My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Σεπτέμβριος.. μήνας γιορτής για τη μπύρα

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Καθώς έψαχνα για εξελίξεις στο παγκόσμιο μπυρένιο χάρτη συνέχεια συναντούσα αφιερώματα για φεστιβάλ, γιορτές και γευσιγνωσίες μπύρας σε όλο τον κόσμο και για όλο τον Σεπτέμβριο.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες και ξεχώρισα τις πιο σημαντικές για να τις δούμε παρέα, ή ποιος ξέρει να τις επισκεφτούμε ή απλά να σηκώσουμε προς τιμήν τους μεταξύ μας ένα ποτηράκι μπύρα. Να κάνουμε έτσι την πρόποση μας και να γιορτάσουμε με το δροσερό αφρώδες ποτό γιατί όχι με το δικό μας τρόπο.

Σημειώστε για την πρόποση αυτή την ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου. Τότε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πιο διάσημη και εμπορικά πετυχημένη μαύρη μπύρα γιορτάζει και αφιερώνει ολόκληρη την ημέρα στον ιδρυτή της Arthur Guinness. Ο Εορτασμός μάλιστα δεν περιορίζεται στην στενή περιοχή της Ιρλανδίας που βρίσκεται το ζυθοποιείο ST.JAMES, στα καζάνια του οποίου βράζει η γνωστή κρεμώδης μαύρη γαζέλα της μπυρένιας βιομηχανίας. Που αλλού γίνεται λοιπόν; Σε κάθε γωνιά του μπυροχάρτη όπου υπάρχει πιστός οπαδός της. Τώρα για πιο συγκεκριμένες συντεταγμένες και εκδηλώσεις μερικοί από τους προορισμούς που έχουν οργανώσει ειδικές εκδηλώσεις είναι ,πολλές χώρες της Ευρώπης, επίσης η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική μέχρι και η Καραϊβική. Η έναρξη για την αφιερωμένη μέρα θα δοθεί φυσικά από την γενέτειρα της το Δουβλίνο στις 17:59. Μόλις οι δείκτες πλησιάσουν σε αυτή ακριβώς την ώρα θα σηκωθούν τα ποτήρια γεμάτα Guinness και θα δοθεί το σήμα για να συνεχιστεί η γιορτή σε όλο τον κόσμο και στο ζυθοποιείο, στις pubs, τα εστιατόρια με συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα και πολλά ακόμα. Σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση η ώρα και η ακρίβεια; Και εμένα μου έκανα και το έψαξα. Δεν έχει επιλεχθεί καθόλου τυχαία, βλέπετε παραπέμπει στην χρονολογία 1759 όταν ο Arthur Guinness υπέγραψε τα χαρτιά για το ζυθοποιείο και κυκλοφόρησε την πρώτη Guinness. Πως μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς ? Είναι το πιο εύκολο να φροντίσουμε να προμηθευτούμε μπόλικες Guinness στις 23 Σεπτεμβρίου να καλέσουμε φίλους και όταν το ρολόι χτυπήσει 17:59 να σηκώσουμε όλοι μαζί τα ποτήρια και να ξεκινήσουμε να την απολαμβάνουμε.

Από την Ιρλανδία πάμε στο Μόναχο ,γιατί σίγουρα δεν θα μπορούσα να παραλείψω από τη στιγμή που μιλάμε για γιορτές μπύρας την νούμερο ένα που πραγματοποιείται πια πάνω από 200 χρόνια και έχει καθιερωθεί πλέον ως μπυρένιος θρύλος. Φυσικά αναφέρομαι στο Octoberfest που φέτος ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και οι κάνουλες του θα σταματήσουν να σερβίρουν στις 3 Οκτωβρίου. Πρέπει καποιος να την επισκεφτεί σίγουρα για να ζήσει την ατμόσφαιρα και την εικόνα. Ένας τεράστιος χώρος καλύπτεται από 14 μεγάλες και μικρές τέντες που κρύβουν κάνουλες από πολλά ζυθοποιεία του Μονάχου, κοντά βέβαια υπάρχουν και αντίστοιχα κιόσκια με γευστικούς συνδυασμούς αλλά και πολλά μαγαζάκια που πουλάνε όλα τα κατάλληλα εξαρτήματα για την απόλαυση της μπύρας όπως ανοιχτήρια και ποικιλία ποτηριών. Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η μπυροποσία ξεκινάει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10:30 το βράδυ, η είσοδος είναι ελεύθερη, το κόστος για ένα λίτρο μπύρας είναι περίπου 8,70- 8,90ευρώ και αυτά που δεν πρέπει σίγουρα να χάσετε είναι η παρέλαση των ζυθοποιείων αλλά και η παρουσίαση από τα παραδοσιακά κουστούμια του octoberfest.

Αφήνουμε τις εξαγόμενες γιορτές για να επιστρέψουμε σε μια δική μας, εγχώρια γιορτή. Πρόσφατα ήμουν σε μια κουβέντα για τις Ελληνικές μπύρες. Έμαθα λοιπόν ότι τέλος Σεπτεμβρίου με Αρχές Οκτωβρίου στο Ν.Ηράκλειο όπου ξεκίνησε η παραγωγή της μπύρας Φιξ θα γίνει προς τιμήν της γιορτή στην οποία θα συμμετέχουν μπυραρίες και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις όπως η ιστορία της φιξ αλλά και θεατρικά δρώμενα. Να λοιπό ν κάτι που είναι κοντά μας και εύκολο να παρακολουθήσουμε όταν έχω λοιπόν νεότερα θα σας ενημερώσω για όλες τις λεπτομέρειες. Μέχρι τότε ας κάνουμε τη δική μας γιορτή μπύρας!!


Share: