Viva Mexico!

Viva Mexico!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πολύχρωμη, πικάντικη, εξωτική και έντονη η μεξικάνικη κουζίνα είναι μία από τις πιο συναρπαστικές όλου του κόσμου. Μια χώρα με πολύ πλούσια γαστρονομία με τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Τα πιο δημοφιλή πιάτα του Μεξικού είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι, ένα συστατικό που μετράει σχεδόν 12.000 χρόνια. Οι αρχαίοι ιθαγενείς ανακάλυψαν ότι το καλαμπόκι με λάιμ αραιωμένο σε νερό φτιάχνει το πιο εμβληματικό τους φαγητό, την τορτίγια, που είναι η βάση για πολλά πιάτα. Εκτός από το καλαμπόκι υπάρχουν ακόμα πολλά ντόπια υλικά που έχουν ταυτιστεί με αυτή την κουζίνα. Οι καυτερές πιπεριές που δίνουν τον πικάντικο χαρακτήρα στα πιάτα, τα φασόλια που αποτελούν βασική τροφή των μεξικανών, το αβοκάντο που είναι η βάση για την πιο δημοφιλή σάλτσα, την γουακαμόλε αλλά και η σοκολάτα που φτιάχνουν το υπέροχο ζεστό ρόφημα είναι μόνο κάποια αυτά.

Ο πλούτος και τα πολλά υλικά στα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας δυσκολεύουν αρκετούς στην επιλογή του συνοδευτικού ‘ποτού’. Πολλοί θα προτιμήσουν μία μπύρα για να ‘ξεπλύνουν΄ το πικάντικο στοιχείο. Άλλοι θα πιούν το μεξικάνικο απόσταγμα που δεν είναι άλλο από την τεκίλα και κάποιοι θα προτιμήσουν τα κοκτέιλ που φτιάχνονται από τεκίλα όπως η Μαργαρίτα ή η Παλόμα. Εμείς πάλι, θα επιμείνουμε στο κρασί και θα ψάξουμε να βρούμε ποια ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά των μεξικάνικων πιάτων.

Ξεκινάμε με τα πιο βασικά. Επειδή τα περισσότερα πιάτα είναι πικάντικα, θα αποκλείσουμε κρασιά που θα τα κάνουν να φαίνονται ακόμα πιο πικάντικα. Θα αποφύγουμε λοιπόν κρασιά με υψηλό αλκοόλ, ερυθρά κρασιά με υψηλό επίπεδο τανινών αλλά αυτά με έντονη την επίδραση της δρυός. Είτε μιλάμε για λευκά, ροζέ ή ερυθρά θα προσανατολιστούμε σε κρασιά με έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά και παραπάνω από μέτρια οξύτητα. Η απαλή γλυκύτητα μπορεί επίσης να φέρει το κρασί με το πικάντικο φαγητό πιο κοντά. Επίσης επειδή σε πολλά μεξικάνικα πιάτα είναι έντονα και τα στοιχεία των εσπεριδοειδών που χαρίζουν φρεσκάδα όπως το lime, καλό είναι να αναζητήσουμε φρεσκάδα και στα κρασιά. Ας δούμε όμως κάποια χαρακτηριστικά πιάτα με συγκεκριμένες προτάσεις κρασιών για να μην κουράζουμε πολύ το μυαλό μας.

Takos, Burittos & Fajitas

Η τορτίγια μαγειρεύεται παραδοσιακά σε μία πλάκα, την κομάλ και γεμίζεται με κρέας, λαχανικά ή ψάρι και σερβίρεται με σάλτσα και γαρνιτούρες. Έτσι δημιουργούνται διάφορες παραλλαγές μεξικάνικων φαγητών. Στον τάκο που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα street food σε όλο τον κόσμο η τορτίγια είναι πιο μικρή και γεμίζεται με αμέτρητες παραλλαγές υλικών. To ίδιο και στα burittos, τα οποία τυλίγονται σαν ρολάκια. Στα fahitas γεμίζει το τραπέζι με διάφορα υλικά και ο καθένας φτιάχνει την τορτίγια του όπως θέλει. Και για τα τρία αυτά στυλ η επιλογή των κρασιών εξαρτάται από την ‘γέμιση’ και τις σάλτσες. Αν η γέμιση βασίζεται σε ψάρια, θαλασσινά όπως οι γαρίδες ή κοτόπουλο θα προτιμήσουμε λευκά ή ροζέ κρασιά με μέτριο σώμα και μπόλικο φρούτο, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και ξηρά (Chateau Nico Lazaridi Λευκός, Λαμπαδίας) αλλά και ημίξηρα (The White, Άδολη Γης Ροζέ). Αν η γέμιση βασίζεται στο χοιρινό στον κιμά ή κάποιο άλλο κόκκινο κρέας μπορούμε να πάμε σε φρέσκα φρουτώδη ερυθρά κρασιά (Λημνιό Porto Carras) αλλά και σε πλούσια ροζέ (Βυσσινόκηπος). Αν η γέμιση περιέχει μπόλικη σάλτσα ντομάτας τότε θα φέρει τον τάκο και τα burittos με κοτόπουλο ακόμα πιο κοντά στα ερυθρά κρασιά (πάντα φρέσκα και φρουτώδη όπως το Mountain Fish).

Enchiladas

Και εδώ μιλάμε για τορτίγιες που γεμίζονται με κάποιο μίγμα που συνήθως βασίζεται στα λευκά και κόκκινα κρέατα και στα λαχανικά, ενώ από πάνω πασπαλίζονται με πικάντικη σάλτσα πιπεριάς ή ντομάτας και συχνά τυρί. Αν μιλάμε για κιμά ή κάποιο κόκκινο κρέας τότε τα φρέσκα και φρουτώδη (και εδώ!) ερυθρά φρέσκα κρασιά, όπως τα Laura Nera, και Monograph Αγιωργίτικο Syrah είναι οι ιδανικοί συνδυασμοί. Η σάλτσα και το τυρί όμως φέρνουν κοντά στα κόκκινα κρασιά και τα πιάτα με το κοτόπουλο ή λαχανικά, όμως σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να διαλέξουμε και ροζέ κρασιά όπως τα Dianthos και Lexis Gris.

Μεξικάνικο σεβίτσε

Αρκετές λατινοαμερικάνικες χώρες διεκδικούν την ‘προέλευση’ του σεβίτσε. Παρόλο που προκρίνεται το Περού, στο Μεξικό το σεβίτσε γαρίδας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και σίγουρα η πιο πικάντικη εκδοχή καθώς χρησιμοποιούνται καυτερές πιπεριές όπως οι jalapenos. Λοιπόν σε αυτό το ωμό πιάτο με τα έντονα αρώματα εσπεριδοειδών ταιριάζουν περισσότερα τα δροσερά λευκά κρασιά με αντίστοιχα αρώματα όπως μία Ρομπόλα (Vino Di Sasso), ένα Ασύρτικο δεξαμενής με μέτριο αλκοόλ (Ασυρτικο Ρούβαλη), ένα Riesling (Julius, Riesling Steinmassel) ή ένα Sauvignon Blanc (Κτήμα ΑΛΦΑ Sauvignon Blanc).

Τσίλι κον κάρνε

Τσίλι με κρέας! Κιμάς ή μικρά κομμάτια βοδινού κρέατος με πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, φασόλια, καλαμπόκι και μπαχαρικά. Πλούσιο και έντονο πιάτο που σερβίρεται με νάτσος, ρύζι ή τορτίγιες. Όλα τα υλικά ‘φωνάζουν’ για ερυθρό κρασί. Οτιδήποτε σε άλλο χρώμα θα ισοπεδωθεί από αυτό το πιάτο. Θα αναζητήσουμε λοιπόν σχετικά φρέσκα ερυθρά κρασιά με αρκετή οξύτητα και έντονο φρούτο από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Σκούρας Αγιωργίτικο), το Λιάτικο (Πετάλι), την Λημνιώνα (New Age Λημνιώνα) αλλά και το Pinot Noir (Pinot Noir Cellar Selection).


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: