Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Υπάρχουν άραγε Comfort κρασιά;

Υπάρχουν άραγε Comfort κρασιά;
Από τον Τ. Πικούνη

Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο απολαμβάνω τα comfort foods. Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, εκείνα τα φαγητά που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, που μας είναι οικεία, που μας φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Φαγητά που μαγείρευε η μητέρα μας, κλασσικά φαγητά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας που λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε δοκιμάσει, η φαγητά που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με προσωπικά βιώματα. Στα comfort foods περιλαμβάνονται επίσης εκείνα τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά, σε γεύσεις και αρώματα, και που μας δίνουν την αίσθηση απόλαυσης και πληρότητας. Ένας ορισμός που μου άρεσε είναι «φαγητά που τρέφουν σώμα και ψυχή»!

Κλασσικά παραδείγματα Comfort foods είναι από την Ελληνική κουζίνα οι πατάτες τηγανητές με αυγά, το παστίτσιο, ο μουσακάς, οι διάφορες μακαρονάδες με σάλτσα, οι τυρόπιτα και διάφορες τοπικές πίτες, και από τα… ξενόφερτα η πίτσα και το burger.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχουν και comfort κρασιά; Κρασιά δηλαδή σχετικά απλά, απολαυστικά, που μπορούμε να τα πιούμε όποτε μας κάνει κέφι, είτε μόνοι μας ρεμβάζοντας το ηλιοβασίλεμα, είτε παρέα με... comfort φίλους (ναι... και αυτοί υπάρχουν!) και που μας δίνουν αυτό το αίσθημα ευφορίας και απόλαυσης, άσχετα με το ταίριασμα με το φαγητό; Το ξέρετε... σίγουρα υπάρχουν!

Προσωπικά έχω τα «δικά» μου comfort κρασιά: Η Fleva Σκούρα, ο Αγιος Χρόνος, τα Chardonnay Κατσαρού και Γεροβασιλείου, η Μαlαγουζιά Neilys της Αναστασίας Φράγκου, η Limniona Ροζέ του Χρήστου Ζαφειράκη, ο λευκός Άνεμος του Παλυβού είναι τα κυριότερα από αυτά.

Ρώτησα εσάς τους φίλους στο Facebook να μου πείτε ποια είναι τα δικά σας comfort κρασιά! Και αν τα συνδυάζετε με κάποιο comfort φαγητό, που ανεβάζει στα ύψη την απόλαυση!

Πήρα πολλές απαντήσεις και προτάσεις, τόσο για comfort κρασιά όσο και για comfort φαγητά!

Ενας φίλος έδωσε στο comfort την έννοια flexible -ευέλικτο- και μας έγραψε: «Χωρίς να χρησιμοποιήσω την έννοια του comfort όπως τη χρησιμοποιούμε στη γαστρονομία προκειμένου να ορίσουμε κάτι που προσομοιάζει σε παραδοσιακό αλλά θα χρησιμοποιώ την έννοια flexible ορίζοντας ως flexible wine ένα κρασί που μπορεί να πάει με πολλά πιάτα και να σε βγάζει απο τη θέση να αλλάζεις κρασιά και ποτήρια. Έχοντας αυτό στο μυαλό και με πολύ αυτοσυγκράτηση θα πω:

Λευκα: Chardonay Κατσαρού και Ζαφειράκη, Μαλαγουζία Γεροβασιλείου, Ρετσίνα Δάκρυ του Πευκου
Ροζε: Βυσιννόκηπος Παλυβού, Ροζέ Τσιλιλής
Κόκκινα: Syrah Αβαντίς - Φλέβα Σκούρας, Αγιωργήτικο Σκούρας, Chateau Πορτο Καράς, Μερσενικόλα Καραμήτρου.
»

Η «δική μας» Ιωάννα Παπαιωάννου πρότεινε για comfort φαγητό και κρασί «Υπέροχη σπανακόπιτα γιαγιάς με πολύ λάδι και κρεμύδι ψημένη στο τζάκι! Ονειρο! Με αγαπημένο Ρητινίτη της Γαίας, γιατί είμαι παραδοσιακή!» Να σημειώσω εδώ ότι πολλοί πρότειναν κάποια μοντέρνα ρετσίνα σαν το απόλυτο comfort κρασί!

Όσον αφορά στα Comfort φαγητά, μιά πρόταση ήταν «Μοσχάρι κοκκινιστό...με πατάτες τηγανητές ... ( έγκλημα !!) Με υπεροχο ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ»

Τέλος η πολύ αγαπητή οινοποιός Ρωξάνη Μάτσα προτεινε σαν το απόλυτο comfort φαγητό τα «μπιφτεκάκια με πουρέ».


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: