά έχει και σημαντικές διαφορές: μαλακότερες τανίνες, εντονότερα αρώματα, λεπτότερο σώμα, και θαυμάσια αρώματα χόρτου και πράσινου πιπεριού όταν το σταφύλι τρυγηθεί στο σωστό του χρόνο και δεν αφεθεί να ωριμάσει πολύ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από τα 59 κρασιά με Cabernet Franc, που έχουμε στα "ράφια" μας, μόνο 4(!) από αυτά είναι μονοποικιλιακά, και μόνο ένα(!) Ελληνικό: Το Οπούς ιβ Cabernet Franc 2004!

Το όνομα του κρασιού δεν προέρχεται από το λατινικό Opus όπως πολλοί -και δίκαια- νομίζουν. Έχει το όνομα της αρχαίας πρωτεύουσας της Οπουντίας Λοκρίδας, Οπούντα (Οπούς, η σημερινή Αταλάντη) και γενέθλιας γης του Κτήματος Χατζημιχάλη, που βρισκόταν βόρεια της Φωκίδας και βορειοδυτικά της Βοιωτίας, κατά μήκος του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, και εκτεινόταν από τις Θερμοπύλες κοντά στον Μαλιακό κόλπο μέχρι το σημερινό Θεολόγο. Η περιοχή αυτή, αντιστοιχεί περίπου με τη σημερινή περιοχή της επαρχίας Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδας.

Το αστέρι με τις 12 ακτίνες (ιβ΄) στην ετικέτα της φιάλης που εκ πρώτης όψεως θυμίζει μακεδονικά σύμβολα, στην πραγματικότητα προέρχεται από τον οπισθότυπο των νομισμάτων της Οπούντιας Λοκρίδας. Πρόκειται για ένα μοτίβο που κατά τον γεωγράφο Στράβωνα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Λοκρούς, αφού αποτελούσε έμβλημά τους: «έχουσί τε επί τη δημοσία σφραγίδι τον έσπερον αστέρα εγκεχαραγμένον».

Η πρόσφατη τελευταία μου δοκιμή του κρασιού έγινε πριν λίγες ημέρες, συνοδεύοντας ένα θαυμάσιο κοκκινιστό λαγό. Το κρασί ήταν απλά συγκλονιστικό! Υπόδειγμα κομψότητας, με την πολυπλοκότητα που του χαρίζουν τα 11 χρόνια παλαίωσης, δεν έχει χάσει τίποτα από τα θαυμάσια αρώματά του και τις γεύσεις του. Αντίθετα, ο χρόνος έχει καταφέρει να τις αναμίξει -γεύσεις και αρώματα- σε ένα υποδειγματικό -ιδανικό θα έλεγα- χαρμάνι που βρίσκεις μόνο στα μεγάλα γαλλικά ερυθρά. Ζωηρό, εντυπωσιακά φρέσκο, έχει μόνο κερδίσει από τα 11 χρόνια στο βαρέλι, χωρίς ίχνος κούρασης μέχρι τώρα...

Δεν θα αναλωθώ σε περιγραφές που δεν θα σας δώσουν απολύτως τίποτα από την αίσθηση που θα έχετε απολαμβάνοντάς το. Δεν είναι και ο σκοπός μου αυτός. Θέλω απλά να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου μαζί σας και να σας πω ότι στην δική μου, προσωπική κλίμακα, το Οπούς ιβ Cabernet Franc 2004 έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο: Στην πρώτη θέση των ελληνικών ερυθρών κρασιών! Χωρίς "ίσως", χωρίς επιφύλαξη...

Θα έχω ασφαλώς την ίδια χαρά και τον ίδιο ενθουσιασμό, όταν διαπιστώσω ότι ένα άλλο ελληνικό ερυθρό το εκτοπίσει από την 1η θέση. Φοβάμαι όμως, ότι είναι κάτι που θα αργήσει να συμβεί…

Είναι ένα κρασί που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε τιμή πάνω από όλα τα ελληνικά ερυθρά, και σίγουρα η σημερινή του τιμή είναι ελάχιστη σε σχέση με την ποιότητά του. Το House of Wine το προσφέρει σε εσάς, τους φίλους των μεγάλων κρασιών, με έκπτωση 15%, ακριβώς για να έχουν την ευκαιρία τοδυνατόν περισσότεροι να δοκιμάσουν το πιο συγκλονιστικό -κατά την άποψή μου- ελληνικό κρασί!

Τέλος, να συγχαρώ το Κτήμα Χατζημιχάλη για το μοναδικό αυτό κρασί, και να τονίσω ότι η πραγματική αξία ενός οινοποιείου κρίνεται με το χρόνο... όπως άλλωστε και τα κρασιά του, τα θαυμάσια Cabernet Sauvignon αλλά και το "αδερφάκι" του Οπούς ιβ Cabernet Franc, το Οπούς ιβ Refosco.

Ακολουθεί το αντίστοιχο video...Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: