Grain Whisky

10 Μαΐ 2021

Έχω ξεχάσει πόσο καιρό έχουμε να τα πούμε από κοντά, σε κάποια από τις εκδηλώσεις που πίνουμε και μιλάμε για whisky. Αν θυμάμαι καλά ήταν η βραδιά με τα port finish. Τέλος πάντων, αλλού θέλω να καταλήξω. Όσοι από εσάς μας έχετε τιμήσει με την παρουσία σας σε κάποια από αυτές τις εκδηλώσεις, θα θυμάστε οτι κάνουμε κάποια εισαγωγή που έχει να κάνει με τους τύπους, τα είδη αν θέλετε, του whisky. Επομένως θυμάστε οτι ένας από αυτούς τους τύπους, είναι και το

Grain

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk

Campbeltown

1 Μαΐ 2021

Σήμερα θα ξεκινήσω με ποιηματάκι. Φυσικά αν το είχα γράψει εγώ, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλο ποίημα. Ποιητής εκ του προχείρου, έχει τη μορφή του χοίρου. Ωστόσο, δεν το έγραψα εγώ, κι απλώς θα το κάνω αναπαραγωγή.Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι του. Πάμε.

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk
Αν μας έλεγε κάποιος να του πούμε τις δύο λευκές διεθνείς ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό είμαι σίγουρη ότι όλοι θα απαντούσαμε το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. Και είναι λογικό, αφού είναι τα δύο πιο δημοφιλή λευκά σταφύλια, με διασπορά σε όλο την γη. Τα κρασιά από αυτές τις ποικιλίες είναι πολύ διαδεδομένα και στην Ελλάδα και μάλιστα εκφράζονται πολύ όμορφα. Πέρα από την δημοφιλία τους, κοινή είναι η γαλλική τους προέλευση, το λευκό χρώμα των σταφυλιών και το ότι χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ξηρών κρασιών. Πέρα όμως από αυτά τα κοινά στοιχεία έχουν αρκετές διαφορές. Αυτές θα εντοπίσουμε παρακάτω για να αποφασίσουμε αν είμαστε Sauvignon Blanc lovers ή Chardonnay lovers.

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Μετράμε ήδη αντίστροφα για το Πάσχα, που για μία ακόμα χρονιά θα είναι λίγο διαφορετικό, με κλειστά τα αγαπημένα μας στέκια και τα αντισηπτικά να στέκονται δίπλα στα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια. Όπως και να έχει όμως, θα γιορτάσουμε και θα περάσουμε όμορφα με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και με τραπέζια γεμάτα φαγητά και κρασιά. Είτε επιτρέπονται, είτε δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, είτε κάνουμε Πάσχα στο χωριό είτε όχι, εμείς θα πάμε μία νοερή βόλτα σε όλη την Ελλάδα. Ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά κρασιά από κάθε περιοχή που να ταιριάζουν με τα τραπέζια του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, τα οποία θα στρωθούν όπου και να είμαστε.

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις ιδέες για τα άρθρα που γράφω, μπορεί να τις κατεβάσω με την οποιαδήποτε αφορμή. Για παράδειγμα, το τι θα γράψω σήμερα, προέκυψε από ένα παρολίγον τρακάρισμα. Για να βάλω να πίνω λίγο δωδεκάρι Highland Park για να σας τα πω.

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία Spiritual Talk
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, όμως φτάσαμε στο 2ο Πάσχα που θα περάσουμε στην σκιά του Covid. Δεν θα τον αφήσουμε όμως να μας ‘ρίξει’ και θα φροντίσουμε να περάσουμε όσο πιο καλά γίνεται και πάντα με ασφάλεια για εμάς και τους γύρω μας. Και σε αυτό θα βοηθήσει όπως πάντα το κρασί και οι προτάσεις που θα δώσουμε για να λύσουμε την ‘εξίσωση’ του αγαπημένου μας ποτού. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε 10! 36 προτάσεις κρασιών για τις ‘ανάγκες’ που θα προκύψουν την Πασχαλινή περίοδο. Για νηστίσιμα, για μαγειρίτσα αλλά και για τα κρεατικά του λαμπριάτικου τραπεζιού. Σε 3 διαφορετικά εύρη τιμών για να καλύψουμε όλα τα βαλάντια και φυσικά σε όλα τα ΄χρώματα’. Ας απογειώσουμε λοιπόν το Πασχαλινό τραπέζι διαλέγοντας νόστιμα και ταιριαστά κρασιά, στην τιμή που μας αρέσει.

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Ο Τάσος Πικούνης, με πείρα μισού αιώνα (και βάλε!) στο ψήσιμο του οβελία, συμβουλεύει τους νέους ψήστες, τους ".πρωτάρηδες"... όχι τι να κάνουν, αλλά ακριβώς το αντίθετο: τι να ΜΗΝ κάνουν, τι να αποφύγουν, για να έχουν ένα... ανεκτό αποτέλεσμα! Και συνοψίζει τα ΜΗ και τα ΟΧΙ σε ένα χρηστικό δεκάλογο!

Διαβάστε Περισσότερα

Ετικέτες:

Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Τί σημαίνει "εμπορικό κρασί"; Είναι ρετσινιά, ή τίτλος τιμής; Είναι τα εμπορικά κρασιά χαμηλής ποιότιτας και τα μή εμπορικά τα "καλά"; Ο Τάσος Πικούνης θέτει τον "δάκτυλον επί των τύπων των ήλων" και με παράδειγμα το Chateau Julia Chardonnay- ένα εμπορικο κρασί- και βάζει τα πράγματα στη θέση τους....

Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Υπάρχει ελληνικό τραπέζι που στρώνεται χωρίς φέτα; Το τυρί σύμβολο της Ελλάδας, αυτό το Π.Ο.Π. προϊόν που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, έχει ιστορία που πάει πολύ πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Αν ρωτήσουμε Έλληνες και ξένους να μας πουν ένα Ελληνικό τυρί θεωρώ ότι το 99% θα απαντήσει φέτα. Ποιο άλλο αγαπημένο προϊόν δεν λείπει από το καθημερινό αλλά και το γιορτινό τραπέζι? Το κρασί! Με αυτό το ‘δίδυμο’ θα ασχοληθούμε λοιπόν.
Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία ΟΙΝΟλόγιο
Οποιοσδήποτε γευσιγνώστης η/και wine snob που... σέβεται τον τίτλο του, πιστεύει ότι, παρά την θεωρούμενη αρνητική χροιά του όρου, η «ετικέτα» αυτή πρέπει να... φοριέται σαν σήμα τιμής!. Σίγουρα, ορισμένοι λάτρεις της μπύρας ή, ακόμη χειρότερα, οι περιστασιακοί πότες κρασιού μπορεί να βρίσκουν αυτό το σνομπισμό άξιο χλευασμού, αλλά σαφώς δεν καταλαβαίνουν τη δυσκολία, την επιδεξιότητα και την αφοσίωση που απαιτούνται για να γίνουν οι απανταχού γευσιγνώστες/wine snobs άξιοι αυτού του τίτλου!
Διαβάστε Περισσότερα
Προστέθηκε στη κατηγορία Ο Οίνος στην Ελλάδα και τον Κόσμο
Δείτε όλα τα άρθρα