6 ‘πράγματα’ που πρέπει να γνωρίζουμε για το Chardonnay

To Chardonnay αποτελεί την πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία παγκοσμίως και γιορτάζεται στις 26 Μαΐου. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στις ετικέτες κρασιών  σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει η Jancis Robinson, oι οινόφιλοι το βρίσκουν εύκολο να το απολαύσουν, οι αμπελουργοί  το βρίσκουν εύκολο να το καλλιεργήσουν, ενώ οι οινοποιοί απολαμβάνουν τις ποικίλες οινοποιητικές πρακτικές που προσφέρει εύκολα η ποικιλία. Δύσκολα θα βρούμε wine list, όσο μικρή και αν είναι που να μην περιλαμβάνει έστω και ένα κρασί από chardonnay. Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια Chardonnay day ας δούμε 6 ‘facts’ που όλοι οι οινόφιλοι πρέπει να γνωρίζουν για αυτό το σταφύλι.

 

 

Προέρχεται από την Βουργουνδία

H πατρίδα του Chardonnay είναι η Βουργουνδία και συγκεκριμένα το νότιο τμήμα στην περιοχή του Mâconnais. Φημίζεται για τα κρασιά που παράγονται σε όλη την Βουργουνδία. Από το βόρειο τμήμα και τα αυστηρά, με αρώματα πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, Chablis (Chablis Champs-Royaux), στο κεντρικό με τα υπέροχα κρεμώδη, με αρώματα δρυός, πολύπλοκα κρασιά του Cote d’ Or (Meursault), μέχρι το νότιο τμήμα και ονομασίες προέλευσης όπως το Pouilly Fuisse με τα πιο ώριμα φρουτώδη αρώματα (Chateau Fuisse Tete de Cuvee), το Chardonnay δίνει μια εκπληκτική ποικιλόμορφη γκάμα σπουδαίων κρασιών.

 

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο

Για την ακρίβεια καλλιεργείται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλες τις γωνιές της γης. Το Chardonnay είναι το πέμπτο πιο φυτεμένο σταφύλι στον κόσμο και η δεύτερη πιο φυτεμένη λευκή ποικιλία σταφυλιών (η δεύτερη είναι το Airen που χρησιμοποιείται κυρίως για brandy).  Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα και έτσι είναι αγαπημένο σταφύλι των παραγωγών. Από ψυχρές περιοχές όπως η Καμπανία έως τις πιο ζεστές περιοχές όπως η βόρεια Νέα Ζηλανδία, το Chardonnay ευδοκιμεί δίνοντας οικονομικά κρασιά μαζικής παραγωγής μέχρι πανάκριβα μεγαλειώδη και σπάνια κρασιά.

 

Τα χίλια πρόσωπα του Chardonnay

Το chardonnay μεταμορφώνεται πολύ εύκολα δίνοντας πολλά διαφορετικά στυλ. Λόγω του σχετικά ουδέτερου χαρακτήρα του, είναι ένα εύπλαστο σταφύλι, που δίνει την δυνατότητα στον οινοποιό να δημιουργήσει από ‘easy-drinking’  μέχρι σύνθετα, μακράς παλαίωσης κρασιά. Αναμφισβήτητα το Chardonnay είναι μία ποικιλία που μπορεί να εκφράσει το terroir όπου καλλιεργείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Chablis που βγάζουν την ορυκτότητα του ιδιαίτερου εδάφους που προέρχεται από την ιουρασική περίοδο και είναι γεμάτο με απολιθώματα οστράκων.

 

Το Chardonnay μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ανάλογα με το που καλλιεργείται και το πως οινοποιείται. Σε ψυχρά κλίματα όπως το Chablis, η ποικιλία εκφράζεται με κρυστάλλινα και τραγανά κρασιά όπου κυριαρχούν οι νότες πράσινων φρούτων όπως μήλο ή αχλάδι. Σε ηπιότερα κλίματα όπως η Νότια Αυστραλία (Heggie’s Chardonnay), η ποικιλία αναδύει νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ σε ζεστά κλίματα όπως η Καλιφόρνια (Private Selection Chardonnay), το φρούτο παίρνει αποχρώσεις εξωτικών φρούτων όπως η μπανάνας και το μάνγκο ενώ το σώμα του είναι πιο γεμάτο και η οξύτητα σε πιο μέτρια επίπεδα. Η μηλογαλακτική ζύμωση, το batonnage (ανάδευση των λεπτών οινολασπών) και η ζύμωση ή/και η ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια, πρακτικές που πολύ συχνά επιλέγονται από τους οινοποιούς, επηρεάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών. Η μηλογαλακτική ζύμωση μπορεί να μειώσει και να μαλακώσει την οξύτητα και να προσθέσει γεύσεις βουτύρου, το batonnage προσθέτει λιπαρότητα και αρώματα ζύμης ενώ η δρυς προσδίδει γευστικό πλούτο και αρώματα βανίλιας και ξηρών καρπών.

 

 

Παράγει φανταστικά αφρώδη κρασιά

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι περίφημες σαμπάνιες (Gosset, Deutz). Λόγω των κομψών χαρακτηριστικών του και της υψηλής του οξύτητας είναι ιδανικό σταφύλι για την παραγωγή αφρώδων οίνων. Από την Côte des Blancs προέρχεται το φρούτο για κάποια από τα πιο περιζήτητα κρασιά παγκοσμίως. Αν δείτε την ένδειξη Blanc de blanc στις σαμπάνιες τότες σημαίνει ότι έχουν παραχθεί από 100% Chardonnay. Στα υπόλοιπα κρασιά της περιοχής το Chardonnay αναμιγνύεται με το Pinot Noir και το Pinot Munier. Εκτός από την Καμπανία, παραγωγοί αφρώδων οίνων σε όλο τον κόσμο όπως στη Τασμανία (Jansz Brut Cuvee), στη Χιλή (Sparkling Angel) στη Βόρεια Ιταλία (Ferrari Perle) και στην Αγγλία (Nyetimber Classic Cuvee), το χρησιμοποιούν ως βάση για τα κρασιά τους προσδίδοντας τους κομψότητα. Για να το θέσω καλύτερα αν αναζητήσουμε σπουδαία αφρώδη κρασιά εκτός Γαλλίας (εξαιρούνται τα Cava), τότε το πιθανότερο είναι ότι θα βασίζονται στο Chardonnay.

 

Οι λιγότερο ‘κλασικές’ περιοχές

Η Βουργουνδία, η Καμπανία και η Καλιφόρνια είναι οι πιο γνωστές περιοχές για την παραγωγή Chardonnay. Είναι περιοχές που έχουν ταυτιστεί με αυτή τη λευκή ποικιλία. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα περιοχές σε όλο τον κόσμο που δίνουν εξαιρετικές, και συχνά ακριβές εκφράσεις της ποικιλίας που κοιτούν στα μάτια ακόμα και την Βουργουνδία. Στην Willamette Valley στο Oregon το Chardonnay δίνει υπέροχα κρασιά σε στυλ ανάμεσα στην αυστηρότητα τουν Chablis και στις κρεμώδεις Βουργουνδίες. Στο Marlborough αλλά και σε όλη την Νέα Ζηλανδία (Cloudy Bay Chardonnay), ανάμεσα στα Sauvignon Blanc δημιουργούνται και κάποια φανταστικά, εξωτικά, βουτυράτα με τραγανή οξύτητα, Chardonnay. Στην Νότιο Αυστραλία (Heggie’s Chardonnay) και σε περιοχές όπως η Yarra Valley, οι Adelaide Hills και Margaret River παράγονται όμορφα δομημένα κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Στην Χιλή και σε περιοχές όπως η Casablanca παράγονται κρασιά με τα χαρακτηριστικά των ψυχρών κλιμάτων, ενώ στην Νότια Αφρική που το κλίμα είναι θερμότερο τα κρασιά είναι πιο κοντά σε αυτά από την Καλιφόρνια. Στην Βόρεια Ιταλία (Piodilei Chardonnay) επίσης τα κρασιά έχουν χαρακτηριστικά ψυχρού κλίματος ενώ στην Νότια Ιταλία αλλά και σχεδόν σε όλη την Ισπανία τα κρασιά φέρουν χαρακτηριστικά ήπιου ή θερμού κλίματος.

 

Τα Ελληνικά Chardonnay είναι γοητευτικά

Μια τόσο δημοφιλής και χαρισματική ποικιλία δεν θα μπορούσε να είχε ‘ξεφύγει’ από τους Έλληνες παραγωγούς. Καλλιεργείται σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, από την Θράκη (Κίκονες Λευκός), την Μακεδονία (Ήδυσμα Δρυός Chardonnay), την Στερεά Ελλάδα (Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας Λευκός "Αμπελοτόπι Ζυγός") μέχρι την Πελοπόννησο (Αρμύρα Σκούρα), δίνοντας υπέροχα κρασιά με εκφραστικά αρώματα. Στις πιο ορεινές περιοχές εμφανίζουν υψηλότερες οξύτητες και πιο πράσινα αρώματα (Σπάνιες Γαίες, "Βίδια") ενώ σε πιο ζεστές, πιο πλούσια γεύση και αρώματα εξωτικών και λευκόσαρκων φρούτων (Kotyle Chardonnay). Πολλά από αυτά τα κρασιά δέχονται την επίδραση της δρυός και βγάζουν αρώματα ξηρών καρπών και βανίλιας.

 

 

 

 

 

Share: