Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

World Whisky Awards

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την περασμένη Τετάρτη 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Waldorf Hilton στο Λονδίνο, η ετήσια εκδήλωση του περιοδικού Whisky Magazine, με αφορμή την απονομή των World Whisky Awards, που γίνεται κάθε χρόνο όπως προανέφερα. Θα πάμε κι εμείς λοιπόν νοερά μια βόλτα μέχρι το Λονδίνο για να δούμε τους νικητές στις κυριότερες κατηγορίες.

Καταρχάς θα ήθελα να πω, οτι η συγκεκριμένη εκδήλωση χαίρει μεγάλης εκτίμησης από ολόκληρη τη βιομηχανία του whisky και θέλω να πιστεύω οτι η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να φτάσουμε στις βραβεύσεις, γίνεται κάτω από καθεστώς αμεροληψίας. Η αλήθεια βέβαια είναι, οτι τα πρώτα χρόνια έβλεπα περισσότερη λογική στις βραβεύσεις, κάτι που δεν παρατηρώ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, από αυτό και μόνο δεν νομίζω οτι μπορώ να πω οτι τα αποτελέσματα είναι μαγειρεμένα. Πάντως, όπως θα παρατηρήσετε και εσείς, από τον κατάλογο που θα δούμε παρακάτω, απουσιάζουν σχεδόν όλα τα σπουδαία ονόματα στο χώρο. Πάμε λοιπόν και βλέπουμε σιγά σιγά. Ξεκινάω με την κατηγορία

World's Best Blended

Νικητής εδώ αναδείχτηκε η φετινή φουρνιά από το γνωστό σε όλους μας Johnnie Walker Gold Label, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες για Αμερική, Ιαπωνία και Ιρλανδία, αναδείχτηκαν τα Breckenridge PX Sherry Cask, Hibiki 21 years και Hyde No 6 Special Reserve. Εννοείται οτι ο νικητής κέρδισε και στην υποκατηγορία που αφορούσε στη Σκωτία. Πάμε τώρα στην επόμενη κατηγορία, η οποία είναι η

World's Best Blended Malt

Πολύ εύκολη επικράτηση εδώ για το Taketsuru Pure Malt 17 years, της εταιρίας Nikka, το οποίο περιέχει μέσα στο blend, whiskies από τα αποστακτήρια Yoichi και Miyagikyo και κυριολεκτικά δεν είχε αντίπαλο. Πάμε παρακάτω.

World's Best Bourbon

Νικητής σε αυτή τη σημαντική κατηγορία αναδείχτηκε το 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Αλήθεια, γιατί σε αυτή την κατηγορία βλέπουμε πάντα whiskies από το Kentucky? Διότι, όπως έχω πει πολλάκις και προφανώς επιβεβαιώνομαι, bourbon βγάζει το Kentucky, στο Tennessee βγάζουν κάτι που μοιάζει με αυτό. Πάμε παρακάτω στην επόμενη κατηγορία και αυτή είναι

World's Best Grain

Νικητής εδώ ένα grain whisky από τη Νότια Αφρική, συγκεκριμένα το Bain's Cape Mountain Whiskey, το οποίο νίκησε τους νικητές των άλλων δυο υποκατηγοριών για Αμερική και Ιρλανδία, δηλαδή τα Ransom Grain και Teeling Single Grain, το δεύτερο από τους δημιουργούς του εξαιρετικού Teeling Single Malt. Επόμενη κατηγορία που θα ρίξουμε μια ματιά είναι η

World's Best Single Cask Malt

Εδώ ο νικητής ήρθε από την Αυστραλία και συγκεκριμένα ήταν το Sullivans Cove Single Cask 351. Άφησε πίσω νικητές από άλλες χώρες, όπως την Ιαπωνία, με την κάσκα 2067 του μεγάλου Ichiro Akuto, την Ταιβάν, με το αναμενόμενο, δηλαδή κάποιο από τα Kavalan Solist και τη Σκωτία με το Glen Moray 1994 Sherry Cask Finnish. Θα τελειώσω την παρουσίαση των βραβείων , αφού αφήσω κάποιες κατηγορίες που βαριέμαι και πάω στην σημαντικότερη από όλες.

World's Best Single Malt

Νομίζω οτι εδώ είναι όλο το ζουμί και βλέπω οτι είχαμε πολύ σημαντικές παρουσίες σε πολλές κατηγορίες.Πάμε να τα δούμε αναλυτικά και στο τέλος θα πούμε το μεγάλο νικητή.

Στην κατηγορία Best Irish Single Malt είχαμε νικητή το Temple Bar 15 years, ενώ στην κατηγορία Best Campeltown Single Malt, είδαμε για ακόμη μια φορά το Glen Scotia να κερδίζει το Springbank, που σε αυτά τα βραβεία δεν κατάφερε να κερδίσει κάποια σπουδαία διάκριση.

Στην κατηγορία Best Lowlands Single Malt είχαμε νικητή το γνωστό μας Glenkinchie 12 years, ενώ στην κατηγορία Best Japanese Single Malt κέρδισε το Hakushu 25 years .

Στην κατηγορία Best Speyside Single Malt νίκησε το εξαιρετικό Benromach 15 years, ενώ στην κατηγορία Best Islands Single Malt κέρδισε το θεσπέσιο Arran 18 years, ενώ στην κατηγορία Best Islay Single Malt, είχαμε ακόμη ένα από τα αγαπημένα μου dram και αυτό είναι το τρομερό Bunnahabhain 25 years.

Τέλος, στην κατηγορία Best Scotch Highlands Single Malt, είχαμε ένα ακόμη σπουδαίο whisky σαν νικητή και αυτό ήταν το Glendronach 21 years Parliament.

Και μετά από όλες αυτές τις υποκατηγορίες, ήρθε και η ώρα να αποκαλύψω τον υπερνικητή, που ήταν το

Hakushu Single Malt 25 years

Για ακόμη μια φορά, από τις πολλές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, ήταν από την Ιαπωνία το whisky που κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου του κόσμου. Τώρα όποιος έχει στοκ από αυτό το whisky, έκανε την τύχη του.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: