Whisky Faces: Νίκος Χατζηανδρέας

Σήμερα στην ενότητα whisky faces φιλοξενούμε τον Πρόεδρο. Ποιόν Πρόεδρο? Για όλους εμάς που αγαπάμε το whisky, ένας είναι ο Πρόεδρος, και μάλιστα όχι οποιοσδήποτε, αλλά του Greek Whisky Association. Μαζί μας είναι ο Νίκος Χατζηανδρέας και πάμε να δούμε τι θα μας πει.

Νίκος Χατζηανδρέας


Νίκο ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky?
Πολλά χρόνια πριν με όμορφα Blended...γύρω στο 1990, αν θυμάμαι καλά, ασχολούμαι με τα μπαρ και ένα μικρόβιο μπαίνει μέσα μου, στην αρχή είναι από σταφύλι και καταλήγει σε κριθάρι.

Από το 1997 το ουίσκι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου δοκιμές, αναζητήσεις και συλλογές φιαλών γίνεται η καθημερινότητα μου. Το 2004 συμμετέχω για πρώτη φορά ενεργά στην οργάνωση ενός Whisky Festival και παράλληλα, έχω τη τιμή να φιλοξενήσω κάποια πολύ σημαντικά άτομα της βιομηχανίας στο μαγαζί μου. Δεν σου κρύβω ότι με κάποια από αυτά, ακόμα και σήμερα κρατάμε πολύ καλές σχέσεις. Ακολουθούν κι αλλά φεστιβάλ, εκδηλώσεις, ταξίδια καθώς και αναρίθμητες γευσιγνωσίες. Όλα αυτά, μας οδηγούν στο 2018, χρονιά ορόσημο αν μου επιτρέπεις, για το ουίσκι στη χώρα μας καθώς είναι η χρονιά που μετά από πολύ δουλεία και άπειρη αγάπη γεννήθηκε το Greek Whisky Association.
Στην παρούσα φάση ποια είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι?
Από τότε που με θυμάμαι ασχολούμαι με την εστίαση και με το ουίσκι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με το ίδιο πάθος. Το ουίσκι είναι μεράκι, χόμπι, γευστική αναζήτηση, παρέα, όμορφες στιγμές και με αυτή τη λογική, τα τελευταία δύο χρόνια μια ομάδα ωραίων ανθρώπων δημιούργησαν το Πανελλήνιο σύλλογο φίλων ουίσκι, όπως καταλαβαίνεις δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτή τη συνάθροιση.
Τι είναι ο Πανελλήνιος σύλλογος φίλων ουίσκι;
Ωραία ερώτηση, θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για το Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ουίσκι που ο κόσμος βέβαια τον ξέρει και σαν Greek Whisky Association (ο διακριτικός τίτλος με βάση το καταστατικό μας). Για να μην μακρηγορήσω όμως, θα αρκεστώ να πω ότι είναι ένα σωματείο, ένας σύλλογος με την νομιμοποίηση του κράτους που προσπαθεί να ενώσει όλους τους φίλους του αποστάγματος στην Ελλάδα. Στο μικρό διάστημα των δύο ετών έχει καταφέρει να απλωθεί από την Αλεξανδρούπολη έως τη Κρήτη. Μέσα από το G.W.A έχουμε κάνει αρκετές εκδηλώσεις (δεν μου αρέσει ο όρος γευσιγνωσίες γιατί είμαστε περισσότερο παρέα με lineup), έχουμε δημιουργήσει τέσσερις εμφιαλώσεις single cask αποκλειστικά για τα μέλη και ετοιμάζουμε άλλες δύο(?) για το 2020. Επίσης έχουμε αγοράσει ένα βαρέλι με new make spirit από το αποστακτήριο του Raasay στη Σκωτία και παίζουμε με τις τάπες των βαρελιών μέχρι να ωριμάσει… Το τελευταίο καιρό ξεκινήσαμε και τα virtual meetups, κάτι που πιστεύουμε ότι θα φέρει ακόμα πιο κοντά τα μέλη μας. Μην ξεχνάς, ότι το GWA έχει 40 μέλη στο εξωτερικό….Έλληνες που ζούνε εκτός Ελλάδος και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο μπορούμε την τεχνολογία προκειμένου να γινόμαστε μια παρέα.

Στην όλη προσπάθεια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα δεκάδες Greek Whisky Association embassies, Bar και κάβες από όλη την Ελλάδα που ίσως είναι το καλύτερο μέρος για να πάει κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είναι ο Πανελλήνιος σύλλογος φίλων ουίσκι .

Και φυσικά…Τα καλύτερα έρχονται….
Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα? Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο για να βγάζεις τα προς το ζειν?
Σίγουρα το ουίσκι είναι αγάπη, πάθος και διαρκής αναζήτησή γεύσεων και αρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα ταξίδι. Μάλλον εγώ έχω δώσει περισσότερα χρήματα για αυτό το ταξίδι απ’ όσα έχω βγάλει από αυτό...
Πως βλέπεις τον Έλληνα σαν καταναλωτή? Γνώσεις υπάρχουν?
Τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει μόνος του τον πήχη, ενημερώνεται, συμμετέχει και δεν διστάζει να δοκιμάσει το άγνωστο. Οι γνώσεις έρχονται σιγά σιγά εγώ θα σταθώ στο γεγονός ότι πλέον μιλάς με κόσμο και καταλαβαίνει αυτό που του λές όσον αφορά το ουίσκι, σε νιώθει και εμένα αυτό με ικανοποιεί.

Εδώ θα ήθελα να προτείνω σε όποιον έχει την όρεξη να εμπλουτίσει τις γνώσεις του να αρχίσει από το Α και να μην βιάζεται να φτάσει στα ‘’δήθεν’’ μεγάλα ουίσκι. Πρέπει να υπάρχουν θεμέλια αν θέλεις να ξεσκίσεις να χτίζεις!
Από τους υπόλοιπους καταναλωτές ποιο λαό θα ξεχώριζες?
Το επίπεδο έχει ανέβει σε όλο το κόσμο, όμως θα ξεχώριζα τους Γερμανούς….ναι, έχουν κάνει άλματα, παραδοσιακά οι Γάλλοι και θα βάλω τους Βέλγους μέσα στη λίστα μου.
Τώρα πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως έρχεται σχετική ερώτηση.
Highland Park 10 years….τι άλλο θα έλεγα, Glenfarclas 15, Talisker 10,και όταν έχω όρεξη για έντονα θαλασσινά αρώματα Ardbeg 10.
Και τώρα πες μας τρία once in a life time drams. Ποιό σου άρεσε περισσότερο?
Lagavulin 21 Years 1985 56,5% Τεράστιο
Macallan 18 Gran Reserva 1979 40% Ταξιδιάρικο
Glen Grant 1958 Gordon & Macphail 50% εμφιάλωση 2007 Μυθικό!


Υπάρχουν κι αλλά ‘’πιο ταπεινά’’ που με εξέπληξαν και άνετα θα χωρούσαν σε αυτή τη λίστα αλλά θα τα πούμε μια άλλη φορά.
Θα μας πεις και δυο τρια αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού.
The Auld Alliance ως όνειρο
Το Spinte ως ανάμνηση
και
Το CV Distiller ως παρόν.

Ξέρω ήθελες να πω μόνο από εξωτερικό αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω δυο μπαρ στην Ελλάδα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μπαρ του εξωτερικού και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ουίσκι στην χώρα μας.
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?
Όχι γιατί; Εντάξει μου αρέσει το τσίπουρο και το κρασί αλλά θεωρώ στην Ελλάδα ότι είναι σε μέτριο επίπεδο.


Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: