Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Βρίσκομαστε απέναντι στο καλύτερο Ελληνικό λευκό;

Βρίσκομαστε απέναντι στο καλύτερο Ελληνικό λευκό;
Από τον Τ. Πικούνη

Προφανώς ένα νέο Ασύρτικο από την Σαντορίνη, είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Όταν μάλιστα προέρχεται από ένα κορυφαίο κτήμα του οποίου 3 κρασιά βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στον πρόσφατο διαγωνισμό του Decanter, τότε πρόκειται για σημαντικό γεγονός! Που επιβεβαιώνεται και με τον τίτλο του καλύτερου κρασιού των Βαλκανίων στον πρόσφατο επίσης διαγωνισμό BWICF 2019. Και όπως θα δείτε στο τέλος αυτής της δοκιμής, η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά!

Δοκιμάζουμε λοιπόν το Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο Cuvee Monsignori 2017

Τα αρχαιότερα αμπέλια της Σαντορίνης βρίσκονται στην Επισκοπή όπου και τα αμπέλια του Monsignori, που καλλιεργούνται από το Κτήμα Αργυρού πάνω από 200 χρόνια! Όσοι πιστεύουν οτι το κρασί γίνεται στο αμπέλι, σίγουρα θα ενθουσιαστούν: τα αρχαία κλήματα, το όργωμα χωρίς μηχανικά μέσα, η προσεκτική διαλογή των σταφυλιών χαρίζουν σε αυτό το κρασί τη μοναδική ιδιαιτερότητά του! Μοναδική γιατί δεν μοιάζει με καμμιά άλλη Σαντορίνη, και ας λένε οι κριτικές του copy-paste ότι «εκφράζει πολύ έντονα το terroir του νησιού και δίνει πιο ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Ασύρτικου με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση...» γιατί τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει: με το που θα το φέρεις στη μύτη μια έντονη φυτικότητα καθόλου «τυπική του terroir του νησιού» καλύπτει στην αρχή τα πάντα, μέχρι που από μέσα της αναδύονται σιγά-σιγά τα εκπληκτικά και με καθόλου «σεβασμό στην παράδοση» πιπεράτα βοτανικά αρώματα, για να δώσουν και αυτά τη θέση τους στα λεμονάτα εσπεριδοειδή, απο όπου ξεπηδούν νύξεις φλούδας πορτοκαλιού, lime, γκρέϊπφρουτ, πράσινου αχλαδιού και ίσως ξινόμηλου! Λέω «ίσως» γιατί σίγουρα μια εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη μπορεί να διακρίνει πέρα από αυτά και άλλα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων καθώς και ανθικά αρώματα.

Μπορώ να καταθέσω ότι πρώτη φορά γνωρίζω τόσο έντονο «διάλογο» αρωμάτων από τη στιγμή που το κρασί θα μπει στο ποτήρι και θα αναδευτεί, μέχρις ότου η πρώτη γουλιά θα χτυπήσει γλώσσα και ουρανίσκο. Γιατί μόλις συμβεί αυτό τα αρώματα βρίσκουν το ταίρι τους στις αντίστοιχες γεύσεις, και σε ένα εκρηκτικό παιγνίδι που αγνοεί επιδεικτικά την ισορροπία που ξέρουμε, αντικαθιστώντας τη με την εναλλαγή και τις αντιθέσεις των γεύσεων, ίδιων με των αρωμάτων, για να ηρεμήσουν τελικά στη λεμονάτη εντροπία γεύσεων και αρωμάτων εσπεριδοειδών. Όλο αυτό το -θα τολμούσα τη λέξη «όργιο»- καθόλου τυπικό της «δωρικότητας» της Σαντορίνης, είναι απόδειξη ενός ξεκάθαρα «Ιωνικού» ύφους και χάρης κρασιού. Οξύτητα στο θεό, αλκοόλ πάνω από 14, συνθέτουν ένα ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ κρασί, που κρατάει από το περίφημο terroir της Σαντορίνης μόνο την ορυκτότητα και την αίσθηση της αρμύρας, πετώντας τα υπόλοιπα επιδεικτικά στα σκουπίδια!

Μια τυπική εξαιρετική Σαντορίνη σέβεται παράδοση, terroir, τυπικότητες, κανόνες, «δωρικές» αυστηρότητες... μια μεγάλη Σαντορίνη σπάει τους κανόνες. Και εδώ έχουμε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ Σαντορίνη. Αδυνατώ να φανταστώ πως ακριβώς θα εξελιχθεί στο χρόνο, αλλά αν σήμερα μια Σαντορίνη 2 ετών έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είμαι βέβαιος οτι χρόνο με το χρόνο θα εξελίσσεται, θα αλλάζει, θα μαγεύει.

Αδυνατώ επίσης να καταλάβω πως άλλες Σαντορίνες -δημιουργήματα «γόνων» ή νεόφερτων- θα μπορούν πια να κρατήσουν τιμές διπλές και τριπλές σχεδόν από αυτό το μοναδικό κρασί.

Απολαύστε το τώρα, με... οτιδήποτε: μεγάλα ψάρια, στη σχάρα, λιπαρά στο φούρνο, αλλά και με χοιρινό, αρνίσια παιδάκια... και παλαιώστε όσες περισσότερες φιάλες αντέχει η τσέπη σας!

Για την ταπεινότητά μου, το Ασύρτικο Cuvee Monsignori 2017 είναι μακράν η καλύτερη σήμερα Σαντορίνη της χρονιάς του 17. Θα γράψω την άποψή μου πάλι όταν φθάσει σε ηλικία 4-5 ετών, -όταν δηλαδή κάθε σοβαρή Σαντορίνη θα έπρεπε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά- και τότε ελπίζω ότι θα έχει τη θέση του στο ψηλότερο βάθρο σαν το κορυφαίο Ελληνικό λευκό κρασί, δίπλα στο καλύτερο ελληνικό ερυθρό, το Οπούς IB Cabernet Franc 2004 του Χατζημιχάλη.


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: