Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Whisky Faces: Σίμος Ταγαράς

Σίμος Ταγαράς



Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που το εβδομαδιαίο μας άρθρο αφορούσε στην ενότητα Whisky Faces. Καιρός να επανέλθουμε λοιπόν, και μαζί μας σήμερα είναι ο Σίμος Ταγαράς. Δεν θα κάνω καμία εισαγωγή και θα του δώσω πάσα να μας τα πει μόνος του.

Σίμο πες μας σε παρακαλώ ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με το whisky.
Ήμουν εργαζόμενος στην εστίαση από το καλοκαίρι του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Οπότε είχα την τύχη να έχω πρόσβαση σε περισσότερα αποστάγματα σε σχέση με τον απλό καταναλωτή και να τα δοκιμάζω. Η πρώτη μου επαφή με το whisky ήταν βέβαια νωρίτερα όταν σαν παιδί κι εγώ ήθελα να δοκιμάσω τι είναι σε αυτό το μπουκάλι που πίνει ο μπαμπάς. Συνειδητά όμως άρχισα να πίνω και να δοκιμάζω διάφορα whisky το 2005.
Στην παρούσα φάση, ποιά είναι η σχέση σου με το whisky και με τι ασχολείσαι;
Στην παρούσα φάση η αγάπη μου για το whisky με οδήγησε και σε μία επαγγελματική σχέση μαζί του. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 δούλευα ως Bar Manager στο Spiti Bar και πλέον βρίσκομαι στην εταιρία Concepts έχοντας αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Whisky ως Brand Manager και Ambassador. Έχω στην αρμοδιότητα μου 9 οίκους με 23 Brands και ακόμα περισσότερες ετικέτες.
Που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα? Στο whisky σαν κάτι που αγαπάς, ή σαν μέσο να βγάζεις τα προς το ζειν;
Σίγουρα θα συνεχίσω να βλέπω το whisky σαν κάτι που αγαπάω και σαν απόλαυση. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, έχει πάρει το δρόμο του καιρό τώρα. Πλέον όμως βρίσκομαι σε ένα πόστο που θα πρέπει να διαχειριστώ διάφορα μεγάλα και ποιοτικά brands έτσι ώστε να βγάζω και τα προς το ζειν. Αυτό δεν πιστεύω να αλλάξει κάτι στον τρόπο που βλέπω το Whisky αλλά ίσα ίσα θα με βοηθήσει να το εκτιμήσω καλύτερα.
Πως βλέπεις τον Έλληνα σαν καταναλωτή; Γνώσεις υπάρχουν;
Ο Έλληνας καταναλωτής έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια προς το ποιοτικό whisky αλλά και γενικότερα προς το ποιοτικό απόσταγμα. Αυτό οφείλεται σε διάφορες προσπάθειες και από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του whisky με αυξανόμενες εισαγωγές και διανομές, και από επιχειρηματίες της εστίασης που αποζητούν ποιοτικές τοποθετήσεις στο πίσω μέρος του μπαρ τους, αλλά και σε προσπάθειες ιδιωτών (κερδοσκοπικές και μη) όπως τα διάφορα whisky clubs που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με κορυφαίο το μη κερδοσκοπικό Greek Whisky Association. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας φάνηκε μέσα στην περίοδο της καραντίνας όπου ο κόσμος έψαχνε τα ποιοτικά whisky και τις καλές ενέργειες των tasting clubs. Εύχομαι αυτή η ορμή και η αναζήτηση να συνεχιστεί όταν με το καλό γυρίσουμε ξανά στην κανονική – after covid - λειτουργία των bars και των εστιατορίων.
Από τους υπόλοιπους καταναλωτές , ποιόν λαό θα ξεχώριζες;
Ξεχωρίζω Ιταλούς, Γάλλους και Ισπανούς. Πάντα μου έκανε τρομερή εντύπωση ο τρόπος που καταναλώνουν αλκοόλ στην Ιταλία, χωρίς υπερβολές και πάντα δεμένο με φαγητό. Στην Γαλλία επίσης έχει ενδιαφέρον για το πόσο υψηλά έχουν τα ποιοτικά αποστάγματα και την κρίση τους προς αυτά πάντα σε σχέση με τη γαστρονομία. Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας επίσης υπάρχει ένας ξεχωριστός τρόπος που αγαπάνε το αλκοόλ (sherry και brandy). Υπάρχουν βέβαια αρκετοί λαοί που ο καθένας έχει τα χαρακτηριστικά του στις προτιμήσεις αλκοόλ αλλά και στον τρόπο που το καταναλώνει.
Για πες μας μερικά dram που σου αρέσουν για καθημερινή χρήση. Μην πεις βαριά, γιατί αμέσως έρχεται σχετική ερώτηση.
Είμαι της άποψης ότι ανάλογα την περίσταση μπορείς να έχεις κι ένα διαφορετικό whisky. Άλλο whisky θα διάλεγα μόνος στο σπίτι, άλλο μόνος στο bar, άλλο με παρέα, άλλο το καλοκαίρι, άλλο το απόγευμα, άλλο τα μεσάνυχτα, άλλο με κάθε φαγητό και άλλο απλά δοκιμάζοντας λίγο.

Υπάρχουν όμως μερικά drams που θα ήθελα να τα έχω για πάντα δίπλα μου και αυτά είναι τα εξής:

Σκωτία: Glendronach 12 ετών, Springbank 10 ετών,
Ιρλανδία: Redbreast 12 ετών, Bushmills Black Bush,
Αμερική: Evan Williams Single Barrel Vintage.
Τώρα πες μας μερικά once in a life time drams. Ποιά σου άρεσαν περισσότερο?
Λόγω του επαγγέλματος μου, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αρκετά σπουδαία και ακριβά whisky από όλο τον κόσμο. Αυτά που ξεχώρισαν στις αναμνήσεις μου και προσπαθώντας να θυμηθώ τα χαρακτηριστικά τους ανατριχιάζω είναι τα παρακάτω:

Dalmore 45 ετών, Glenglassaugh 50 ετών, Bunnahabhain 40 ετών και Glendronach Master Vintage 1993 25 ετών.
Νομίζω θα ξεχώριζα το Bunnahabhain 40 ετών αλλά θα ήθελα να μπορούσα να αγοράσω το Dalmore 45 ετών.
Πες μας δυο τρία αγαπημένα μπαρ του εξωτερικού, μιας και είσαι πολυταξιδεμένος.
Τα αγαπημένα μου bar του εξωτερικού δεν είναι απαραίτητα whisky bars. Πάντα θέλω να πηγαίνω σε bar που να με κάνουν να καταλαβαίνω την τοπική κουλτούρα στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά και στον τρόπο διασκέδασης. Έχω ξεχωρίσει τα παρακάτω:

The Pot Still – Γλασκόβη / El Passaje – Χερέθ / Schwarze Traube – Βερολίνο / Noor – Μόσχα / XiX – Βαρκελώνη.
Κάποιο άλλο ποτό πίνεις?
Έχω επίσης μία σχέση λατρείας με την ποιοτική μπίρα, λατρεύω τα Sherry, τα Ιταλικά Vermouth και τα ιταλικά Bitter.

Aν μιλήσουμε για whisky cocktails λατρεύω το Boulevardier και το Manhattan.
Και μια τελευταία ερώτηση εκτός ποτού - ποιο είναι το χόμπυ σου;
Ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων αλλά κυρίως πριν γίνω πατέρας που είχα περισσότερο χρόνο.


Μέχρι τη επόμενη εβδομάδα

Στην υγεία σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: