Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Γνωριμία: Highland Park & Glenrothes

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες ξεφύγαμε για λίγο απο το whisky και αναφερθήκαμε σε άλλα είδη αποσταγμάτων. Αυτή την εβδομάδα όμως, θα έχουμε επαναφορά στο πιο προσφιλές θέμα αυτής της στήλης, με αφορμή αυτά που ήπια τις αμέσως προηγούμενες μέρες, μάλιστα για πολλοστή φορά, δυο σπουδαία whisky, από δυο σπουδαία αποστακτήρια.

Εύλογο βέβαια ερώτημα θα ήταν, γιατί για πολλοστή φορά δυο whisky που έχω ήδη δοκιμάσει. Ή απάντηση είναι οτι, ούτε μια φορά, αλλά ούτε και μερικές είναι αρκετές αν μιλάμε για Highland Park και Glenrothes.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν θα κάνω ένα μίνι αφιέρωμα σε αυτά τα δυο αποστακτήρια, που τουλάχιστον για μένα προσωπικά, αλλά σίγουρα και σε πολλούς ακόμη, έχουν προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

Απαραίτητη διευκρίνιση για τους αναγνώστες αυτής της στήλης, οτι τα αφιερώματα που θα κάνουμε απο σήμερα και στο μέλλον δεν βασίζονται στο Internet, αλλά σε προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις και κυρίως στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, ή οποία δεν είναι εμπλουτισμένη με λογοτεχνικά έργα και μυθιστορήματα, αλλά με βιβλία για whisky, ρούμι και cognac. Καθένας με την τρέλα του δηλαδή και εγώ με τη δική μου.

Ξεκινώντας λοιπόν απο Βορρά προς Νότο και κατά σειρά αρχαιότητας σε σχέση με τα δυο αποστακτήρια αρχίζω με

Highland Park

Το συγκεκριμένο αποστακτήριο βρίσκεται στα Orkney Islands της Σκωτίας και είναι το βορειότερο του κόσμου.

Μιλώντας για Orkney Islands πρέπει να πούμε οτι πρόκειται για έναν ανεμοδαρμένο τόπο, όπου η λιακάδα και η καλοκαίρια σπανίζουν, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αποστακτήριο είναι ενα απο τα μόνο οκτώ που ή ιστορία τους ξεκινάει τον δέκατο όγδοο αιώνα και όχι τον δέκατο ένατο, όπως τα περισσότερα, με έτος ίδρυσης το 1798, καθώς επίσης πάλι ένα απο μόνο οκτώ που απέμειναν να χρησιμοποιούν την αρχαία μέθοδο της βυνοποίησης σε πατώματα (floor malting).

Το Highland Park βασίζεται στην τρομερή κληρονομιά του παρελθόντος, όπου μέσα στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες ελάχιστα έχουν αλλάξει, παρασκευάστηκαν ορισμένα απο τα καλυτέρα whisky όλων των εποχών. Άλλωστε κατά ορισμένους πρόκειται για το κορυφαίο αποστακτήριο whisky στον κοσμο.

Σε κάτι τέτοιο εμείς βέβαια ούτε συμφωνούμε, ούτε διαφωνούμε, απλώς δεν έχουμε άποψη. Εξάλλου, ανάμεσα σε μια Lamborghini, μια Bentley, μια Maserati, μια Aston Martin και μια Ferrari, δεν είναι εύκολο να διαλέξει κανείς, αφού μάλλον πρόκειται για θέμα γούστου. Σε επόμενη επικοινωνία θα λύσουμε τις απορίες ως προς το ποια είναι τα υπόλοιπα 4 super cars, αν το Highland Park είναι το ένα.

Ιδιοκτήτρια εταιρία του αποστακτηρίου είναι ή εταιρία Erdington Group, μια υπερσύγχρονη εταιρία, που στις τάξεις της όμως, έχει ενα whisky παλαιάς κοπής. Και λέω παλαιάς κοπής, γιατί το Highland Park ελάχιστα έχει να κάνει με την τεχνολογία, αντιθέτως ο παράγοντας άνθρωπος παίζει πρωταρχικό ρόλο, όπως επίσης και οι παλιοί τρόποι παρασκευής whisky. Μοιραία τα whisky αυτά είναι υψηλής ποιότητας, ακόμη και η standard έκδοση του αποστακτήριου, το φοβερό δωδεκάρι, ακόμη και όταν για λόγους κόστους ο αλκοολικός βαθμός του έπεσε απο το 43 στο 40%, με την τρομερή τριάδα γεύσης μέλι, ερείκη, καπνός να κάνει θαύματα.

Όσο για άλλες εκδόσεις, όπως τα 18, 25, 30 ετών, ή ορισμένες εκδόσεις σε cask strength, πραγματικά τα λογία είναι περιττά.

Φεύγουμε από τα ανεμοδαρμένα Orkney Islands και κατηφορίζουμε στην ήρεμη κοιλάδα του Speyside, όπου συναντάμε ένα άλλο σπουδαίο αποστακτήριο.

Glenrothes

Στο Speyside λοιπόν, το λίκνο του whisky κατά πολλούς - σε άλλο άρθρο το αν συμφωνούμε ή όχι - βρίσκεται το αποστακτήριο Glenrothes με ιστορία που ξεκινάει το 1879.

Σε αυτή την περιοχή λοιπόν, με την μεγαλύτερη αναλογία απόστακτηρίων ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο υπάρχουν εύφορα εδάφη γεμάτα κριθάρι, λόγω της ύπαρξης του ποταμού Spey.

Το Glenrothes έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με αλλά αποστακτήρια της Σκωτίας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, οτι εμφιαλώνει σύμφωνα με τη σοδειά και όχι την ηλικία.

Πρόκειται για ένα απο τα μεγαλύτερα αποστακτήρια της Σκωτίας που παράγει έναν τεράστιο όγκο whisky ετησίως της τάξης των 4,5 έως 5 εκατομμυρίων λίτρων.

Όλα τα Glenrothes που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς είναι σπουδαία, απο το ιδανικό για αρχάριους και όχι μόνο Select Reserve, με την γλυκιά και ντελικάτη γεύση, μέχρι το super high class χρονολογημένο του 1975, αλλά και πολλές ακόμη εκδόσεις, που πάντα, εκτός απο την ποιότητα τους, έχουν και πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία Berry Bros and Rudd εμπορεύεται κρασιά και οινοπνευματώδη απο το 1698 και είναι απο τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμφιαλωτές whisky στον κοσμο. Υπεύθυνος της απόσταξης είναι ένας απο τους σπουδαιότερους ανθρώπους της βιομηχανίας whisky, ο αειθαλής John Ramsay, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μερικά απο τα κορυφαία whisky ever.

Και μιας και αναφέρθηκα σε απόσταξη, πρέπει να πω οτι άλλη μια ιδιαιτερότητα του Glenrothes είναι οτι οι πέντε άμβυκες που διαθέτει είναι γεμάτοι μόνο μέχρι τα δυο τρίτα, δημιουργώντας έτσι ενα malt με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Και ποιος είναι αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας; Μιλάμε για ενα whisky ελαφρύ και γλυκόπιοτο στις πιο νέες εκδόσεις, ενώ στις παλαιότερες μεταλλάσσεται σε πιο βαρύ, με τη γλύκα να παραμένει και να αυξάνεται η απόλαυση.

Σε κάθε περίπτωση, whisky υψηλής ποιότητας.

Στην υγειά σας

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: