Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Μερικό Σύνολο
(με ΦΠΑ): 0,00 €

Διάπορος

Περισσοτερες Οψεις

Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές

Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Μια τελευταία φιάλη διαθέσιμη

64,70 €

Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Syrah, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.

Πήρε τη θέση του ανάμεσα στα μεγάλα Ελληνικά ερυθρά αμέσως μόλις βγήκε στην αγορά...και συνεχίζει αφού τον Αύγουστο 2016 πήρε την κορυφαία βαθμολογία 95/100 από το eRobertParker.com! Ένα δυνατό κόκκινο κρασί για πολύ ιδιαίτερες στιγμές, αλλά και για πολύ εκλεκτές γεύσεις.
Διαθέσιμο μόνο σε House of Wine Exclusive μέλη
Ή
Επιλεγμένη ερυθρή ετικέτα από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με συναισθηματική αξία για την οικογένεια Μπουτάρη, που αντικατοπτρίζεται στο όμορφο αυτό κρασί. Ένα πολύ καλό Ξινόμαυρο που, με την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας Syrah, αποκτά πικάντικο χαρακτήρα. Βελούδινο αλλά και "ζόρικο" όπου χρειάζεται το κρασί αυτό προορίζεται για γευστικούς συνδυασμούς υψηλού επιπέδου.

Παραγωγός Κυρ Γιάννη (Κτήμα)
Περιγραφή Παραγωγού Απο το μπουκέτο που αναδύεται στο ποτήρι, ο γευσιγνώστης συνειδητοποιεί αμέσως την διαφοροποίηση αυτού του Ξινόμαυρου: ώριμα μαύρα φρούτα σε ένα πολύπλοκο δέσιμο με αρώματα μαύρης σοκολάτας, ξανθού καπνού και πιπεριού, σημάδια των 20 μηνών παρουσίας της δρυός. Στο στόμα, λαμβάνει γενναιόδωρα τις καλά δομημένες, σμιλεμένες τανίνες, που έχουν ριζώσει σε ένα στρώμα λιπαρότητας. Η επίγευσή του κρατά για ώρα σε διέγερση τα αισθητήρια της γλώσσας.
Αμπελώνας
Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαϊκό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα.
Για τη Διάπορο επιλέγεται το Ξινόμαυρο από την καρδιά του αμπελοτεμαχίου 5. Το έδαφος διαθέτει σημαντική κλίση (20%), ενώ είναι αργιλοπηλώδες με υψηλό ρΗ. Η απόδοση των πρέμνων σε αυτό το τεμάχιο δεν ξεπερνά τα 650 kg/στρ, με το φορτίο να χαρακτηρίζεται από αραιοραγία, μικροραγία και ενίοτε από απουσία γιγάρτων στη ράγα.
Οινοποίηση
Στην πρώτη ύλη ασκούμε περίοδο προζυμωτικής εκχύλισης 7 ημερών σε θερμοκρασία 12°C και σε πλήρως αντιοξειδωτικό περιβάλλον. Η ζύμωση, η οποία διαρκεί είκοσι μέρες, εκτελείται κατά 60% σε κλασικούς οινοποιητές και κατά 40% σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο pigeage. Η θερμοκρασία της αλκοολικής ζύμωσης συντηρείται στους 28-31°C και σ’αυτά τα επίπεδα παραμένει για μία μεταζυμωτική εκχύλιση 5-7 ημερών.
Η οινοποίηση και εξέλιξη αυτού του χαρμανιού έχει ως στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη σταθεροποίηση του χρώματος του Ξινόμαυρου καθώς και το «μαλάκωμα» των τανινών του. Έτσι, η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε 100% καινούρια βαρέλια, ενώ εφαρμόζονται προγράμματα μικροοξυγονώσεων και batonnage. Μετά την πάροδο των πρώτων 6 μηνών από τη γέννηση του κρασιού, το ποσοστό καινούριας ξυλείας θα μειωθεί στο 15-20%.
Ταυτότητα Οίνου
Τύπος: Ξηρός ερυθρός
Κατηγορία: Τοπικός Ημαθίας
Προέλευση: Επιλεγμένα αγροτεμάχια του Κτήματος στο Γιανακοχώρι
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 87%, Syrah 13%
Ωρίμανση: 22 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια 225L και 6 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη
Δυνατότητα παλαίωσης: 10-12 έτη
Συνδυασμός με φαγητό: Κρασί με μεγάλη γευστική συμπύκνωση, που δίνει τη δυνατότητα γαστρονομικών συνδυασμών υψηλής έντασης. Συνοδεύει εξαιρετικά κρέατα στη σχάρα, κυνήγια και κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με σάλτσες φρούτων.
Χρώμα Ερυθρός
Διεθνής Ποικιλία  Syrah 
Ελληνική Ποικιλία Ξινόμαυρο
Κατηγορία Ποιότητας Ημαθία ΠΓΕ
Χρονιά 2004
Χώρα Προέλευσης Ελλάδα
Περιοχή Μακεδονία/Νάουσα
Ποσότητα 750ml
Φιάλη 0.75lt
Ξηρότητα Ξηρός
Κατάσταση Ήπιος
Αλκοόλ 14.5%
Πότε να το πιείτε Επιδέχεται Παλαίωση
Γευστικός Χαρακτήρας Ερυθρά πολύπλοκα με μεγάλη συμπύκνωση
Ταιριάζει εξαιρετικά με Αγριογούρουνο ψητό, αρνάκι στο φούρνο, παλαιωμένα κίτρινα τυριά
Ταιριάζει με Κρέας Αρνίσιο Ψητό Φούρνου, Κυνήγι Ψητό Σχάρας, Τυρί Σκληρό Κίτρινο Παλαιωμένο
Διακρίσεις 2010
Διάπορος 2007
OINOTHIKI 2010 WINE GUIDE Silver

2009
Διάπορος 2005
International Thessaloniki Wine Competition Silver
Η άποψη του Mark Squires για το eRobertParker.com

"...Γεμάτο, δυνατό και επικεντρωμένο, σε εξαιρετική φόρμα, αποκαλύπτει το μοναδικό του φρούτο και τη φινέτσα του... Αν και έντονο στα πάντα - δύναμη, τανίνες και φρούτο, όλα τα στοιχεία του κρατούν τα υπόλοιπα στο σωστό επίπεδο!"

Diaporos (Block 5) (of the Yianakohori vineyard) is a Xinomavro (but with about 8% Syrah), aged for 18 months in new French oak, as confirmed by the winery. It comes in at 14.3% alcohol. It wasn't too long ago that I first saw this, but some time in bottle has given it a chance to settle in just a bit, thus allowing its true potential to shine through. I thought originally that it looked like a brilliant Diaporos, perhaps the best ever. I'm increasingly sure of that now. If it is not quite as sexy as the wonderful 2007, it is better balanced. Full-bodied, powerful and focused, this is in fine form, showing exceptional fruit and finesse. It is always controlled. If it is intense in every aspect--power, tannins and fruit--every component keeps the others at the right level. It is still an unevolved puppy--hence, my original caution--that needs time and will develop far more. Its potential is easy to see now, but it is not fully realized. It should age beautifully--perhaps more or less indefinitely--but we'll try to check in every now and then. Plan on cellaring this for awhile. Even when it is approachable in a few more years, it will not have the complexity that extra time will grant it. That's what will make it truly special. Come back closer to 2025 for better results in that regard. Buy enough to sample periodically. You won't regret it.




Η άποψη της Μερόπης Παπαδοπούλου
Διευθύντριας περιοδικού "Οινοχόος"


Διάπορος
, Ξινόμαυρο και Syrah του Μπουτάρη. Το ποίημα στην ετικέτα σε «στέλνει» σε άλλους συναισθηματικούς παραλλήλους, όπου απολαμβάνεις τα πολύπλοκα εκμαυλιστικά αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους, μπαχαρικών, σοκολάτας, κανέλας και καπνού. Απλώς υπέροχο.




Η άποψη της Σωτηρίας Στράτη


Δοκίμασα το Διάπορο του Κυρ-Γιάννη για πρώτη φορά στη ΔΕΤΡΟΠ σερβιρισμένο από τον Αντώνη Κιοσέογλου, τον οινολόγο του κτήματος. Επειδή το βρήκα απίστευτο, είπα να το ξαναπιώ στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα το συνοδεύσω με αντάξια πιάτα.

Γιατί αυτό το ξινόμαυρο με 13% πρόσμιξη Syrah αξίζει τα καλύτερα! Βαθύ, γεμάτο, μεθυστικό, με αρώματα από σκούρα φρούτα και νότες από το δρύινο βαρέλι στο οποίο ξεκουράστηκε είκοσι μήνες για να συναντήσει το στόμα μας ανανεωμένο και ξεκούραστο, έτοιμο να το κατακτήσει. Σκούρο, απόλυτο χρώμα και πολύπλοκος, αινιγματικός χαρακτήρας με επίγευση που το κάνει αξέχαστο, αυτό το κρασί είναι μεγάλο.

Θέλει και αποζητά αντίστοιχα δυνατές γεύσεις από σχάρα μέχρι κυνήγι, αλλά δεν αποκλείω και το κατσικίσιο chevre που έτσι και αλλιώς μου αρέσει με τα ξινόμαυρα (και χωρίς!). Πιείτε το τη στιγμή που θα το αγοράσετε, καθώς φρόντισε το κτήμα να λειάνει τις ταννίνες του, ή προτιμήστε να το παλαιώσετε (αντε να δούμε ποιος περιμένει τόσο καιρό) για 10 - 12 χρόνια!

(Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Διάπορος είναι ένα πανέμορφο νησάκι της Χαλκιδικής.)

Αξιολογήσεις Πελατών

Γράψτε τη Δικιά σας Αξιολόγηση

Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν αξιολογήσεις. Παρακαλώ συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή.

Ετικέτες Προϊόντος

Χρησιμοποιήστε κενά για να διαχωρίσετε ετικέτες, Χρησιμοποιήστε μονά εισαγωγικά (') για φράσεις.


Αναζητήστε παρόμοια κρασιά



Σχετικά Άρθρα

Παρακαλώ περιμένετε...

{{var product.name}} προστέθηκε στο καλάθι

{{var product.qty}} Συνέχεια αγορών
ή
Συνέχεια αγορών