Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Whisky και λοιπές χώρες

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όταν σκεφτόμαστε για whisky, το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως σε δυο χώρες, άντε το πολύ σε τέσσερις. Σκωτία, Ιρλανδία, σε πρώτο χρόνο, και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ιαπωνία σε δεύτερο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι χώρες που φτιάχνουν whisky, αλλά πολλές ακόμη. Θα βάλω να πιω κάτι και θα ρίξουμε μια ματιά. Βάζω ένα dram από το εξαίσιο δωδεκάρι Cragganmore που έχω δίπλα μου πρόχειρο, και ξεκινάμε.

Πολλές χώρες λοιπόν φτιάχνουν whisky, και μια από αυτές είναι και η Ινδία. Μια χώρα που έχει πάνω από τρεις πόλεις, που ο πληθυσμός τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον πληθυσμό ολόκληρης της Ελλάδας μαζί, όπως η Καλκούτα, η Βομβάη και το Δελχί. Κάμποσα αποστακτήρια στη χώρα αυτή, που φτιάχνουν whisky από βυνοποιημένο κριθάρι, και τα περισσότερο γνωστά είναι τα Amrut και Paul John, τα οποία έχουν να επιδείξουν ορισμένες αξιόλογες εμφιαλώσεις.

Μιας και είμαι στην Ασία, πρέπει να αναφέρω και το παράδειγμα της Ταιβάν. Από αυτή τη χώρα τα πιο γνωστά ονόματα είναι τα Kavalan και Nantou, με το πρώτο ειδικά να έχει βραβευτεί πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια αν θυμάμαι καλά, σαν κορυφαίο whisky στον κόσμο. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε, οτι μιλάμε για μια συγκεκριμένη έκδοση με το όνομα Kavalan Solist Barrique, που σημαίνει οτι μιλάμε για ένα συγκεκριμένο βαρέλι που εμφιαλώθηκε σε cask strength, και όχι για κάποια έκδοση του αποστακτηρίου σε μεγάλη κλίμακα. Κάτι δηλαδή που πέτυχε πάρα πολύ, αλλά από τότε δεν επαναλήφθηκε. Σε γενικές γραμμές μιλάμε για ένα απολύτως αξιοπρεπές whisky, αλλά μέχρι εκεί.

Πάω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία, όπου το μεγάλο όνομα είναι το Mackmyra. Κι εδώ έχουμε ορισμένα αξιόλογα whisky και διάφορους πειραματισμούς με ξύλο από άγριο κυπαρίσσι και σουηδική βελανιδιά.

Ξανά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Το αποστακτήριο Belgian Owl βρίσκεται λίγο έξω από τη Λιέγη στο χωριό Grace Hollogne. Παράγει κυρίως ήπια γλυκά whisky.

Και παραμένω σε αυτή τη γειτονιά και πάω στην Ολλανδία. Εκεί βρίσκεται το αποστακτήριο Millstone και βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή από το 2002. Εκτός από single malt whisky, τυρφώδες και μη, παράγει και genever, δηλαδή ολλανδικό τζιν, καθώς επίσης λικέρ και rye whisky.

Ανεβαίνω πιο βόρεια και πάω στην Ουαλία. Η συγκεκριμένη χώρα είχε μεγάλη παράδοση στην παραγωγή whisky, ωστόσο το τελευταίο αποστακτήριο έκλεισε το 1894. Ώσπου το 2000 άνοιξε το Penderyn, το οποίο διαθέτει ένα πολύ σπάνιο άμβυκα, που είναι συνδυασμό χάλκινου pot still και αποστακτήρα στήλης.

Και φεύγω απ΄την Ευρώπη και πάω στον Καναδά. Το καναδέζικο whisky εχει την ιδιαιτερότητα οτι ο ποτοποιός έχει ευχέρεια από τη νομοθεσία να χρησιμοποιήσει μέχρι και 9.09 τοις εκατό από οποιοδήποτε άλλο απόσταγμα, όπως ρούμι, κονιάκ και τα λοιπά. Εδώ τα βασικότερα αποστακτήρια είναι τα Glenora, Alberta, Hiram Walker, Pemberton και Kittling Ridge.

Τέλος, Τασμανία και Αυστραλία έχουν να επιδείξουν αξιόλογες επιδόσεις, με τα αποστακτήρια Lark και Sullivans Cove στην πρώτη και Bakery Hill στη δεύτερη.

Λησμόνησα τη Γαλλία, η οποία έχει επίσης κάποιες αξιόλογες επιδόσεις, κυρίως με τα αποστακτήρια Warenghem με το σχετικά γνωστό Armorik, το λεγόμενο whisky της Βρετάνης, καθώς και το αποστακτήριο Eddu που χρησιμοποιεί εκτός των άλλων συστατικών και φαγόπυρο.

Με κούρασε όλο αυτό. Θα πιώ ένα Morven να συνέλθω και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: