Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Τα Ελληνικά αποστάγματα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όσοι από εσάς δεν έχουν διαβάσει όλα τα προηγούμενα άρθρα αλλά μόνο ορισμένα από αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουν σχηματίσει την εντύπωση οτι η μοναδική μου ενασχόληση είναι το whisky.

Ή αλήθεια όμως είναι ότι το whisky ναι μεν είναι ή κύρια ενασχόληση μου, είτε σε επίπεδο επαγγελματικό, είτε σε επίπεδο hobby, αλλά δεν είναι ή μοναδική. Για του λόγου το αληθές, καθώς επίσης και για λόγους συγκυριών, αυτή την εβδομάδα θα γράψω για ελληνικά αποστάγματα που έτυχε να δοκιμάσω τον τελευταίο καιρό

Μιλώντας λοιπόν για ελληνικά αποστάγματα, έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως η ρακή, το τσίπουρο, η κρητική τσικουδιά, καθώς επίσης και φρέσκα όπως και παλαιωμένα αποστάγματα σταφυλής και αποστάγματα οίνου (brandy).

Ορισμένα μάλιστα από αυτά, κυρίως τα παλαιωμένα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια grappa καλής ποιότητας και βέβαια δεν βλέπω το λόγο να μην τα προτιμήσει κάποιος.

Σημαντική επισήμανση είναι ότι κάποια από αυτά συνοδεύουν το φαγητό, ενώ κάποια άλλα, φρέσκα ή παλαιωμένα, προορίζονται για κατανάλωση μετά το φαγητό, ή ακόμα καλύτερα σε κάποια βραδινή ώρα της ημέρας, σκέτα φυσικά, χωρίς απολύτως καμία συνάφεια με φαγητό, με σημαντικότερη όλων την κατηγορία των αποσταγμάτων οίνου.

Ας δούμε όμως κάποια αποστάγματα που δοκίμασα τελευταία και πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσει κάποιος.

Dark Cave
Από την αποσταγματοποιία Τσιλιλή και ένα όνομα που παράγει και κρασί - ναι, πίνουμε και κρασί - την Θεόπετρα που δοκίμασα προσφάτως και μου άρεσε πολύ, έρχεται αυτό το απόσταγμα μακράς παλαίωσης. Ξεχωρίζουν τα αρώματα μαύρων αποξηραμένων φρούτων και φυσικά η μακριά επίγευση. Με πρώτη ευκαιρία θα ξαναπιώ.

Manifesto Greco
Παραγωγή εξ ολοκλήρου από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου και έχει αναγνωρίσιμες γεύσεις και αρώματα βανίλιας, καφέ, κακάο, τριαντάφυλλου και δαμάσκηνου. Όπως και το προηγούμενο, μακρά επίγευση.

Απόσταγμα στέμφυλων Μπαμπατζίμ από Ξινόμαυρο παλαιωμένο 12 χρόνια.
Καταρχήν εντυπωσιάζει στο μάτι με το βαθύ κίτρινο χρώμα που προέρχεται από την μακροχρόνια παλαίωση. Απολαυστική γλύκα στον ουρανίσκο με καραμέλα, βανίλια για αυτό το μαλακό και ντελικάτο απόσταγμα.

Καρδάση Παλαιωμένο
Αν το δοκιμάσει κανείς με διάφορα πέντε λεπτών από το αμέσως προηγούμενο της παρουσίασης, μπορεί και να μπερδευτεί, αφού παρουσιάζουν μεγάλη συνάφεια, κοινό τους σημείο όμως, είναι το οτι είναι αμφότερα εξαιρετικά.

Metaxa 7 αστέρων
Όπως έχουμε πει παλαιότερα το Metaxa είναι brandy και όχι cognac, ωστόσο αυτό δεν το εμποδίζει σε τίποτα να χαίρει μεγάλης εκτίμησης, τόσο στη Γαλλία, όσο και παγκοσμίως. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το εφτάρι, που είναι ένα εξαίρετο brandy με άρωμα κρασιού μοσχάτο, γεμάτο σώμα, ενώ στο τελείωμα αφήνει μια αίσθηση βαρελιού και βανίλιας.

Για το τέλος άφησα δυο εξαιρετικά αποστάγματα, που μαζί με το Dark Cave συμπληρώνουν την τριάδα των κορυφαίων της παρουσίασης.

Απόσταγμα Οίνου Παρπαρούσης
Πίνοντας αυτό και το αμέσως επόμενο της παρουσίασης, μου περνάει απο το μυαλό να παρατήσω το whisky. Το συγκεκριμένο απόσταγμα του Θανάση Παρπαρούση κατάγεται απο τα Μποζαιτικα της Πάτρας και παράγεται κατά 100% απο την ποικιλία Σιδερίτης. Καταπληκτικό, ολόλαμπρο κίτρινο, ως προς το χρώμα, ενώ το σώμα του είναι βαρύ, γεμάτο με νότες βανίλιας, καραμέλας και ροδάκινου. Όπως είναι αναμενόμενο, για τόσο υψηλής ποιότητας απόσταγμα, έχει πολύ μακρά επιγευση. Απλως εξαιρετικό.

Metaxa Private Reserve
Για το όνομα Metaxa τα είπαμε, όμως εδώ θα ήθελα να εκφράσω μια απορία. Ως έτος εκκίνησης της φίρμας λογίζεται το 1888. Ωστόσο γνωρίζω πως υπάρχει φιάλη με αναγραφόμενη χρονολογία το 1885, με την εμφιάλωση να έγινε το 1904 και μάλιστα υπογεγραμμένη απο τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Θεοτόκη.

Κάποιος λοιπόν θα ήθελα να μου δώσει τα φώτα του, γιατί αυτό το θέμα πραγματικά ξεπερνάει τις όποιες γνώσεις που πιθανόν έχω.

Στο Private Reserve τώρα.

Εδώ έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα. Ναι μεν πρόκειται για απόσταγμα οίνου, πλην όμως είναι αναμεμειγμένο με λίγο γλυκό Σαμιώτικο κρασί Μοσχάτο.

Ως προς το χρώμα θα πω οτι πραγματικά αιχμαλωτίζει την όραση με το βαθύ, καθαρό, σχεδόν καραμελωμένο χρώμα. Από γεύσεις και αρώματα έχουμε συνεχείς εναλλαγές που κυμαίνονται από βανίλια, μέλι, μπαχαρικά και καραμέλα, με μια πλούσια γλύκα από το κρασί Μοσχάτο, ενώ ή μακρά επίγευση εννοείται. Ένα απόσταγμα που βάζει κάτω πολλά cognac των 100 ευρώ και με μια λέξη εκπληκτικό.

Έστω και αν δεν είστε λοιπόν φίλοι των ελληνικών αποσταγμάτων, δοκιμάστε τα παραπάνω και το ξανασυζητάμε.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: