My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Έξι whisky και ένα κρασί

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις ιδέες για τα άρθρα που γράφω, μπορεί να τις κατεβάσω με την οποιαδήποτε αφορμή. Για παράδειγμα, το τι θα γράψω σήμερα, προέκυψε από ένα παρολίγον τρακάρισμα. Για να βάλω να πίνω λίγο δωδεκάρι Highland Park για να σας τα πω.

Καθώς κινούμαι στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, λιγάκι αφηρημένος, πλην όμως νόμιμος, πετάγεται από στοπ μηχανή μαύρου χρώματος και μεγάλου κυβισμού. Αυτό το τελευταίο, ακούστηκε σαν είδηση αστυνομικού δελτίου. Τέλος πάντων, αφού τελευταία στιγμή αποφύγαμε τις αγκαλιές, καθώς ο τύπος φεύγει, στο πίσω μέρος της μηχανής βλέπω να κρέμεται ένα κεφάλι. Τώρα τι κεφάλι ήταν αυτό, θα σας γελάσω. Ήταν αρνί, ήταν κατσίκι, ποιός ξέρει. Πάντως ήταν αμνοερίφιο. Και αμέσως σκέφτηκα Πάσχα. Διότι για μένα το Πάσχα σημαίνει δυο πράγματα. Επιτάφιος και σούβλα.

Πρέπει όμως και να πιούμε. Και για αυτό το λόγο θα διαλέξω

Έξι whisky κι ένα κρασί.

Το οποίο θα μπορούσε να είναι ωραίος τίτλος για ταινία. Πως λέμε δηλαδή Τέσσερεις γάμοι και μια κηδεία, κάπως έτσι. Τέλος πάντων, πάμε στις προτάσεις.

Κι ακόμη δεν έκλεισα τη μια παρένθεση, ανοίγω κι άλλη. Μου ανακατεύεται το στομάχι, όταν βλέπω κάποιους που υποτίθεται ήταν ιεραπόστολοι του whisky στην Ελλάδα, να κόβουν βόλτες αγκαλιά με γνωστό αμερικάνικο whiskey(?) που δεν πίνεται, για ευνόητους λόγους. Αν ποτέ καταντήσω έτσι, όσοι με αγαπούν, πρέπει να μου κάνουν ευθανασία.

Αλλά δε θα θα χαλάσω τη διάθεσή μου χρονιάρα μέρα. Πάω στις προτάσεις. Τα κονόμησα κι εγω σαν αυτούς τους κυρίους, και θα προτείνω όλα τα χάλια.

Ξεκινάω με τι άλλο? Το λατρεμένο μου Cragganmore Distillers Edition. Συνδυασμός βασικού τύπου παλαίωσης με finish, που συνήθως δεν λειτουργεί, εδώ όμως κάνει θαύματα.

Πάω τώρα σε άλλη ουισκάρα. Δοκιμάστε το σπουδαίο δωδεκάρι Inchmoan, και θα καταλάβετε πως μπορεί να δέσει αρμονικά η τύρφη με τις πιο γλυκές και ντελικάτες γεύσεις.

Τώρα θα αλλάξω λίγο τροπάριο , θα αλλάξω και γειτονιά.Από Σκωτία πάω Ιρλανδία και διαλέγω άλλη ουισκάρα. Θα πιούμε το υπέροχο δωδεκάρι Redbreast, το οποίο έχω πει ξανά και ξανά, οτι είναι μάλλον το κορυφαίο ιρλανδέζικο σε αυτό το εύρος τιμής.

Συνεχίζω στο ίδιο αγαπησιάρικο ύφος, αλλά επιστρέφω στη Σκωτία, για να πιώ ένα dram όλο γλύκα και άρωμα. Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανείς που να μην του αρέσει το δωδεκάρι Balvenie?

Αλλά τώρα γουστάρω τύρφη, και μάλιστα μπόλικη. Πολλά μου έρχονται στο μυαλό, αλλά αυτό που θα ήθελα τώρα είναι το εξαίσιο δεκάρι Port Charlotte. Προσεκτικά εδώ.

Τελευταίο και καταιδρωμένο(?) το whisky ζογκλέρ, το whisky ρήτορας, το απίθανο Northland. Μιλάει όμορφα από την πρώτη στιγμή και λέει συνεχώς καινούρια πράγματα. Όχι για όλους, μόνο για όσους μπορούν να το καταλάβουν.

Αυτά ήταν τα δικά μου, αλλά θα κάνω και μια ζαβολιά και θα προτείνω και μια κρασάρα. Είπαμε έρχεται Πάσχα και θέλει και μπύρες και θέλει και κρασιά. Από μπύρες δε σκαμπάζω, πίνω περιπτερίσιες, από κρασί όμως κάτι(?) κατέχουμε.

Θα πάρουμε δυο μπουκάλια από το υπέροχο Syrah Wild Fermentation 2016 του Κώστα Βρυνιώτη. Ένα για να το βάλουμε στην άκρη να δουλευτεί κι άλλο, κι ένα για να κάνουμε ωραίο Πάσχα.

Ωστόσο, θα τα ξαναπούμε μέχρι την Ανάσταση, και μέχρι τότε

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: