My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Γλωσσάριο του whisky Νο 3

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το ημερολόγιο δείχνει 6 Ιουνίου, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι συνηθισμένες για τέτοια εποχή, καθώς αυτό που θυμίζει περισσότερο οτι μπήκαμε στο καλοκαίρι και επισήμως είναι οι πολύ μεγάλες σε διάρκεια ημέρες, αφού φωτίζει από τις έξι τα χαράματα, ενώ για να σκοτεινιάσει πρέπει η ώρα να πάει τουλάχιστον εννιά.

Ψύχρα λοιπόν ακόμη, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, για τέτοια εποχή, επομένως ακόμη το whisky τραβιέται μια χαρά και αρά και αυτή την εβδομάδα θα γράψω για το αγαπημένο μου θέμα.

Θα ασχοληθώ λοιπόν με μερικούς ακόμη όρους που χρησιμοποιούνται όταν μιλάμε για whisky και το θέμα μας για σήμερα θα είναι το

Γλωσσάριο του whisky Νο 3


Βάσεις

Μιλώντας για βάσεις αναφερόμαστε σε ευμεγέθη, ξύλινα πλαίσια, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ωρίμανση των αμερικανικών whisky.

Βραχίονας

Βραχίονας ονομάζεται ο σωλήνας που οδηγεί απο την κορυφή του λαιμού ενός άμβυκα, στον συμπυκνωτή ατμών. Η γωνία του βραχίονα παίζει ρόλο, ανάλογα με τις μοίρες της, στην ποσότητα της επαναρροης του αποστάγματος και επομένως στο τελικό αποτέλεσμα.

Επαναρροή

Επαναρροή είναι η τεχνική κατά την οποία οι αλκοολούχοι ατμοί αναγκάζονται να επιστρέψουν στον αποστακτήρα και αποστάζονται εκ νέου. Αυτό συμβαίνει σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με το σχήμα του αποστακτήρα και είναι κοινά αποδεκτό από τους ειδήμονες της βιομηχανίας whisky ότι τα υψηλά επίπεδα επαναρροής παράγουν κατά τεκμήριο ελαφρύτερο απόσταγμα.

Ανακάθαρση

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται, όταν ένα απόσταγμα καθαρίζεται με εκ νέου απόσταξη και με αυτό τον τρόπο παράγεται ένα δυνατό απόσταγμα με λιγότερα ομογενή.

Ομογενή

Οι χημικές ενώσεις που συναντά κάποιος σε ένα απόσταγμα και σχηματίζονται κατά τη διάρκεια, τόσο της ζύμωσης, όσο και της απόσταξης, αλλά και της παλαίωσης, ονομάζονται ομογενή. Τα ομογενή περιέχουν πολλά στοιχεία που δίνουν γεύση στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ όσο πιο μεγάλος είναι ο αλκοολικός βαθμός του αποστάγματος, τόσο πιο λίγα είναι τα ομογενή.

Αποστακτήρας ζύθου (ΗΠΑ)

Είναι ο πρώτος αποστακτήρας που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της απόσταξης, ο οποίος συνήθως αποτελείται από μια μόνο στήλη.

Βυνοποιία ή maltings

Πρόκειται για το κτήριο που χρησιμοποιείται για τη βυνοποίηση, τη μέθοδο δηλαδή κατά την οποία το κριθάρι ωθείται τεχνητά να βλαστήσει και εν συνεχεία διακόπτεται η ανάπτυξη του, επίσης με τεχνητό τρόπο.

Όταν η βυνοποίηση γίνεται σε πατώματα, με τον αρχαίο παραδοσιακό τρόπο, τότε έχουμε τα floor maltings. Τα αποστακτήρια που χρησιμοποιούν ακόμη floor maltings είναι τα αγαπημένα αυτής της στήλης και είναι μόνο τα Balvenie, Benriach, Bowmore, Glendronach, Highland Park, Laphroaig, Kilchoman και Springbank. Ακραία ποιότητα, χωρίς συμβιβασμούς, από μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους, όπως ο David Stewart, ο Frank Mac Hardy, ο Billy Walker και άλλοι.

Killning

Μέθοδος διακοπής του φυτρώματος του βυνοποιημένου κριθαριού, μέσω θερμότητας. Κάποιες φορές το καύσιμο υλικό για τη φωτιά είναι η τύρφη και τότε παράγεται καπνιστό whisky, όπως πχ Ardmore, Benriach, Laphroaig ή Ardbeg, αλλά κατά βάση είναι τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως στο Islay (Δείτε το σχετικό άρθρο).

Αυτά για σήμερα

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: