HOW Blog

Το κρασί των πάγων


Τις προάλλες που ο χιονιάς είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (και του κήπου μου), καθόμουν και σκεφτόμουν πως θα είναι να κάνει κανείς τρύγο σταφυλιών μέσα στην παγωνιά και στο χιόνι. Γιατί ομολογώ ότι έχω τρυγήσει σταφύλια κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες (από λιακάδα και καύσωνα μέχρι αρκετή... ψύχρα), αλλά στο χιόνι δεν το έχω κάνει ακόμα. Που θα μου πάει, όμως, θα γίνει κι αυτό. Για την ώρα, πάντως, κρυώνω και μόνο που το σκέφτομαι. Θέλω όμως να σας μιλήσω γι αυτό, γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι και εξαιρετικά απολαυστικό. Ναι, αναφέρομαι στο γλυκό κρασί των πάγων, στο Eiswein.

Διαβάστε Περισσότερα

Σχέσεις στοργής: Η ποιότητα και η τιμή!

Σχέσεις στοργής: Η ποιότητα και η τιμή! Από τον Θ. Λέλεκα 


Τελευταία οι περισσότερες από τις οινικές συζητήσεις που παίρνει το αυτί μου έχουν να κάνουν με την τιμή του κρασιού. Πολλοί φίλοι επίσης μου ζητούν να τους προτείνω κρασιά που να είναι «καλά μεν, αλλά μην κοστίζουν και μία περιουσία». Δεν είναι παράξενο. Ζούμε σε μία εποχή που το χρήμα έχει άλλη σημασία σε σχέση με παλιότερα, και σίγουρα το υπολογίζουμε πολύ περισσότερο. Ωστόσο η έννοια της περίφημης σχέσης «ποιότητας-τιμής» είναι ένας παράγοντας που ανέκαθεν υπολογίζαμε σοβαρά (ή τουλάχιστον έπρεπε να το κάνουμε) στην επιλογή ενός κρασιού.

Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα στο κρασί είναι κάτι που μπορεί να οριστεί πολύ δύσκολα. Αν βέβαια ένας οινολόγος εξετάσει το κρασί σε ένα χημικό εργαστήριο, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αντίστοιχα, ένας νομικός μπορεί να αποφανθεί σχετικά γρήγορα για το αν ένα κρασί αποτελεί πραγματικά «οίνο ποιότητας». Για εμάς τους καταναλωτές, ωστόσο, τα πράγματα είναι λιγάκι πιο περίπλοκα. Κι αυτό γιατί και η ποιότητα, όπως και τα περισσότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το κρασί, είναι, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, υποκειμενική.

Διαβάστε Περισσότερα

Γραβιέρα Κρήτης στο πιάτο (και το ποτήρι γεμάτο!)

Από τον Θ. Λέλεκα 


Ίσως δεν υπάρχει τρόφιμο που να αναδεικνύει την αρωματικότητα του κρασιού και να ολοκληρώνει την αίσθηση που μας δίνει στο στόμα, στο βαθμό που το κάνει το τυρί. Ο συνδυασμός λιπαρών, πρωτεϊνών, αλμυρής γεύσης και αρωματικής πολυπλοκότητας κάνει ένα καλό τυρί ιδανικό σύντροφο για το κρασί μας στο τραπέζι (και όχι μόνο).

Γραβιέρα Κρήτης

Η Γραβιέρα Κρήτης είναι ένα από τα δημοφιλέστερα Ελληνικά τυριά. Πρόκειται για κίτρινο τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που παρασκευάζεται στην Κρήτη από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στις άγριες ορεινές περιοχές του όμορφου νησιού μας. Η Γραβιέρα Κρήτης είναι τυρί που προκύπτει από πρόβειο γάλα. Το μοναδικό άλλο γάλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο τυρί είναι το κατσικίσιο, αλλά σε ποσοστό που δεν πρέπει να ξεπεράσει το 20%. Πριν το τυρί «φύγει» για το εμπόριο, θα πρέπει να ωριμάσει κάτω από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για 3 μήνες το λιγότερο

Διαβάστε Περισσότερα

Μια κάθετη δοκιμή που μας πήγε πίσω... 80 χρόνια!

Από τον Θ. Λέλεκα 


Εσείς που ήσασταν μαζί μας εκείνο το βράδυ, θυμάστε την ενδιαφέρουσα κάθετη δοκιμή που είχαμε κάνει στα τέλη του Ιανουαρίου; Εγώ την θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, όχι μόνο επειδή είχαμε όλοι περάσει τόσο ωραία, αλλά και επειδή δεν είναι πολλά τα Ελληνικά οινοποιεία που έχουν το βάθος – και το οινικό αρχείο – που χρειάζεται για μια μεγάλη κάθετη γευστική δοκιμή.

Αυτό σκεφτόμουν πριν λίγες ημέρες στην Τοσκάνη, όταν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της δημοσιογραφικής μας αποστολής σε ένα οινοποιείο που δεν γνωρίζαμε (σε μία οινοπαραγωγική ζώνη όπου κανένας μας δεν είχε ξαναβρεθεί), μας ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μία έκτακτη κάθετη δοκιμή. Αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν μας – είναι πολύ συνηθισμένο σε μία αποστολή δημοσιογράφων ένα οινοποιείο να κάνει επίδειξη της αξίας των κρασιών του διοργανώνοντας μία κάθετη δοκιμή. Η έκπληξη, ωστόσο, ήρθε, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι εσοδείες των κρασιών που θα δοκιμάζαμε θα έφταναν μέχρι και... 80 χρόνια πίσω!

Διαβάστε Περισσότερα

Πασχαλινά Τσουγκρίσματα!

Πασχαλινά Τσουγκρίσματα! Από τον Θ. Λέλεκα 


Πάσχα Ελλήνων πλησιάζει, και όλοι μας αρχίζουμε τις ετοιμασίες για να μας βρουν οι γιορτινές αυτές ημέρες τέλεια οργανωμένους. Είναι αλήθεια ότι, ενώ για τους Αγγλοσάξωνες και τους Βορειο-Ευρωπαίους τα Χριστούγεννα έχουν μεγαλύτερη οινογαστρονομική σημασία, για εμάς τους Έλληνες το Πάσχα πάιρνει την πρωτοκαθεδρία. Δεν ξέρω αν γι αυτό ευθύνεται η ανοιξιάτική μας διάθεση ή η λαχτάρα μας μετά την αποχή της νηστείας, πάντως το πατροπαράδοτο Ελληνικό Πασχαλινό τραπέζι είναι αυτό που συζητιέται στο σπίτι όλο τον χρόνο!

Αυτή την περίοδο, συνήθως, εμείς οι δημοσιογράφοι οίνου δημοσιεύουμε τις προτάσεις μας για οινικούς συνδυασμούς με τις γεύσεις των ημερών. Το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το ξανακάνω στο μέλλον. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μέλημά μου. Η δική μου προτεραιότητα, ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, είναι να βεβαιωθώ ότι όλοι μας θα περάσουμε καλά απολαμβάνοντας καλό κρασί στο τραπέζι μας – οι ακριβείς ετικέτες που θα επιλέξει ο καθένας, ας βρεθούν μετά από το παιχνίδι που θα κάνουμε δοκιμάζοντας και διαλέγοντας ανάμεσα στις γεύσεις, τα αρώματα, τα στυλ, και βέβαια τις τιμές που μας ταιριάζουν καλύτερα.

Διαβάστε Περισσότερα

Πάσχα στη Νεμέα. Πίνοντας Νεμέα!...

Από τον Θ. Λέλεκα 


Θα έχετε ακούσε σίγουρα τη λαϊκή σοφία που μιλάει για τον «δάσκαλο που δίδασκε και νόμο δεν εκράτει», έτσι; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εγώ είμαι αυτός! Θυμάστε που λίγο πριν το Πάσχα σας εκθείαζα τις αρετές του Ξινόμαυρου και του Syrah σε συνδυασμό με τον Πασχαλινό οβελία; Ε, λοιπόν, αφού τα έγραψα όλα αυτά, κανόνισα και σούβλισα στη Νεμέα, πίνοντας – προφανώς – Αγιωργίτικο!...

Βέβαια, είχα λόγο, και μάλιστα σοβαρό. Βλέπετε, ήμουν προσκεκλημένος του Χρήστου Αϊβαλή, ο οποίος, εκτός από αγαπητός φίλος και πολύ καλός οινοποιός, είναι και άφταστος στη σούβλα! Πώς λοιπόν θα μπορούσα να αρνηθώ μία τέτοια πρόσκληση;

Αν έχετε αγωνία να μάθετε πώς τα κατάφερε το Αγιωργίτικο συνοδεύοντας το αρνάκι και τα παρελκόμενά του, σας πληροφορώ ότι τα πήγε περίφημα! Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι δεν ήπιαμε «ό,τι κι ότι». Βασική ετικέτα στο τραπέζι ήταν το εξαιρετικό Μονοπάτι του 09, πλαισιωμένο από τη Νεμέα Αϊβαλή της ίδιας εσοδείας, ενώ κάποια στιγμή περάσαμε και στο [ολόφρεσκο ακόμα] Μονοπάτι του 2010, το οποίο ο Χρήστος «έκλεβε» απευθείας από το βαρέλι, καθώς το κρασί δεν έχει καν εμφιαλωθεί ακόμα.

Διαβάστε Περισσότερα

Το 2010 έφυγε – ζήτω το 2010!

Από τον Θ. Λέλεκα 


Καλή Χρονιά σε όλους μας, με υγεία, δημιουργικότητα, ευτυχία και καλό κρασί! Και τώρα που καλωσορίζουμε το 2011, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για το... 2010! Όχι, δεν υπάρχει λόγος για νοσταλγίες και πισωγυρίσματα. Ωστόσο, επειδή ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά (και στα ποτήρια μας) τα κρασιά εσοδείας 2010, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας κάποια στοιχεία για την ποιότητα, την απόδοση και τα βασικά χαρακτηριστικά του τρύγου της χρονιάς που μας πέρασε.

Διαβάστε Περισσότερα

Έξω Πάμε Καλά – Μέρος 2ον, 3ον, 4ον, κλπ...

Από τον Θ. Λέλεκα 


Ξέρω, ξέρω, πλέον δεν ακούμε για την Ελλάδα τίποτα εκτός από αρνητικότητα, απαισιοδοξία και γκρίνια. Για άλλη μια φορά, τώρα που ήμουν στο εξωτερικό, παλιοί και νέοι φίλοι έτρεχαν να με βρουν και με περίλυπο ύφος να με ρωτήσουν πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν τα βγάζουμε πέρα και πώς, τι μέλλει γενέσθαι, κλπ.

Εν τω μεταξύ, τρέμω – κυριολεκτικά – να μην «κολλήσουμε» και εντός συνόρων τη μαυρίλα και χάσουμε τελείως το κέφι μας. Γιατί είναι σημαντικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό κρασί, να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό μας, να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες, και πάνω απ’ όλα να μην χάνουμε το κέφι και την απόλαυση που το κρασί μπορεί να μας προσφέρει.

Διαβάστε Περισσότερα

Σεμινάριο Απόλαυσης του κρασιού - Νέος Κύκλος

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση των οινόφιλων για το Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού είναι πάντα εντυπωσιακό! Με χαρά σας ανακοινώνω λοιπόν ότι ο επόμενος κύκλος του Σεμιναρίου θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 2 ώρες και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό (γευσιγνωσία κρασιών) μέρος, πάντα με γνώμονα την γνωριμία με τα αντιπροσωπευτικότερα κρασιά του Ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μεταδώσει τις βασικές γνώσεις και εμπειρίες που χρειάζεται ένας ερασιτέχνης οινόφιλος για να απολαμβάνει πραγματικά το καλό κρασί με κάθε ευκαιρία, αλλά και για να είναι συνειδητοποιημένος αγοραστής και καταναλωτής κρασιού στο σπίτι, στο εστιατόριο, στην κάβα ή το σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε Περισσότερα

Τρυγητός 2009

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) γιορτάζει την εποχή του Τρυγητού και προσκαλεί τους λάτρεις του κρασιού στα οινοποιεία της, για να τους μυήσει στα μυστικά της διαδικασίας του τρύγου και της παραγωγής οίνου....

Διαβάστε Περισσότερα