| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η τιμή τιμή δεν έχει, και χαρά... στη Σαντορίνη!

Η τιμή τιμή δεν έχει, και χαρά... στη Σαντορίνη!
Από τον Τ. Πικούνη

Γκρίνια... αν δεν γκρινιάζουμε για κάτι, ε... μάλλον άρρωστοι θα είμαστε. Εμού συμπεριλαμβανομένου, έχω το γνώθι σαυτόν...

Και τι καλύτερο για να γκρινιάξουμε από τις τιμές των Ελληνικών κρασιών! Που -παραδόξως για κάποιους- μέσα στη φοβερή κρίση που μαστίζει τη χώρα, αυτές έχουν πάρει την ανηφόρα! Τη μια, το κόστος των σταφυλιών, που μπορεί να αυξήθηκαν 1,5 το κιλό, αλλά "ανέβασαν" στην τιμή του κρασιού ακόμα και 35%... την άλλη ο ειδικός φόρος που μπορεί να πρόσθεσε 0,15€ στο κόστος κάθε φιάλης, αλλά αυτό μετουσιώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις σε αρκετά ευρώ αύξηση στη λιανική...

Έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν;

Αν ήμασταν σε μια "λογική" χώρα, θα σας έλεγα κατηγορηματικά όχι! Γιατί εκεί η αύξηση βασίζεται στους κανόνες της αγοράς: Έχει ένα προϊόν ζήτηση; "Πουλάει μόνο του" όπως θα λέγαμε στην εμπορική "αργκό"; Τότε, αν η παραγωγή τουν δεν μπορεί να αυξηθεί, η τιμή του θα αυξηθεί μέχρι εκεί που το αντέχει η αγορά.

Είμαστε όμως στην Ελλάδα... και εδώ υπάρχουν άλλοι δύο σοβαροί (τρομάρα μας!) λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η αύξηση της τιμής ενός κρασιού.

Ο πρώτος, σπάνιος σε άλλες χώρες, καθόλου σπάνιος εδώ: Είναι το ΕΓΩ κάποιων παραγωγών. Η τιμή συμβαδίζει με την ποιότητα, επομένως πως είναι δυνατόν το κρασί του "γείτονα" να είναι ακριβότερο (διάβαζε καλύτερο) από το δικό μου; Έτσι ανεβαίνει η τιμή, και ας μένει το κρασί στα ράφια των άτυχων μεταπωλητών!

 Όταν έλεγα κάποτε ότι οι Σαντορίνες θα ξεπεράσουν τα 60€ κάποιοι "έξυπνοι" με έλεγαν τρελλό
Ο δεύτερος, το ίδιο σπάνιος αλλού, εδώ συχνότατος: Είναι ο καθορισμός της τιμής του κρασιού δια της υψώσεως του υγραμένου δείκτη προς τον άνεμο... Όταν δεν υπάρχει γνώση του πραγματικού κόστους ενός κρασιού, και ανάλυση των δυνατοτήτων πώλησης με βάση το marketing, τότε η τιμή ορίζεται στην... τύχη, η με γνώμονα μόνο την τιμή άλλων, συναφών κρασιών του ανταγωνισμού (που και αυτά μπορεί να ορίστηκαν στην τύχη!) και με μια μικρή… συνεισφορά στον υπολογισμό και του προηγούμενου λόγου (το δικό μου είναι και καλύτερο!)... Ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος, με κατάληξη "δεν βγαίνω"!, μια διαπίστωση που γίνεται μάλλον... αργά.

Το χορό της αύξησης των τιμών τον έσυραν αρχικά τα Ασύρτικα της Σαντορίνης...

Και τι δεν άκουσαν οι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης: Αυτοί "χάλασαν" την αγορά, αυτοί φταίνε για την γενική αύξηση των τιμών, οι παραγωγοί της Σαντορίνης τρελάθηκαν...

Είναι όμως έτσι;

Ας μην ξεχνάμε οτι στο διεθνές οινικό στερέωμα η Ελλάδα φημίζεται κυρίως για τα λευκά της... Σαντορίνες και Ασύρτικα είναι πολύ ψηλά πια στο διεθνές οινικό jet set, cult κρασιά πιά στα wine bars και εστιατόρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Hong Kong και σε άλλα μοδάτα μέρη, λατρεμμένα κρασιά της κορυφαίας οινοκριτικού Jancis Robinson, με 95άρια στις βαθμολογιες των διεθνών Wine Blogs και στα sites των guru οινοκριτικών, του Robert Parker Jr. συμπεριλαμβανομένου... Σε όλα τα μέρη δηλαδή που δεν θα δούμε Ξινόμαυρο ή Αγιωργίτικο σχεδόν ούτε για δείγμα!

Και οι τιμές.... έχουν πάρει την ανηφόρα βέβαια! Αν ψάξετε στον κατάλογο του House of Wine για μονοπoικιλιακά Ασύρτικα από Σαντορίνη σε κανονική φιάλη (κάνετε κλικ εδώ ) οι τιμές ξεκινούν από 13,40€ γιά το Σαντορίνη Ασύρτικο 2015 της Santo, και φθάνουν στο Σιγάλας - Νυχτέρι 2012 στα... 45,70€ (!). Αστρονομικό;;; Όχι βέβαια, γιατί σήμερα υπάρχει Σαντορίνη που πουλιέται στα... 80€ (ναι, καλά διαβάσατε!, όχι δεν υπάρχει στον κατάλογό μας!). Και προσέξτε, τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν και άλλο... και είναι φυσικό, η ελεύθερη αγορά διαμορφώνει τις τιμές. Όταν έλεγα κάποτε ότι οι Σαντορίνες θα ξεπεράσουν τα 60€ κάποιοι "έξυπνοι" με έλεγαν τρελλό. Βλέπετε, στην χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" πολλοί περιμένουν ότι τις τιμές θα τις ορίζει η... κυβέρνηση και ο Σκουρλέτης και όχι ο ελεύθερος ανταγωνισμός, και διαμαρτύρονται!

Ναι παιδιά, δεν θα πίνουμε πια Σαντορίνες εδώ στην Ελλάδα της κρίσης στο εγγύς μέλλον...

Θα πίνουμε τα Ασύρτικα της Βόρειας Ελλάδας, που μερικά είναι πολύ καλά κρασιά, αλλά που έχουν σχέση με τα Ασύρτικα της Σαντορίνης όσο ο Φάντης με το ρετσινόλαδο... θα πίνουμε ίσως τα Ασύρτικα του Jim Barry εισαγόμενα από την μακρυνή Αυσταλία γιατί θα είναι σίγουρα φθηνότερα από τα "δικά μας", αλλά ως εκεί! Ούτε καν από την Τήνο, αφού και το καλύτερο Ασύρτικο (πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη) που κυκλοφορεί σήμερα είναι ο Τ-ΟΙΝΟΣ Ασύρτικο 2013 στα 43,20€... ακριβός και αυτός.

Πριν γκρινιάξετε όμως, για σκεφτείτε λίγο: Πίνετε Chablis μήπως; Γιατί Chablis θα μου πείτε; Γιατί απλά, θα σας απαντήσω, είναι το κρασί που πλησιάζει περισσότερο σε χαρακτηριστικά το Ασύρτικο. Και σήμερα, το Chablis στα αντίστοιχα επίπεδα ποιότητας του Ασύρτικου Σαντορίνης κοστίζει κάπου 2 έως 2,5 φορές περισσότερο.

Γιατί; Μα... οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζουν τις τιμές των κρασιών. Και κάποιοι ανόητοι που κάθονται και υπολογίζουν το κόστος των σταφυλιων, της συλλογης, της οινοποίησης, της φιάλης κλπ. για να... πείσουν ότι οι τιμές θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες, μάλλον έχουν σπουδάσει οικονομικά στη Σοβιετική Ένωση του Μπρέζνιεφ... Οι νόμοι της αγοράς ρυθμίζουν τις τιμές, όχι τα κόστη. Άσχετα με το κόστος των κρασιών, χωνέψτε το! Τα Χιλιανά κρασιά του Montes των 80€ και 120€ δεν έχουν κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτά των 2,5€ που μπορεί να βρείτε στα Super Markets... Κανένα κρασί, του Petrus συμπεριλαμβανομένου, δεν κοστίζει περισσότερο από 6-8€ /φιάλη!...

Ναι. Είχε δίκιο ο Clinton. It's the economy, stupid.... Πάντα είναι η οικονομία, πάντα οι κανόνες της. Κανείς και τίποτα δεν ξεφεύγει, ούτε καν το Ασύρτικο Σαντορίνης. Και μην ακούτε κάποιους ταλαίπωρους οινοαραγωγούς που -γνήσιοι πολέμιοι της "ελεύθερης αγοράς"- προσπαθούν να συμβιβάσουν ιδεολογία και "τσέπη" και να δικαιολογήσουν την αύξηση επειδή το... σταφύλι ανέβηκε 1€ ή 1,5€ ! Και αν δεν ανέβαινε, οι Σαντορίνες πάλι θα ανέβαιναν, τόσο από... σοσιαλιστές όσο και από συντηρητικούς παραγωγούς: Ποιός παραγωγός θα ήταν τόσο βλάκας ώστε να μην ανεβάσει τις τιμές όταν η κάθε σοδειά εξαντλείτο τον... Ιούνιο ή τον Ιούλιο, και μετά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, έμενε χωρίς λευκά κρασιά, χάνοντας αγορά και πελάτες! Με τις υψηλότερες τιμές, η σοδειά τελειώνει φυσιολογικά Νοέμβριο-Δεκέμβριο (λίγο πριν κυκλοφορήσει η νέα) και τα κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα!

Οι υψηλές τιμές της Σαντορίνης είναι καλές και για την Ελληνική οικονομία, προφανώς! Περισσότεροι φόροι, ΦΠΑ, πολύ περισσότερα έσοδα από εξαγωγές. Αλλά και για την διεθνή πορεία του Ασύρτικου η αύξηση των τιμών κάνει καλό στις... πωλήσεις! Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ένα διάσημο κρασί, που το παινεύουν σε κάθε ευκαιρία όλοι οι κριτικοί οίνου του κόσμου, απλά δεν "πείθει" για την ποιότητά του όταν είναι φθηνό... Αφήστε που αν είναι ακριβό, φαίνεται και... καλύτερο σαν κρασί! Αυτό δεν το λέω εγώ, το έχουν αποδείξει πάμπολλες τυφλές γευστικές δοκιμές όπου το κρασί σε όλες τις φιάλες είναι το ίδιο, απλά αλλάζουν οι τιμές. Ποιό βγαίνει καλύτερο; Μα πάντα... το ακριβότερο!

Τώρα που το Ασύρτικο καλλιεργείται και σε άλλες χώρες που σύντομα τα αντίστοιχα κρασιά θα κατακλύσουν τις αγορές του κόσμου, τα Ασύρτικα της Σαντορίνης οφείλουν να είναι τα premium, τα original Ασύρτικα, τα "υποδείγματα". Και λόγω αυτού, τα ακριβότερα.

Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου νέο, ούτε στην Ελλάδα! Αλλά μέχρι τώρα συνέβαινε σε κρασιά που η πλειοψηφία των Ελλήνων τα αφήνει στο ράφι: Τα γλυκά ελληνικά κρασιά, περιζήτητα στο εξωτερικό και στα αζήτητα στην Ελλάδα, είναι τα ακριβότερα και πιο αξιόλογα κρασιά μας! Με το εκπληκτικό Κτήμα Αργυρού - Vinsanto 20 ετών 1991 στην "κορυφή" με 59,30€, υπήρξαν μέχρι πρόσφατα οι μοναδικοί "πρεσβευτές" του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού... με τα διεθνή βραβεία και τις τεράστιες βαθμολογίες να πέφτουν βροχή!

Και εμείς;

Εμείς οι κακόμοιροι εδώ στην Ελλάδα της κρίσης τι θα κάνουμε; Τι θα πίνουμε;

Ελάτε τώρα! Υπάρχουν εξαιρετικά ελληνικά λευκά που οι τιμές τους είναι κάτω από 12€ ! Να μιλήσω για τις υπέροχες Ρομπόλες Κεφαλλονιάς, που η τελευταία βαθμολογία του Robert Parker για τη Gentilini  Ρομπόλα ήταν 92/100(!), τις 100άδες πιά Μαλαγουζιές; Τις υπέροχες Κυδωνίτσες; Τις Μαντινείες, τα Μοσχοφίλερα, τους Ροδίτες μας; Ή τα εξαιρετικά πια Σαββατιανά του Αττικού αμπελώνα; Η για τα μοναδικά κρητικά Βιδιανά, αλλά και για τις τόσες "μικρές" ελληνικές ποικιλίες που δίνουν θαυμάσια κρασιά; Το κτήμα Γράμψα μας έδωσε πρόσφατα ένα κρασί με... αστεία ονομασία -"Του Παύλου"- από την τοπική ποικιλία "Παύλος", αλλά με καθόλου αστεία χαρακτηριστικά! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Αλλά και οι "ξένες" λευκές ποικιλίες δίνουν στην Ελλάδα εξαιρετικά κρασιά: Δοκιμάστε τον Παλαιόμυλο του καλύτερου κατά την γνώμη μου νέου 'Έλληνα οινοποιού, του Χρήστου Ζαφειράκη, και δεν θα πιστεύετε τι πίνετε! Η το Κτήμα Αβαντίς - Sauvignon Blanc 2015 , και τόσα Ελληνικά  Chardonnay, Sauvignon Blanc ...

Ηθικόν δίδαγμα: Μη γκρινιάζετε για τις τιμές των Ασύρτικων... τις αξίζουν! Γκρινιάζετε για τις τιμές κάποιων ασήμαντων ερυθρών, και δείτε τις τιμές στο House of Wine κάποιων Γαλλικών εξαιρετικών κόκκινων κρασιών, και τότε θα καταλάβετε ποιών παραγωγών έχουν πάρει τα μυαλά αέρα!

Και κάτι ακόμα... αγοράστε Σαντορίνες όσο ακόμα... προφταίνετε! Βάλτε τις σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, και σε 5-6 χρόνια θα τις βγάλετε και θα έχετε την ικανοποίηση ότι πίνετε κρασιά των 100-150€ !

Χριστός Ανέστη!


Τάσος Πικούνης

 

Μοιραστείτε το άρθρο: