Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Ψάχνοντας το λευκό κρασί που μας ταιριάζει

Ψάχνοντας το λευκό κρασί που μας ταιριάζει
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχετε προσδιορίσει ποιο είναι το αγαπημένο σας στυλ λευκού κρασιού? Ποια κρασιά απολαμβάνετε περισσότερο? Τα αρωματικά, τα βαρελάτα, τα φρέσκα, τα ώριμα, ή τα ‘οξειδωμένα’’?

Αν υπήρχε μόνο ένα στυλ κρασιού, η οινοποσία θα ήταν μονότονη. Η μαγεία στο κρασί βρίσκεται στην διαφορετικότητα. Στο ότι υπάρχει ‘ποικιλία’. Στο ότι η ίδια ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικά κρασιά. Στο ότι το ίδιο ακριβώς κρασί με την ίδια ποικιλιακή σύνθεση είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά. Και σε πολλούς άλλους παράγοντες που φέρνουν την διαφοροποίηση. Σίγουρα στο πόσο θα απολαύσουμε ένα κρασί, παίζει ρόλο και η ‘φάση στην οποία είμαστε και αν συνοδεύουμε το κρασί μας με φαγητό.

Γιατί κάποια κρασιά έγιναν μόδα? Δεν είναι μόνο θέμα ‘marketing’ όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Γιατί έγινε μόδα η Βιβλία Χώρα η λευκή και παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο περιζήτητα κρασιά? Γιατί αρέσει σε πολύ κόσμο!

Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα ξηρά ( και τα σχεδόν ξηρά) λευκά κρασιά σε ‘κατηγορίες’ ανάλογα με το στυλ τους και μέσα από τις περιγραφές τους, να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει. Κάτι σαν τα τεστ που κυκλοφορούν για να ανακαλύψουμε τι ‘τύποι’ είμαστε… Θα μπορούσαμε βέβαια να τα ‘μοιράσουμε’ σε ακόμη περισσότερα στυλ, αλλά αυτό το κείμενο δεν θα τέλειωνε ποτέ!

Έντονα αρωματικά κρασιά. Εδώ έχουμε κρασιά που είναι πλημμυρισμένα με έντονα αρώματα και γεύσεις κυρίως φρούτων και λουλουδιών. Η γεύση τους είναι συνήθως δροσερή και ευχάριστη. Αυτό είναι ίσως και το στυλ που κερδίζει τους περισσότερους καταναλωτές.

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα αρωματικά κρασιά σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν μέτριο προς γεμάτο σώμα και σε αυτά που έχουν μέτριο προς ελαφρύ σώμα. Στα πρώτα βρίσκουμε κρασιά από ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc (Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc), την Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά) αλλά και διάφορα χαρμάνια όπως η Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκό, το Ίαμα λευκό και το Αμέθυστος λευκός.

Στα Ελαφριά αρωματικά θα μπορούσαμε να κατατάξουμε κρασιά από ποικιλίες όπως το Μοσχάτο (Ψηλές Κορφές) και το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκου, Μαντινεία Τρουπή). Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις όπου ένα Μοσχοφίλερο μπορεί να είναι πιο πλούσιο από ένα Sauvignon Blanc. Γενικότερα τα αρωματικά κρασιά πίνονται εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και σαν απεριτίφ. Συνδυάστε τα με δροσερές σαλάτες και πιάτα που έρχονται από την θάλασσα.

Αρωματικά με γλυκύτητα Δεν μιλάμε για τα ημίγλυκα κρασιά που η γλύκα ξεχωρίζει αλλά για έντονα αρωματικά κρασιά με ένα μικρό ποσοστό σακχάρων, τα οποία ισορροπούν με την υψηλή οξύτητα και οδηγούν σε ένα γοητευτικό αποτέλεσμα. Τέτοια κρασιά είναι 'ειδικότητα' της Αλσατίας από ποικιλίες όπως το Riesling (Leon Beyer Riesling), το Gewurttzrzminer (Leon Beyer - Gewurztraminer), και το Pinot Grigio, αλλά και κάποιες κατηγορίες στην Γερμανία (Scharzhof Egon Muller Riesling, Kabinett Egon Muller). Τα ελληνικά κρασιά αυτού του στυλ είναι σπάνια. Δοκιμάστε όμως το Κτήμα Αβαντίς - Lenga και θα αισθανθείτε περήφανοι. Πίνονται ευχάριστα σκέτα με λίγα φρούτα, ή με πικάντικα πιάτα όπως αυτά της Ασιατικής κουζίνας.

Νόστιμα κρασιά. Προσπαθούσα να βρω λέξη για να ‘ορίσουμε’ αυτά τα κρασιά που τα αρώματα τους δεν είναι τόσο έντονα, είναι όμως απολαυστικά, ευχάριστα στο στόμα και με κομψά αρώματα και γεύσεις. Εδώ θα προτείνουμε ένα Βιδιανό (Δάφνιος λευκός), μία Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα), ένα Σαββατιανό (Σαββατιανό Φράγκου) και ένα Ροδίτη (Ροδίτης Τετράμυθος) από τον Ελληνικό Αμπελώνα ή ένα Pinot Grigio (Pinot Grigio Santa Margherita) από την γειτονική Ιταλία. Αυτά τα κρασιά μπορεί να μην είναι τόσο αρωματικά, είναι όμως αυτά που δεν θα μας ‘μπουχτίσουν’ ακόμα και αν πιούμε 3 ίδια μπουκάλια 6 άτομα. Είναι κρασιά που μπορούν να συντροφεύσουν το καθημερινό μας τραπέζι και να ταιριάξουν με ψάρια, θαλασσινά, λαδερά και ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων.

Αυστηρά με υψηλή οξύτητα. Αυτό το στυλ περιλαμβάνει κρασιά που ίσως να είναι 'δύσκολα' για κάποιους λιγότερο εξοικειωμένους ουρανίσκους λόγω της υψηλής οξύτητας και των ντροπαλών αρωμάτων. Μπορεί η πρώτη γουλιά να μην ενθουσιάζει όλο τον κόσμο, όμως αυτά τα κρασιά κρύβουν κομψότητα, φινέτσα και όχι πολύ 'γλυκά' αρώματα στην νεότητα τους. Θέλουν χρόνο για να εξελιχθούν και να αναδειχθεί ο πολύπλοκος χαρακτήρας τους και τα περισσότερα μπορούν να παλαιώσουν για αρκετά χρόνια. Τα Chablis (Chablis Chapms Royaux, Chablis Jean Marc-Brocard, Chablis Premier Cru Vaillons Fevre) που παράγονται από την ποικιλία Chardonnay, είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τέτοιων κρασιών. Στην Ελλάδα τέτοια κρασιά έρχονται από την Σαντορίνη. Δοκιμάστε το Pure για να καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε. Σε αυτή την κατηγορία ψάξτε αν θέλετε να παλαιώσετε λευκά κρασιά. Η οξύτητα τα βοηθάει πολύ.

Βαρελάτα λευκά κρασιά. Στην Ελλάδα περάσαμε μια περίοδο που σε αυτό το στυλ το παρακάναμε λιγάκι, με αποτέλεσμα τα αρώματα του ξύλου πολύ συχνά να σκεπάζουν τα υπόλοιπα στοιχείων των κρασιών. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, το βαρέλι χρησιμοποιείται με μαεστρία και εμφανίζεται πιο διακριτικό και καλά ενσωματωμένο μέσα στο κρασί, με τα αρώματα της δρυός να προσδίδουν πολυπλοκότητα. Αν σας αρέσουν τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του κρασιού σας να πλαισιώνονται από αρώματα ξύλου, βανίλιας και ξηρών καρπών επιλέξτε το Viognier Παλυβού, το Chardonnay Κατσαρού, τον Άσπρο Λαγό Δουλουφάκη ή μία βαρελάτη Σαντορίνη όπως του Αργυρού (Αργυρός Βαρέλι). Με αυτά τα κρασιά ταιριάζουν πιο πλούσια πιάτα όπως τα λιπαρά ψάρια, πιάτα λευκών κρεάτων και ζυμαρικά ή ριζότο με λευκές σάλτσες.

Παλαιωμένα λευκά κρασιά. Το θέμα της παλαίωσης των λευκών κρασιών είναι πολύ μεγάλο. Το σίγουρο είναι ότι για να σας αρέσουν τα παλαιωμένα κρασιά, σας αρέσουν επίσης και αρώματα και γεύσεις όπως ώριμα φρούτα, μέλι, μανιτάρια, ξηροί καρποί και άλλα αρώματα που συνδέονται με την παλαίωση. Αναζητήστε ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Riesling και το Ασύρτικο, που έχουν την δυνατότητα να παλαιώνουν. Με εξαίρεση το Ασύρτικο, για τις υπόλοιπες Ελληνικές ποικιλίες, γίνονται ακόμα πειραματισμοί, αν και πολλές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εξελιχθούν όμορφα. Σπάνια θα βρούμε στο εμπόριο παλαιωμένα κρασιά από Μαλαγουζιά, Ρομπόλα ή Σαββατιανό, εκτός και αν ψωνίζετε από το HOW! Δοκιμάστε το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2008 και Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2012 και θα διαπιστώσετε πως ένα κρασί από 'ταπεινή' ποικιλία μπορεί να παλαιώσει καλά!

Ιδιαίτερα στυλ Υπάρχουν και άλλα στυλ λευκών κρασιών, με εσκεμμένη οξείδωση, όπως τα υψηλόβαθμα νυχτέρια (Νυχτέρι Γαβαλά, Νυχτέρι Χατζηδάκη) και τα ενισχυμένα λευκά κρασιά (La Gitana Hidalco, Oloroso Don Nuno). Αυτά είναι πολύ ‘ιδιαίτερα’ στυλ κρασιών και θα μιλήσουμε γι’ αυτά σε επόμενο κείμενο. Δεν συνιστούμε να ξεκινήσετε την εμπειρία σας με τον κόσμο του κρασιού με αυτά τα στυλ. Ούτε να τα επιλέξετε αν σας αρέσουν μόνο τα φρουτώδη και τα λουλουδάτα κρασιά. Δοκιμάστε τα αφού πρώτα έχετε ανακαλύψει όλα τα υπόλοιπα στυλ κρασιού που συζητήσαμε.


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Share: