Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Το γλωσσάρι μας (μέρος 2ο)

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σε προηγούμενη επικοινωνία μας είχαμε αποκωδικοποιήσει ορισμένους όρους που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία whisky, προσπαθώντας να κατανοήσουμε και να εντρυφήσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, σε ότι έχει να κάνει με το αγαπημένο μας ποτό.

Συνεχίζοντας λοιπόν στο ίδιο μοτίβο, ας πάμε να ρίξουμε μια ματιά επιπλέον, αποκωδικοποιώντας κι άλλους όρους.

Όξινο γλεύκος
Επίσης γνωστό και ως όξινο ίζημα. Ενα whisky με τέτοιο γλεύκος, επιβάλλεται να περιέχει τουλάχιστον 25% όξινο ίζημα, για να ονομάζεται έτσι. Επίσης, όλα τα bourbon από το Kentucky και το Tennessee είναι όξινα γλεύκη, ενώ για τον ορό γλεύκος γενικά, υπάρχει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο.

Μύτη
Αναφέρεται στο άρωμα του αποστάγματος.

Rye Whiskey
Έτσι ονομάζεται ένα whiskey που περιέχει τουλάχιστον 51% σίκαλη και παράγεται κυρίως στην Αμερική.Ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος George Washington, είχε τη δική του μυστική συνταγή για whiskey σίκαλης.

Μέθοδος London County
Πρόκειται για διύλιση με ξυλάνθρακα, χρησιμοποιείται μόνο στο Tennessee και συνίσταται στη διύλιση του καινούριου αποστάγματος, πριν τοποθετηθεί στο βαρέλι μέσω στρωμάτων ξυλάνθρακα.

Οφιοειδης κάδος
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ παλιό είδος συμπυκνωτή ατμών που αποτελείται από μια δεξαμενή με κρύο νερό και ένα σπείρωμα στο εσωτερικό της.

Σπείρωμα
Είναι ο σπειροειδής χάλκινος σωλήνας συμπύκνωσης που περιστρέφεται στο εσωτερικό του οφιοειδους κάδου.

Πάντρεμα
Πρόκειται για μια μέθοδο, όπου τα διαφορετικά αποστάγματα τοποθετούνται σε δεξαμενές πριν να εμφιαλωθούν, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν.

Ομογενή
Πρόκειται για χημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα σε ένα απόσταγμα και σχηματίζονται στις διαδοχικές φάσεις της ζύμωσης, της απόσταξης και της παλαίωσης, οι οποίες δίνουν γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.

Μαγιά
Ή μαγιά είναι ένας μικροοργανισμός της οικογένειας μυκητών, ένας μύκητας δηλαδή, ο οποίος τρέφεται με σάκχαρα και τα μετατρέπει σε αλκοόλ και επίσης δίνει γεύση στο υγρό. Κάθε αποστακτήριο χρησιμοποιεί τη δική του , μυστική συνταγή μαγιάς.

Αποθήκες με ξύλινες πανιολες
Αποθήκες με χώμα αντί για πάτωμα, με ξύλινες βάσεις, όπου ωριμάζουν τα βαρέλια του whisky. Το Highland Park και το Glendronach έχουν αποθήκες σαν αυτές. Ποιότητα στα άκρα.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: