| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τρύγος 2021- Κτήμα Παλυβού


Ο παγετός της άνοιξης ήταν ισχυρός με αποτέλεσμα να καταστρέψει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλες τις πρώιμες λευκές ποικιλίες ακόμα και σε περιοχές όπου το μικροκλίμα δεν επιτρέπει να πέσει πάγος ή το επιτρέπει πάρα πολύ σπάνια. Το ποσοστό της ζημιάς φτάνει περίπου στο 70-80%. Έτσι λοιπόν μιλάμε για μικρές ποσότητες σταφυλιών . Τουλάχιστον τα σταφύλια αυτά έχουν καταπληκτική υγιεινή και σχεδόν χωρίς επεμβάσεις ραντίσματος (βιολογικά σκευάσματα) , σε αυτό μας βοήθησαν επίσης και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αυτή την χρονιά, όπου λόγω ξηρασίας ήταν η πιο εύκολη βιολογική χρονιά για εμάς.

Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν να στρεσάρουν από πολύ νωρίς τα αμπέλια μας. Ευτυχώς έχουμε προνοήσει και έτσι μπορούν να αρδευτούν όλα όταν βρίσκονται σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση και το έχουν ανάγκη για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε πράσινο το βλαστικό τείχος και τα φυτά να συνεχίσουν να φωτοσυνθέτουν.

Όσα και να αλλάξουμε στην καλλιέργεια μας, όσο και να βοηθήσουμε τα αμπέλια μας να μας δώσουν τον καλύτερό εαυτό τους μέσα από τα σταφύλια είναι πολλά πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα στο οινοποιείο. Όπως για παράδειγμα, λόγω της μεγάλης και συνεχόμενης ζέστης αλλά και του στρες τα αμπέλια αντλούν μεγάλες ποσότητες καλίου από το έδαφος όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ανισορροπία μεταξύ της οξύτητας και του pH των γλευκών. Ο αρωματικός χαρακτήρας για αρχή μας εκπλήσσει σε αυτή τη δύσκολη χρονιά με μια ίσως πιο διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τις άλλες σοδειές , το θέμα είναι να δούμε στο τέλος πόσα και ποια αρώματα θα διατηρηθούν.

Αυτά όσον αφορά τα λευκά μας σταφύλια. Τα κόκκινα είναι μια άλλη ιστορία με άλλες απαιτήσεις … Ας περιμένουμε να δούμε! Το μεγάλο κίνητρο … Να! Και μια διαφορετική χρονιά ! Ας είναι! Το ενδιαφέρον έτσι μεγαλώνει!


Ευαγγελία Παλυβού - ΟινολόγοςΜοιραστείτε το άρθρο: