Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Οι ακριβότερες μπύρες στο κόσμο

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Αν αναρωτιέστε αν υπάρχουν ακριβές μπύρες η γνωριμία που θα ακολουθήσει με τις 4 που αποτελούν την κορυφή σε αυτή τη λίστα θα σας απαντήσει με το καλύτερο τρόπο σε αυτή την απορία.

Είναι σίγουρα διαφορετικές, είναι αναμφισβήτητα ακριβές, άλλες παλαιώνουν για χρόνια, άλλες έχουν τον υψηλότερο αλκοολικό βαθμό, ή χρησιμοποιούν νερό της ανταρτικής ή ωριμάζουν σε μοναδικά βαρέλια. Αποτελούν την απόδειξη των δυνατοτήτων και των διαφορετικών χαρακτήρων μια μπύρας.

Πρώτη στις συστάσεις είναι η Samual Adams Utopias, εμένα με κέρδισε από την αρχή με το μπουκάλι της, που μου φέρνει στο μυαλό παλιό καλογυαλισμένο άμβυκα. Η Utopias πήγε την διαδικασία παραγωγής της μπύρας και συγκεκριμένα της παλαίωσης πολλά βήματα παραπάνω. Αυτή η εξέλιξη στην ωρίμανση επιτεύχθηκε -με την χρήση διαφορετικών βαρελιών- τόσο στη γεύση όσο και στην προέλευση για τα 16 χρόνια που ξεκουράζεται η Utopias σε αυτά.

Αρχικά λοιπόν παλαιώνει σε βαρέλια της Βοστόνης που χρησίμευαν για Bourbon από το βραβευμένο αποστακτήριο Buffalo. Στη συνέχεια το τελείωμα του χρόνου ξεκούρασης πραγματοποιείται σε βαρέλια από πορτογαλλικό muscatel, sherry brandy και cognac. Ήδη το αποτέλεσμα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα μπυρένια δεδομένα, οι ζυθοποιοί όμως που εμπνεύστηκαν αυτή τη μπύρα από την διαδικασία παραγωγής του ουίσκι, προσθέτουν ένα επιπλέον στάδιο, αυτό της ανάμειξης από διαφορετικές χρονιές της μπύρας. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα βήματα σερβίρεται η βαθιά Utopias χαρίζοντας μια νέα γευστική εμπειρία από έντονα μαύρα φρούτα, ξύλο, βανίλια και καραμέλα. (info:τιμή 100 δολάρια, 800 φιάλες )

Η δεύτερη ειδική μπύρα είναι η Carlsberg Vintage No 3 και -όπως αποκαλύπτεται από το όνομα της- είναι η τρίτη κατά σειρά στην τριλογία της Carlsberg που συνδυάζει την premium μπύρα με την σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη. Για την γέννηση της Vintage no3 συνεργάστηκαν οι ζυθοποιοί της Carlsberg από την Δανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες ,με εξέχοντα το διάσημο Kespar Bonney. Oι δύο πλευρές ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια μπύρα με αποκλειστικά προνόμια, όπως την ωρίμανση σε Γαλλικά βαρέλια cote d’or και την φιλοτέχνηση έξι διαφορετικών ετικετών που αναπαριστάνουν την πρόταση τους για το μέλλον δημιουργώντας μια πόλη την Carlsberg city πολλές δεκαετίες μετά. Η εμφιάλωση μάλιστα και η τοποθέτηση των ετικετών αυτών έγινε σε κάθε φιάλη χειρονακτικά (info: τιμή 348 δολάρια, 1000 φιάλες )

Μια σπάνια περίπτωση είναι η επόμενη μπύρα που ονομάζεται Antarctic Nail Ale. H δημιουργία της προέρχεται από τις πιο παλιές και παραδοσιακές συνταγές ,δεν είναι όμως αυτή η καινοτομία της (αν και είναι ποιοτική σφραγίδα ). Η σπανιότητά της επικεντρώνεται στο ειδικό νερό που χρησιμοποιείται και αποτελεί το 90% των συστατικών της. Αυτό το ειδικό νερό προέρχεται εξολοκλήρου από τους πάγους της Ανταρτικής και αυτόματα χρίζει τη μπύρα αυτή μοναδική. Το κόστος για την αγορά της αγγίζει τα 800 δολάρια αλλά η πώληση της και όλα τα έσοδα υπηρέτησαν ένα καλό σκοπό την χρηματοδότηση για την προστασία και την διάσωση των φαλαινών της Ανταρτικής. (info: τιμή 800 δολάρια, 30 φιάλες )

Η τελευταία στη λίστα των πιο ακριβών μπυρών είναι η The End of History από το ζυθοποιείο Brewdog. Είναι λίγο πιο οικονομική από την μπύρα της Ανταρτικής αλλά είναι σίγουρα πιο προκλητική σε εμφάνιση και περιεχόμενο.

To όνομα της καταρχήν είναι πρωτότυπο και εμπνευσμένο από την δουλειά του διάσημου φιλόσοφου Francis Fukuyama. H επιλογή του δε είναι τυχαία, αφού θέλει να εκφράσει την φιλοσοφία της συγκεκριμένης μπύρας. Έτσι η μπύρα αυτή αποτελεί το τέλος της ιστορίας για το ζυθοποιείο. Τι σημαίνει αυτό ? ;Oτι οι παραγωγοί μαζί της προκάλεσαν και ξεπέρασαν τα συνηθισμένα όρια της μπύρας έφτασαν την αλκοόλη στο 55% vol και πειραματίστηκαν με τους τύπους της βύνης και του λυκίσκου. Το αποτέλεσμα είναι να δώσουν ένα προϊόν στο κόσμο που μεταδίδει τις άγνωστες δυνατότητες και πτυχές του αφρώδους ποτού μακριά από τα κατεστημένα.

Η σφραγίδα στην πρόκληση τους ήρθε με τη συσκευασία του μπουκαλιού που δεν είναι άλλη από μια βαλσαμωμένη νυφίτσα ή ένα επίσης βαλσαμωμένο σκίουρο. Σίγουρα η συγκεκριμένη μπύρα ξεσήκωσε αντιδράσεις, και μάλλον... δίκαια! (Info: τιμή 765 δολάρια, 11 φιάλες ).

Θέλετε και εσείς να μπείτε στο παιχνίδι με τις premium μπύρες, μπορείτε να το κάνετε. Επιλέξτε μια από τις εξαιρετικές αντιπροσώπους με υψηλή αλκοόλη και ανώτερα οργανοληπτικά και γευστικά χαρίσματα από τη μεγάλη μας λίστα και δοκιμάστε την σε ειδικές στιγμές με απαιτητικούς γευστικούς συντρόφους ή ακόμα και σε απλές στιγμές απόλαυσης. Ενδεικτικά σας προτείνω μερικές από τις premium όπως την Deus, την Estrella Inedit, την Lucifer, την Samichlaus, την Hertong Jan Grand Prestige, την Duvel, την Dominus Triple


Share: