| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τρύγος 2021 στα κτήματα Σιγάλα και Κυρ-Γιάννη


Ιδιαίτερα απαιτητικός και δύσκολος, με ικανοποιητικά όμως αποτελέσματα στην ποιότητα, είναι ο τρύγος του 2021 στη Σαντορίνη που ξεκίνησε πρώιμα στις 4 Αυγούστου για το Κτήμα Σιγάλα. Ο έντονος καύσωνας την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου «ταλαιπώρησε» τα αμπέλια και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία της χρονιάς, οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή σταφυλιών αν και οι προσδοκίες ήταν για μια ακόμη μεγάλη ποσότητα σταφυλιών μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Με πρόχειρες εκτιμήσεις θα λέγαμε ότι η πτώση ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το 2020. Τα Ασύρτικα ήταν κάπως λιγότερο επιρρεασμένα από τα Μαυροτράγανα, τα οποία είχαν πτώση έως και 50%. Τα πιο όψιμα Αηδάνια δείχνουν να επηρεάζονται λιγότερο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι η ωρίμανση των σταφυλιών εξελίχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στα διάφορα χωριά της Σαντορίνης, γεγονός που αποτέλεσε επίσης μια σημαντική πρόκληση, καθώς επέβαλε τη διαχείριση μεγάλου όγκου σταφυλιών σε μικρό χρονικό διάστημα από τα οινοποιεία.

Παρά τη μειωμένη ποσότητα, η ποιότητα του μούστου μέχρι σήμερα κρίνεται εξαιρετική, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για μια ακόμα έξοχη σοδειά για τα κρασιά του ΚτήματοςΤρύγος 2021-Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα & Αμύνταιο


Φέτος, διανύουμε μια χρονιά που η κλιματική αλλαγή «έδειξε τα δόντια της» από το ξεκίνημα της.

Τον ήπιο χειμώνα διαδέχθηκε μια ζεστή και ξερική άνοιξη με λίγες βροχές. Την ανατροπή έφερε ο σφοδρός παγετός του Απριλίου, που εμφανίστηκε αναπάντεχα «καίγοντας» μεγάλες εκτάσεις δένδρων στο κάμπο της Μακεδονίας. Το καλοκαίρι ήταν ζεστό, με αποκορύφωμα τον καύσωνα στα τέλη Ιουλίου που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τα φυτά και είχε ως αποτέλεσμα να «καούν» ξηρικά αμπέλια. Με άλλα λόγια ξεράθηκαν τα φύλλα, κι έτσι σταμάτησε η φωτοσύνθεση και η ωρίμανση των σταφυλιών. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου οι θερμοκρασίες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, σταθεροποιώντας την πορεία της ωρίμανσης. Η γνωστή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας, που καθορίζει το μικρόκλιμά στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, έχει επανέλθει και έτσι προβλέπεται να κυλήσει και όλος ο Σεπτέμβριος.

Αν συνεχίσει έτσι θα μπορούμε να μιλήσουμε για έναν εξαιρετικό τρύγο και μια υπέροχη χρονιά για το Ξινόμαυρο, με άριστα αρώματα, μαλακές τανίνες και κρασιά με μεγάλη δομή.

Αναμένουμε!

Μοιραστείτε το άρθρο: