Χριστουγεννιάτικα φαγητά από όλο τον κόσμο με Ελληνικά κρασιά

Χριστουγεννιάτικα φαγητά από όλο τον κόσμο με Ελληνικά κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μετράμε αντίστροφα πια για τα Χριστούγεννα και όλοι λίγο πολύ έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τα γιορτινά τραπέζια, το στολισμό, τα δώρα και φυσικά τα κρασιά που θα απολαύσουμε. Επειδή έχουμε χρόνο μπροστά μας για να οργανωθούμε θα πάμε ένα νοερό ταξίδι στον κόσμο για να δούμε με ποια φαγητά γιορτάζουν άλλοι λαοί. Ποιες να είναι οι παραδοσιακές λιχουδιές που σερβίρονται σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου? Θα διαλέξουμε αυτές που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας! Και αν καταφέρουμε να σας εμπνεύσουμε θα σας προτείνουμε και τα κατάλληλα κρασιά από τον Ελληνικό αμπελώνα που θα συνοδεύσουν τα ‘διεθνή’ γιορτινά πιάτα.

Χοιρινό ζαμπόν

Στην Σουηδία σχεδόν όλα τα τραπέζια περιέχουν ένα κομμάτι χοιρινού, σαν ζαμπόν, που έχει βραστεί ή έχει ψηθεί και έχει παναριστεί εξωτερικά με αυγά ή μουστάρδα και ψωμί. Σερβίρεται κρύο, κομμένο σε λεπτές φέτες με διάφορες σάλτσες. Πλούσια λευκά κρασιά όπως τα Perpetuus Λευκός, Ήδυσμα Δρυός Chardonnay και Viognier Cuvee Larsinos αλλά και ευγενικά κόκκινα όπως τα Κτήμα Μουσών Μούχταρο και Παπαγιαννάκος Αγιωργίτικο Cabernet θα συνοδεύουν πολύ όμορφα το γιορτινό χοιρινό που ταιριάζει και με το ελληνικό γιορτινό τραπέζι.

Bacalao

Σίγουρα το όνομα κάτι μας θυμίζει και δεν είναι άλλος από τον δικό μας βακαλάο. Στο Μεξικό είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα των γιορτών και συνήθως μαγειρεύεται με ντομάτες, πατάτες και πιπεριές. Στην Πορτογαλία στο Consoada, που είναι το γεύμα της παραμονής των Χριστουγέννων, απουσιάζει το κρέας και συχνά περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο μαγειρεμένο με πατάτες στον φούρνο. Αν λοιπόν θελήσουμε από το γιορτινό μας τραπέζι να απουσιάζει το κρέας ή αν θέλουμε ένα φροντίσουμε τους χορτοφάγους καλεσμένους μας, ο μπακαλιάρος θα μπορούσε να είναι μία επιλογή και ειδικά σε κοκκινιστές εκδοχές. Ζωηρά ροζέ κρασιά όπως τα Dianthos, Ρόζα και Karipidis Rose αλλά και κρασιά με αρκετή οξύτητα όπως τα Συμφωνία, Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού, και Κτήμα ΑΛΦΑ Sauvignon Blanc θα μπορούσαν είναι ωραίες επιλογές.

Τηγανητό κοτόπουλο Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία θα συναντήσουμε μία ‘περίεργη’ παράδοση, ή τουλάχιστον κάτι που για εμάς φαίνεται περίεργο. Εκατομμύρια οικογένειες τρώνε παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο στα KFC και χρειάζεται να κάνουν κράτηση για το ‘γιορτινό μενού’ αρκετούς μήνες πριν! Δεν μπορώ να βρω λόγο για να φάμε Χριστουγεννιάτικα τηγανητό κοτόπουλο στα KFC, ούτε καν λόγο για να υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι στο σπίτι εκτός και αν υπάρχουν πολλά παιδιά στο τραπέζι ή έχουμε καλεσμένους από την Ιαπωνία. Σε αυτή την περίπτωση ένα λευκό κρασί με αρκετή οξύτητα και μέτριο σώμα όπως τα Iron S, Αμπελώνας Παλυβού Πέτρινες Πλαγιές και Χρυσάμπελο Chardonnay είναι ιδανικό για αυτό το πιάτο.

Γουρουνόπουλο

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες το Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι γουρουνόπουλο ψητό. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τα καρυκεύματα και τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται και με τα συνοδευτικά τους. Στις Φιλιππίνες το συνοδεύουν με τα quesa de bola (που είναι μπαλίτσες τυριού), ζυμαρικά και φρέσκια ψωμάκια. Στο Πουέρτο Ρίκο το χοιρινό λέγεται ‘Lechon’, ψήνεται τεμαχισμένο σε κάτι που μοιάζει με σούβλα για ώρες και σερβίρεται με μία πουτίγκα καρύδας μεταξύ άλλων. Στην Ισπανία το λένε Cochinillo Asado και συχνά ψήνεται πάνω σε στρώμα από κρεμμύδια και πατάτες. Με όποια παραλλαγή και αν το κάνουμε, τα κρασιά που θα το συνοδεύσουν δεν θα αλλάξουν πολύ! Θα προσανατολιστούμε σε πλούσια βαρελάτα λευκά κρασιά με αρκετή οξύτητα όπως τα ΆΝΑΞ, Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου, και Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός" ή σε ερυθρά με μέτριο σώμα προς γεμάτο σώμα όπως τα Χίλια Σταφύλια, Πειραματικό Syrah Μπουτάρη Χωρίς Θειώδη και το Νεμέα Επιλεγμένoς Παρπαρούση.

Hallaca

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό στη Βενεζουέλα είναι το hallaca, στην παρασκευή του οποίου συμμετέχει όλη η οικογένεια. Πρόκειται για ζύμη καλαμποκιού γεμιστή με χοιρινό, κοτόπουλο, σταφίδες, ελιές, κάπαρη, κρεμμύδια και πιπεριές, τα οποία τυλίγονται σε φύλλο μπανάνας. Εμείς αν αποφασίσουμε να το φτιάξουμε δεν θα βρούμε εύκολα φύλλα μπανάνας αλλά και η ζύμη καλαμποκιού και η σύνθεση της γέμισης μας ανοίγει την όρεξη. Σε κρασί θα προτείνουμε ροζέ κρασιά όπως τα Πλαγιές Γερακιών Ροζέ, Merlin Ροζε και Λαμπαδίας ροζέ αλλά και ελαφριά ερυθρά όπως τα Monograph Αγιωργίτικο Syrah, Body και Παράγκα Ερυθρός.

6 Weihnachtsgans

Από τον μεσαίωνα κιόλας οι Γερμανοί τα Χριστούγεννα τρώνε χήνα γεμιστή με μήλα, κάστανα, δαμάσκηνα και καρυκεύματα που σερβίρεται με κόκκινο λάχανο. Πλούσιο, λιπαρό και νόστιμο πιάτο αναζητά ερυθρά πολύπλοκα κρασιά με μαλακές τανίνες και παραπάνω από μέτρια οξύτητα όπως το Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός, Philosopher και Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό.

Γαλοπούλα γεμιστή

Αν έπρεπε να μιλήσουμε μόνο για ένα πιάτο που θα το συναντούσαμε στα γιορτινά τραπέζια ανά τον κόσμο τότε αυτό θα ήταν σίγουρα η γεμιστή γαλοπούλα. Δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο κείμενο. Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες για την γέμιση. Από όπου και αν είναι εμπνευσμένη η γαλοπούλα μας μπορεί να βρει παρτενέρ σε όλα τα χρώματα. Πλούσια λευκά όπως τα Λυραράκης Βιδιανό "Ιππόδρομος", Κτήμα Γεροβασιλείου Viognier, Πλαγίως Λευκός, ροζέ όπως Αμέθυστος Ροζέ, Σκέρτσο Ροζέ, Κτήμα Θεόπετρα Ξινόμαυρο Ροζέ και κομψά ερυθρά Πόρτο Καρράς Syrah, ΑΕΝΑΟΝ Merlot και Αγιωργίτικο Λαυκιώτη είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές μας.

Pannetone

Στην περίπτωση των Χριστουγεννιάτικων γλυκών, τα βρήκαμε σκούρα! Πολλές γιορτινές συνταγές σε κάθε χώρα και ήπειρο. Διαλέξαμε όμως μία πασίγνωστη από την Ιταλία. Συνταγές από τα Ιταλικά πανετόνε φιγουράρουν στα ζαχαροπλαστεία όλου του πλανήτη. Στην γεύση βρίσκεται κάπου μεταξύ κέικ και τσουρεκιού. Σίγουρα το κρασί μας πρέπει να έχει γλυκύτητα αλλά δεν θα πάμε και στις πιο γλυκές εκδοχές. Τα λιγουρευτικά ημιαφρώδη και ημίγλυκα κρασιά όπως τα Rosato by Elena, ZaZaZu και BiancoNero Sparkling Λευκός θα ταιριάξουν γάντι.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: