Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Το γλωσσάρι μας

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα θα κάνουμε μια πιο αναλυτική προσέγγιση σε λέξεις που, είτε ακούμε σε συζητήσεις ή γευσιγνωσίες για whisky, είτε βλέπουμε να αναγράφονται στις ταμπέλες ορισμένων φιαλών, γιατί καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου, να γνωρίζουμε τι σημαίνει ο τάδε, ή ο δείνα όρος.

Φιλτράρισμα ψύξης ή Chil Filtration
Πρόκειται για μια μέθοδο διύλισης , όπου μειώνεται ή θερμοκρασία του αποστάγματος, με σκοπό να αφαιρεθούν οι ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν θάμπωμα στο whisky.

Proof
Αμερικανικός τρόπος υπολογισμού του αλκοολικού βαθμού. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια παρεξήγηση. Πολύς κόσμος, ακόμα και γνώστες πιστεύουν οτι ο βαθμός 100 proof αντιστοιχεί σε 50% σε μέτρηση Σκωτίας. Κάτι τέτοιο είναι λανθασμένο, αφού ή σωστή απάντηση είναι με ακρίβεια 57.1%.

Καψαλισμα
H διαδικασία της καύσης του εσωτερικού του βαρελιού ονομάζεται καψάλισμα. Σκοπό έχει να βοηθήσει το απόσταγμα να διεισδύσει εύκολα μέσα στο ξύλο, καθώς επίσης και να απελευθερώσει ζακχαρικές ενώσεις που προσθέτουν γεύση και χρώμα στο απόσταγμα.

Φρυγάνισμα
Περίπου σαν το καψαλισμα, αλλά σε πιο ήπια μορφή με χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Βυνάλευρο
Πρόκειται για αλεσμένο κριθάρι, το οποίο έχει μετατραπεί σε ακατέργαστο αλεύρι πριν την πολτοποίηση

Κλάσμα
Εδώ μιλάμε για το μεσαίο τμήμα του αποστάγματος, το οποίο παρακρατείται, ενώ οι ακάθαρτες αλκοόλες ονομάζονται κεφαλές και ουρές.

Single Malt Whisky
Είναι το whisky που φτιάχνεται αποκλειστικά απο βυνοποιημένο κριθάρι, αποστάζεται τουλάχιστον δυο φορές μέσα σε συνεχή αποστακτήρα και προέρχεται από ένα μόνο αποστακτήριο.

Αναγραφή ηλικίας
Η αναγραφόμενη ηλικία πάνω σε μια φιάλη whisky αναφέρεται πάντα στο πιο νεαρό συστατικό του μείγματος. Για παράδειγμα, ενα whisky που είναι φτιαγμένο με αποστάγματα ηλικίας 12, 15 και 18 ετών, είναι whisky 12 ετών.

Single Cask
Whisky που εμφιαλώθηκε από ένα και μόνο βαρέλι.

Master Distiller
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από κάθε καλό ή και κακό whisky. Πρόκειται για τον επικεφαλής της διαδικασίας της απόσταξης και όχι μόνο, αφού περνούν από την επίβλεψη του όλες οι λειτουργίες του εκάστοτε αποστακτηρίου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι κορυφαίοι Master Distillers στην Σκωτία, στην Ιρλανδία και στην Ιαπωνία, αντιμετωπίζονται απο την βιομηχανία whisky ως καλλιτέχνες.

Cask Strength
Οι συνήθεις αλκοολικοί βαθμοί που βλέπουμε στα whisky είναι 40, 43 και πιο σπάνια 46%, προκύπτουν από την προσθήκη νερού στο απόσταγμα. Ενα whisky που δεν έχει υποστεί αυτή την διαδικασία, λέγεται Cask Strength.

Τύρφη
Ήπιο καύσιμο υλικό που παρασκευάζεται απο πεπιεσμένο και απανθρακωμένο φυτικό υλικό, όπως ερείκη, γρασίδι και κάποιες φορές φύκια. Ο καπνός απο την καύση του είναι πάρα πολύ οξύς, για αυτό και όταν χρησιμοποιείται στην ξήρανση της βύνης, δίνει αντίστοιχο άρωμα.

Floor Maltings
Μεγάλες αίθουσες με ξύλινα πατώματα όπου απλώνεται το κριθάρι και στη συνέχεια ανακατεύεται με ξύλινα φτυάρια απο τους Floor Maltings Men οι οποίοι φορούν πάνινα παπούτσια. Η διαδικασία αυτή γίνεται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες και σε σύνολο 72 ωρών και σκοπό έχει την βλάστηση του καρπού. Πρόκειται για αρχαία και εντελώς χειροποίητη διαδικασία και έχει σαν αποτέλεσμα κατά τεκμήριο whisky υψηλής ποιότητας. Στη Σκωτία μόνο οκτώ αποστακτήρια ακολουθούν πλέον αυτή τη μέθοδο και είναι τα Balvenie, Benriach, Bowmore Glendronach, Kilchoman, Highland Park, Laphroaig και Springbank.

Kilning
Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία, αφού ο καρπός βλαστήσει στα Floor Maltings, στη συνέχεια ή βλάστηση διακόπτεται με τεχνητό τρόπο, μέσω καύσης.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα και εύχομαι στην επόμενη επικοινωνία μας να είμαι υγιής, αφού αυτή τη στιγμή γράφω με 39 πυρετό.

* Διαβάστε και το δεύτερο μέρος απο το γλωσσάρι μας

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: