My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Glenturret

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα επανέλθω στα αφιερώματα. Θα βρεθούμε στην κεντρική Σκωτία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Pertshire. Σήμερα μιλάμε για το

Glenturret

Στους περισσότερους το όνομα αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν λέει τίποτα. Ωστόσο, για τους πιο προχωρημένους, λέει και παραλέει. Κι αυτό, διότι δεν μιλάμε για κάποιο αποστακτήριο της πλάκας, αν ήταν εξάλλου, δεν θα μιλούσαμε τώρα για αυτό. Μιλάμε για ένα αποστακτήριο, το οποίο έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία και μερικές πραγματικά πολύ σπουδαίες εμφιαλώσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Η οποία ξεκινάει το 1775, κάτι που το καθιστά το αρχαιότερο εν λειτουργία αποστακτήριο σε ολόκληρη τη Σκωτία. Σε αυτό όμως υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1775 λοιπόν, ιδρύεται από τους John και Hugh Drummond, κοντά σε σημείο όπου υπήρχε παράνομη απόσταξη από το 1717. Ιστορικά αρχεία της εποχής, αναφέρουν οτι στο ίδιο σημείο λειτουργούσαν δυο αποστακτήρια, ωστόσο αρχείο του 1852 αναφέρει οτι τότε ήταν που παρέμεινε μόνο ένα στην περιοχή. Την δεκαετία του 1920 το αποστακτήριο αποσυναρμολογείται, χωρίς να γκρεμιστεί κανένα από τα κτήρια και ξαναλειτουργεί το 1959 από τον James Fairlie. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι θεωρούν οτι δεν ισχύει το 1775 ως πρώτο έτος λειτουργίας, αλλά το 1959. Κάτι στο οποίο δεν συμφωνώ, αφού πιστεύω οτι δεν αρκεί μια αποσυναρμολόγηση και μια νεκρή περίοδος λειτουργίας, για να χαθεί η προηγούμενη ιστορία του αποστακτηρίου. Εξάλλου, υπάρχουν και πολλά παραδείγματα τέτοιου είδους και σε καμία περίπτωση δεν διαγράφηκε το πρώτο έτος ίδρυσης του αποστακτηρίου. Μιλάμε λοιπόν για το αρχαιότερο αποστακτήριο της Σκωτίας. Το 1980 ανοίγει κέντρο επισκεπτών και το 2002 το Glenturret γίνεται το σπίτι του περίφημου Famous Grouse Experience, ώσπου το 2018 το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ή σόου αν θέλετε, ονομάζεται πάλι The Glenturret Experience.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο είναι το πιο επισκέψιμο στη Σκωτία και για αυτό υπάρχουν λόγοι. Καταρχάς, βρίσκεται μόλις μια ώρα απόσταση, είτε από το Εδιμβούργο, είτε από τη Γκλασκώβη. Επίσης, η περιοχή που περιβάλλει το αποστακτήριο, είναι από τις πιο όμορφες και περιλαμβάνει υπέροχη φύση με λίμνες και ποτάμια. Υπολογίζεται ο αριθμός των επισκεπτών ανά έτος, ο οποίος είχε φτάσει στα τέλη της δεκαετίας του 90 στις 200 χιλιάδες, πλέον φτάνει στις 80 χιλιάδες. Περιττό να αναφέρω οτι το κέντρο επισκεπτών είναι υπερσύγχρονο και από τα κορυφαία της Σκωτίας. Μεγάλος σταρ στο Glenturret, δεν είναι ούτε κανείς διευθυντής, ούτε κανείς master distiller, αλλά ένας γάτος. Και όχι οποιοσδήποτε γάτος, αλλά ο Towser, ο οποίος έχει γίνει μπρούτζινο άγαλμα στο αποστακτήριο. Κι αυτό γιατί έφαγε τόσα πολλά ποντίκια του αγρού που περιβάλλει το Glenturret, ώστε μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Και ήταν τόσο καλός στη δουλειά του, που έφαγε 28899 ποντίκια, ενώ άγνωστο παραμένει πως έγινε αυτή η καταμέτρηση, στα 24 χρόνια που έζησε ο γάτος. Η περίοδος λειτουργίας είναι 11 μήνες, αφού το Glenturret κλείνει για ένα μήνα για συντήρηση των μηχανημάτων και των λοιπών εγκαταστάσεων. Το μικρό του μέγεθος, το καθιστά ιδανικό για βόλτες και αυτός μάλλον είναι ένας επιπλέον λόγος για επίσκεψη. Το αποστακτήριο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Turret, κοντά στο Crieff, στα κεντρικά Highlands και στην περιοχή του Perthshire, όπως είπα και στην αρχή. Από πλευράς παλαίωσης, υπάρχουν και βαρέλια bourbon και βαρέλια sherry, θα λέγαμε εξίσου. Αρκετές και οι ετικέτες, με καλύτερες τα πολύ νόστιμα Triple Wood και Sherry Wood, ενώ οι παλιότερες εμφιαλώσεις, που είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, είναι κι αυτές υπέροχες.

Ο παλαιότερος διευθυντής του αποστακτηρίου Neil Cameron έλεγε τα εξής. Εδώ το whisky φτιάχνεται από τους ανθρώπους, όχι από τις μηχανές. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στη φροντίδα και την προσοχή τους.

Επομένως, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: