Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Κρύο καιρός για δύο … μια trappist ή μια abbey!!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Την πρώτη φορά που δοκίμασα μια μοναστηριακή μπύρα ήταν και η στιγμή που κατάλαβα την μεγάλη οργανοληπτική και γευσιγνωστική διάσταση που μπορεί να έχει μια μπύρα. Αμέσως μετά συνειδητοποίησα κάτι ακόμα, αυτή η μπύρα δεν μπορεί να μπει σε στερεότυπα και εποχιακούς περιορισμούς. Δεν είναι ένα δροσερό ποτό απλά για το καλοκαίρι αλλά είναι ένα paspartout με πολλά ατού. Ένα από αυτά η ζεστασιά και η πληθωρικότητα το κάνουν την καλύτερη συντροφιά σε δύσκολες - χαμηλές καιρικές συνθήκες. Η δοκιμή τους (γιατί γρήγορα αποφάσισα να εμβαθύνω και να δοκιμάσω διάφορες ετικέτες) μου αποκάλυψε γρήγορα και κάτι ακόμα, ένα επιπλέον προτέρημα. Ποιο είναι αυτό; Η γευστική τους καταλληλότητα δίπλα σε δύσκολους γαστρονομικούς παίχτες όπως είναι το αρνάκι, το στιφάδο ή το κοκκινιστό.

Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν πολλούς αιώνες και περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές όπως , την Γαλλική επανάσταση και σπουδαίες προσωπικότητες, όπως τον Ναπολέοντα (που όπως θα δούμε ενδιαφέρθηκε για τις συγκεκριμένες μπύρες). Οι ονομασίες τους είναι δυο: Abbey και Trappist. Ενώ τους ενώνουν πολλά ποιοτικά πράγματα, όπως ο premium χαρακτήρας τους, η μεγάλη ποικιλία τους σε χρώματα και γεύσεις καθώς και η μοναδικότητα τους στο κόσμο, παράλληλα έχουν πολλές διαφορές.

Οι trappist είναι οι μοναστηριακές μπύρες που γεννιούνται μόνο μέσα στα μοναστήρια από τις παραδοσιακές συνταγές των μοναχών και σε ζυθοποιία που βρίσκονται σε αυτά. Η νομοθεσία και η παραγωγή τους είναι πάρα πολύ αυστηρή. Σήμερα υπάρχουν μόνο 6 μοναστήρια trappist και ανάμεσα σε αυτά που έχουν άδεια είναι τα εξαιρετικά Chimay και Rochefort. Η τοποθεσία τους είναι στην περιοχή Walloon, ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει κάποια στιγμή να επισκεφτείτε για το φυσικό τοπίο αλλά και για να ακούσετε τις ιστορίες των trappist μοναστηριών.

Abbey είναι οι μπύρες εκείνες που φτιάχνονταν σε abbey μοναστήρια. Με την συμβολή όμως του Ναπολέοντα σήμερα μπορούν να παραχθούν σε ένα ζυθοποιείο αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτος κανόνας λοιπόν είναι το εν λόγο ζυθοποιείο και η δημιουργία της μοναστηριακής μπύρας να είναι υπό την επίβλεψη ενός abbey. Πέρα από την αυστηρή παρακολούθηση και τον έλεγχο, η συνταγή όπως και το όνομα την μπύρας θα πρέπει να προέρχεται από το μοναστήρι.

Abbey και Trappist είναι από ξανθιές μέχρι σκουρόχρωμες. Είναι πλούσιες και γενναιόδωρες σε όλα και σε όλες τις αισθήσεις μας. Ευωδιάζουν κυρίως φρούτα, μπαχαρικά, βανίλια, σοκολάτα, καραμέλα και συμπληρώνονται με γήινες νύξεις. Το στόμα τους είναι γεμάτο, έντονο, δυνατό και λιπαρό. Η γεύση τους είναι γλυκιά αλλά έχει συγχρόνως μια ενδιαφέρουσα spicy πινελιά.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες : οι Dubbel που χρειάζονται την διπλή ποσότητα από βύνη για να γίνουν είναι συνήθως καστανές με αρώματα καστανής ζάχαρης, καραμέλας και μπαχαρικών. Και οι tripel που χρειάζονται αντίστοιχα την τριπλή ποσότητα βύνης είναι συνήθως ξανθιές, κάνουν δεύτερη ζύμωση στο ποτήρι και είναι πολύ αρωματικές με μια σύνθεση που έχει φρουτώδη και ανθικές νότες.

Αυτή η εβδομάδα θα έχει χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, ζεσταθείτε λοιπόν με την συντροφιά τους. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε ποιες θα δοκιμάσετε… Πειραματιστείτε μαζί τους, μαγειρέψτε, δοκιμάστε μερικές μόνες ,ή απολαύστε άλλες παρέα με παλαιωμένα τυριά ή σοκολάτα. Θα τις βρείτε στην λίστα του House of Wine και ότι και να κάνετε μαζί τους θα περάσετε καλά!


Share: