3 Ποικιλίες για τη Μαγειρίτσα

Easter countdown και όλοι μας ανυπομονούμε να κάνουμε Πάσχα ξανά και Πάσχα όπως πρέπει! Θα μαζευτούμε γύρω από τα τραπέζια, δε θα έχουμε περιορισμό σε ώρα και άτομα και θα επανορθώσουμε για τις απουσίες των τελευταίων ετών.

 

Ίσως όχι η πιο δημοφιλής, αλλά μία από τις πιο γευστικά ενδιαφέρουσες στιγμές είναι αυτή της μαγειρίτσας. Μίας ιδιαίτερης συνταγής με φανατικούς οπαδούς ή haters που χωρά πειραματισμούς και αποκλίσεις από την παραδοσιακή της ενδοχή. Επικρατέστερες εναλλακτικές είναι το φρικασέ, το σελινάτο και η αντικατάσταση του κρέατος είτε με χοιρινό ή με μανιτάρια.

 

Η μαγειρίτσα, που στην πραγματικότητα είναι μία σούπα, αποτελεί αφενός ένα ‘μαλακτικό’ για το στομάχι αφετέρου μία μεταμοντέρνα λύση για το food waste καθότι με έναν τρόπο αξιοποιούνται τα ‘αναξιοποίητα’ μέρη των υλικών για το πασχαλινό τραπέζι.

 

Το οινικό της πάντρεμα αποτελεί μία πρόκληση καθώς από τη μία περιέχει κρέας που κανείς θα έλεγε ότι αποζητά ερυθρό κρασί ωστόσο αυτό που κυριαρχεί είναι το πράσινο στοιχείο στο πιάτο που μας οδηγεί σε λευκό. Η συνταγή αυτή χρειάζεται ένα κρασί με τουλάχιστον μέτριο σώμα και μία τραγανή οξύτητα να παλέψουν πλάι στο λεμόνι και τη συνολική λιπαρότητα της κάθε μπουκιάς.

 

Το Sauvignon Blanc είναι εξαιρετικό εξαιτίας της φυτικότητας, του ‘πράσινου’ στοιχείου αλλά και της γαργαλιστικής οξύτητας που ματσάρουν με τη συνταγή. Στην εκδοχή που το βαρέλι είναι παρόν, αποκτά την επιθυμητή υφή και ισορροπεί στις λιπαρές γεύσεις της μαγειρίτσας και των συστατικών που την απαρτίζουν δημιουργώντας μία «Αληθώς!» γευστική πολυπλοκότητα.

 

Το Ασύρτικο είναι υπό συνθήκες ένας υπέροχος συνδυασμός. Το ‘μονάκριβο’ της ελληνικής γης μπορεί να είναι ντροπαλό σε φρουτώδη αρώματα και ένταση (πράγμα που μας εξυπηρετεί στην περίπτωση του συνδυασμού με τη μαγειρίτσα) ωστόσο διαθέτει μέτριο προς πλούσιο σώμα και ιντριγκαδόρικη οξύτητα που του επιτρέπουν να κοιτάξει γευστικά στα μάτια το πιάτο.

 

Το Chardonnay από κρύα κλίματα είναι μία απίθανη πρόταση για τη μαγειρίτσα. Ξεχάστε για λίγο το Νέο Κόσμο και δώστε βάση σε ελληνικά κρασιά ή Βουργουνδίες. Απουσίας τροπικού χαρακτήρα, το Chardonnay είναι συγκρατημένο αρωματικά γεγονός που μαζί με το μέτριο+ σώμα και την ικανοποιητική του οξύτητα θα μας δώσει αυτό ακριβώς που ψάχνουμε.

Share: