Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Yoichi

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καταρχάς, θα ήθελα να ξεκινήσω με τις ευχές, όπως συνηθίζω στα άρθρα που συμπίπτουν με γιορτές. Θα ευχηθώ λοιπόν Καλή Ανάσταση, σε όσους θα διαβάσουν το άρθρο πριν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και Χριστός Ανέστη, σε όσους θα το διαβάσουν από Κυριακή του Πάσχα και μετά. Φαντάζομαι άλλωστε οτι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την συντριπτική πλειοψηφία.

Πάμε τώρα στο σημερινό θέμα, το οποίο είχε σαν αφορμή whisky που με κέρασαν σε σπίτι που πήγα επίσκεψη. Ήπια λοιπόν ένα Nikka All Malt, το οποίο ήταν νόστιμο ναι μεν, πλην όμως ελαφρύ για τα γούστα μου. Ωστόσο, όταν πρόκειται για Nikka, άλλο είναι αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό μου. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ σπουδαίο αποστακτήριο.

Yoichi

Νομίζω οτι έχω καιρό να κάνω αφιέρωμα σε κάποιο αποστακτήριο και τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω κάνει ποτέ για αποστακτήριο από την Ιαπωνία. Και θα κάνω τον σχετικό σεφτέ, με την καλύτερη δυνατή επιλογή. Διότι, όταν μιλάμε για Yoichi, δεν μιλάμε μόνο για το κορυφαίο αποστακτήριο της Ιαπωνίας, αλλά και από τα κορυφαία αποστακτήρια του κόσμου. Το οποίο ποτέ δεν πήρε τη δόξα που του αξίζει, αλλά είναι συνεχώς στη σκιά του Karuizawa και του Yamazaki. Και ναι μεν το Karuizawa είναι υπεύθυνο για μερικά από τα κορυφαία whisky ολων των εποχών, αλλά πλέον είναι κλειστό, οπότε δεν μπαίνει σε σύγκριση. Σε σχέση λοιπόν με το Yamazaki που λειτουργεί κανονικά, και ως εκ τούτου υπάρχει μέτρο σύγκρισης, θα λέγαμε οτι έστω κι αν και εκεί βγάζουν ωραία whisky, είναι πίσω σε σχέση με το Yoichi. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Και πριν από αυτό να πω οτι μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα τρια σχετικά άρθρα για το ιαπωνικό whisky, τα οποία έγραψα πριν κάμποσα χρόνια (Nikka, Big in Japan?, Ο Νέος Κόσμος του ουίσκι). Πάμε τώρα στα ιστορικά στοιχεία.

Ο ιδρυτής του αποστακτηρίου είναι ο Masataka Taketsuru, ο οποίος εκτός από αυτή την ιδιότητα, θεωρείται και ο πατέρας του ιαπωνικού whisky. Και αυτό γιατί, μετά την παραμονή του στη Σκωτία, όπου και έμαθε τις τεχνικές του ποτού, επιστρέφει στην Ιαπωνία και το 1923 ιδρύει το Yamazaki που είναι και το αρχαιότερο αποστακτήριο στη χώρα. Και το 1933 αρχίζει να ψάχνει για ένα τόπο που θα είναι παρόμοιος με τα σκωτσέζικα Highlands για να φτιάξει ακόμη ένα αποστακτήριο, σαν τα Glasgow Distillery και Longmorn Distillery, όπου και έμαθε την τέχνη της απόσταξης. Σαν ιδανικό τόπο, διαλέγει τοποθεσία στο νησί Hokkaido που είναι το βορειότερο από τα νησιά της Ιαπωνίας. Και διαλέγει τον τόπο αυτό, διότι είναι περικυκλωμένος από τρία βουνά και στην τέταρτη πλευρά υπάρχει η θάλασσα. Και το 1934 ξεκινάει η παραγωγή.

Λίγα ακόμη λόγια

Εκτός από τη μορφολογία του εδάφους, που μοιάζει πολύ με τα Highlands της Σκωτίας, ακόμη και το κλίμα είναι παρόμοιο. Υψόμετρο, καθαρός και πολύ ξηρός αέρας, κρύο και μπόλικο χιόνι το χειμώνα, είναι στοιχεία που υπάρχουν και στη Σκωτία και φυσικά βοηθούν στην σωστή παραγωγή whisky. Και αφού μιλάμε για παραγωγή, να πούμε οτι εδώ είναι που μπορούμε να μιλήσουμε για εντελώς παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ποτού. Πρόκειται άλλωστε για το τελευταίο αποστακτήριο στον κόσμο που χρησιμοποιεί απευθείας καύση με κάρβουνο, η οποία και είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν οι θερμοκρασίες και όλα εξαρτώνται από τη μαστοριά του εκάστοτε master distiller και των βοηθών του.

Ως προς την παλαίωση, υπάρχουν διάφοροι τύποι βαρελιών, με πλειοψηφία αυτά του πρώην bourbon, πρώτου και δεύτερου γεμίσματος, ενώ υπάρχουν και διάφορα βαρέλια sherry, που χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν κυρίως τις πολύ ακριβές εκδόσεις. Για τα στοκ, ισχύει οτι ισχύει και για τα υπόλοιπα γιαπωνέζικα, δηλαδή υπάρχει πρόβλημα και εδώ μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Και για αυτό το λόγο η ιδιοκτήτρια εταιρία Nikka, βγάζει το ένα μετά το άλλο εκτός παραγωγής. Από εκδόσεις, αρκετές και όλες πολύ ποιοτικές. Δοκιμάστε όσο προλαβαίνετε τα Yoichi Single Malt και Yoichi Sherry Wood Finish και οτιδήποτε μπορείτε από το αποστακτήριο.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: