Η Ενωση οινοποιών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος” με στόχο την κατάρτιση των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης (εστιατόρια, wine bars, κλπ) και του εμπορίου (κάβες, super markers, κλπ), καθώς και την ανάδειξη του επώνυμου Ελληνικού κρασιού, προτείνει ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο οίνου με θέμα «Βασικές αρχές οινογνωσίας». Το σεμινάριο απευθύνεται στους επαγγελματίες που επιθυμούν να λάβουν βασικές γνώσεις για το κρασί, αλλά μπορεί να παρακολουθήσει και όποιος αγαπάει το κρασί και επιθυμεί να εμπλουτίσει τις οινικές γνώσεις του.

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία Ο Οίνος στην Ελλάδα και τον Κόσμο
Έχουμε γράψει αμέτρητα κείμενα στο House of Wine που αφορούν τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Στα περισσότερα ακολουθούμε κάποιος πολύ βασικούς ‘κανόνες’ κυρίως για να αποφύγουμε κακούς συνδυασμούς! Σε όλα όμως τονίζουμε ότι ο συνδυασμός κρασιού και φαγητού δεν έχει όρια! ...Αυτό που προτείνουμε είναι να δοκιμάζουμε συνεχώς διαφορετικά πράγματα και να σπάμε τους κανόνες. Ίσως κάποιες φορές να οδηγηθούμε σε πολύ μέτριους συνδυασμούς! Αξίζουν όμως οι πειραματισμοί για αυτές τις φορές που θα φτάσουμε στον απόλυτο συνδυασμό! Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδανικοί συνδυασμοί έχουν προκύψει από συνδυασμούς που η θεωρία μάλλον θα τους απέρριπτε! Τέσσεριε από αυτούς τους αναπάντεχους αλλά πολύ αγαπημένους συνδυασμούς θα βρείτε παρακάτω!

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Περάσανε και οι γιορτές, καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, τώρα τα κεφάλια μέσα και πρέπει να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Και πήραμε και λίγο βάρος, οπότε θα περιορίσουμε λίγο το φαγητό και το ποτό. Ή μάλλον τώρα που το ξανασκέφτομαι, το ποτό ας το αφήσουμε όπως ήταν. Βλέπω πάνω στο γραφείο διάφορες μινιατούρες. Θα βάλω λοιπόν σε ένα ποτήρι λίγο δεκαράκι Ardbeg και ξεκινάω το σημερινό άρθρο, το οποίο θα έχει ως θέμα

Τα νέα της αγοράς

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk

Glenglassaugh

5 Ιαν 2020

Πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και φυσικά θα ξεκινήσω με τις καθιερωμένες ευχές. Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους αναγνώστες και μη αυτής της στήλης υγεία και ευημερία και ο νέος χρόνος να φέρει τα καλύτερα. Πάμε τώρα στο θέμα του σημερινού άρθρου.

Καιρό έχουμε να κάνουμε αφιέρωμα σε αποστακτήριο και κάτι τέτοιο έχω στο μυαλό μου για σήμερα. Υπάρχουν πολλά αποστακτήρια whisky που είναι άγνωστα στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στη χώρα τους, δεν έχουν την αναγνώριση που θα έπρεπε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφερθούμε και σήμερα. Θα μιλήσουμε για το

Glenglassaugh

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk
Ο χειμώνας άργησε να έρθει φέτος όμως αυτές τις ημέρες το κρύο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του! Ίσως ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα, ως συνήθως, να μην είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα χιόνια εμείς όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε το κρύο με κρασί! Και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε τα κρασιά που ταιριάζουν πολύ στο κρύο! Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα βρούμε τρόπο να ανεβάσουμε θερμοκρασία με ‘καύσιμο’ το κρασί!

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, αποκαλύπτουμε τα "Βραβεία του Κοινού" του 2019: Τα TOP20 κρασιά, τα κορυφαία, τα δημοφιλέστερα κρασιά δηλαδή που εσείς, με την εγκυρότερη ψήφο που υπάρχει -τις αγορές σας- αναδείξατε. Αλλά και τα TOP20 Οινοποιεία, τα κρασιά των οποίων προτιμήσατε. Έχουμε επίσης τα TOP20 Λευκά, Ερυθρά και Ροζέ, αλλά και τα αντίστοιχα ανά εύρος τιμών, τα κορυφαία δηλαδή κρασιά με τιμή μέχρι 10 Ευρώ, από 10 έως 20 Ευρώ και άνω των 20 Ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Σας ενδιαφέρει ποια κρασιά με εντυπωσίασαν το 2019; Σίγουρα δεν είναι πολλά για να... κουραστείτε να τα διαβάζετε! Αλλά θα διαβάσετε πολλές λίστες με τα κρασιά που ο κάθε ένας - ειδικός ή όχι- δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Θα τις εκτιμήσετε ανάλογα με το πόσο έχετε ταυτιστεί στο παρελθόν με τις οινικές προτιμήσεις του συντάκτη τους. Με απλά λόγια, πόσο άρεσαν στο παρελθόν και στους δύο τα ίδια κρασιά. Δεν είναι πολλά τα κρασιά που με εντυπωσίασαν το 2019... χωράνε όλα σε μια λίστα από το 1 μέχρι το 10, και δεν είναι απαραίτητα νέες ετικέτες. Όταν στις αποθήκες του House of Wine βρίσκονται πάνω από 750 Ελληνικές ετικέτες και άλλες περίπου 400 ξένες, είναι προφανές ότι κάποια θα κάνω να τα δοκιμάσω 3 ή και 4 χρόνια! Είναι λοιπόν τα 10 κρασιά που απόλαυσα περισσότερο το 2019, μαζί με φαγητό ή σαν απεριτίφ, με καλή παρέα.

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία Τα εν οίκω... εν δήμω
Αν κανείς επιχειρήσει να κάνει μία αποτίμηση της χρονιάς που φεύγει θα πρέπει αναγκαστικά μάλλον να χωρίσει τη ζωή του σε τομείς. ...Στην δική μου προσπάθεια να κάνω την προσωπική μου αποτίμηση γύρω από τα κρασιά και τα αποστάγματα που δοκίμασα το 2019 όλες οι σκέψεις περί κατηγοριοποίησης μάλλον παραπάνω έμπλεξαν τα πράγματα παρά τα έβαλαν σε τάξη. Έτσι αποφάσισα να μην ανατρέξω στις σημειώσεις μου, να μην ξεσκονίσω το αρχείο μου ούτε να το πάω κατά το δοκούν ανακαλώντας τα όσα δοκίμασα. Προτίμησα να μνημονεύσω αυτά τα οποία γεύτηκα και να επαναφέρω τις στιγμές αυτές που όταν τις συλλογίζομαι είναι σαν να βρίσκομαι και πάλι εκεί και το ποτήρι μου να γεμίζει με το ίδιο ποτό.

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Καταρχάς θα ευχηθώ Χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες αυτής της στήλης και μη. Εύχομαι κατά πρώτον υγεία, και ακόμη πολλές ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους, για τη χρονιά που έρχεται. Και πάντα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να περνούν τις γιορτές όπως εμείς οι υπόλοιποι, και να βοηθάμε όπως μπορεί ο καθένας. Τελειώνει λοιπόν το 2019 και έρχεται το 2020. Θα ήθελα λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα πρωτοεμφανιζόμενα whisky στην ελληνική αγορά τη χρονιά του 2019, και να επιλέξουμε τα καλύτερα κατά τη γνώμη μας, σε ένα άτυπο top 10. Ξεκινάμε.

Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk
Πως να κάνουμε ευτυχισμένους όλους τους φίλους και τους συγγενείς στο ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς? Αρχικά με την καλή παρέα, την φιλοξενία μας και την αγάπη μας! Εκτός όμως από αυτά, και το κρασί και το φαγητό είναι αναπόσπαστα μέρη του ρεβεγιόν και θα βοηθήσουν να ανέβει η διάθεση στα ύψη! Είναι σίγουρο ότι γύρω από ένα τραπέζι και κυρίως από ένα πολυπληθές τραπέζι θα υπάρχουν διαφορετικά γούστα όχι μόνο ως πως προς το φαγητό αλλά και ως προς το κρασί που αυτές τις ημέρες κερδίζει κατά κράτος τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Όπως στα φαγητά υπάρχει ποικιλία (γιατί οι περισσότεροι οικοδεσπότες δεν μαγειρεύουν 1-2 φαγητά μόνο), έτσι θέλουμε και στα κρασιά ποικιλία για να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας.
Διαβάστε Περισσότερα
0 Σχόλια | Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Δείτε όλα τα άρθρα