10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Tequila

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Tequila, ήρθε η ώρα να αναφέρουμε 10 πράγματα που ενδεχομένως δεν ήξερες γι’ αυτή, αλλά σίγουρα ήρθε η ώρα να τα μάθεις.

Το House of Wine δια στόματος Γιοβάννας Λύκου ζήτησε από το Φώτη Στεψιανό, certified Diageo Bar Institute Trainer (DBI) για τη Θεσσαλονίκη και τη Β.Ελλάδα να μας δώσει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την αγαπημένη μας τεκίλα. To ποτό της εργατικής τάξης του Μεξικού που κατέληξε να κατακλύζει τα καλύτερα μπαρ και τα κοσμοπολίτικα πάρτι σε Ευρώπη και Αμερική.

  1. Το όνομά της προέρχεται από την πόλη της Τεκίλα, η οποία επισήμως ιδρύθηκε το 1656, όπου και πρωτοφτιάχτηκε το συγκεκριμένο απόσταγμα
  2. Βάση νομοθεσίας, για να μπορέσει να ονομαστεί το απόσταγμα τεκίλα θα πρέπει να περιέχει μπλε αγαύη (ή weber blue agave) και να παράγεται μόνο σε μία από τις 5 Πολιτείες του Μεξικό. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το Jalisco με την παραγωγή της τεκίλας να ξεπερνάει το 90% της κατηγορίας. Οι υπόλοιπες 4 είναι το Guanajuato, το Michoacán de Ocampo, η Nayarit και η Tamaulipas.
  3. Για να φτάσει η αγαύη στην επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα για την παραγωγή της τεκίλας πρέπει το φυτό να ωριμάσει 7-12 χρόνια.
  4. Αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την συγκομιδή αλλά και το ‘καθάρισμα’ της αγαύης, ούτως ώστε να πάρουν την ΄καρδιά΄ της , ονομάζονται jimador.
  5. Η τεκίλα δεν είναι mezcal. Κι αν και πολλοί συγχέουν τα δύο αποστάγματα, αυτά είναι πολύ διαφορετικά. Η τεκίλα, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να φτιαχτεί μόνο από μπλε αγαύη και μόνο σε 5 πολιτείες στο Μεξικό. Το mezcal από την άλλη μπορεί να γίνει από διάφορες ποικιλίες αγαύης και να παραχθεί παντού στο Μεξικό. Τέλος, η τεκίλα παράγεται μετά από διαδικασία διπλής απόσταξης ενώ το mezcal μετά από μονή (συνήθως).
  6. Η τεκίλα δεν περιέχει κάποιο σκουλήκι. Φτάνει μ΄αυτήν την, σχεδόν, μόνιμη απορία – ερώτηση!
  7. Η τεκίλα έχει ένδειξη παλαίωσης, κάτι που σημαίνει ότι τεκίλα από τεκίλα διαφέρει.
    Plata(Silver): Εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξή της ή μέσα σε 60 μέρες. Δεν υφίσταται κάποια παλαίωση.
    Reposado: Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 2 με 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση.
    Añejo: Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για περισσότερο από ένα χρόνο πριν να εμφιαλωθεί. Η παλαίωση μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 36 μήνες.
    Extra Añejo: Παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 36 μήνες.
  8. Η τεκίλα, αφού την φυλάξουμε στο ψυγείο για ν΄ αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, πίνεται ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΚΕΤΗ. Οι νότες μελιού που σου βγάζει η αγαύη, αλλά και τα αρώματα εσπεριδοειδών και πιπεριού είναι γεύσεις που θα ήθελες να ανακαλύψεις. Οπότε κράτα το αλάτι και το λάιμ, ή το λεμόνι, για καμία μαργαρίτα ή paloma και αφέσου στην απλότητα της γεύσης.
  9. Η τεκίλα είναι μια low calorie επιλογή. Με περίπου 100-110 θερμίδες ανά μερίδα (50ml) είναι σίγουρα μια έξυπνη επιλογή για όσους προσέχουν το σώμα τους.
  10. Κλείνοντας, θα επιστρέψουμε στον τίτλο μας…Η τεκίλα θεωρείται το ποτό της εργατικής τάξης στο Μεξικό. Το ποτό του λαού. Ωστόσο η συνεχής άνοδος της κατηγορίας και κάποιες εξαιρετικές εμφιαλώσεις έχουν κάνει την τεκίλα συνώνυμο του ΄high-class΄ και τον κοσμοπολίτικων πάρτι.
Raise your glass for the National Tequila Day! Cheers!

Share: