Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Cocktails #2

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το ημερολόγιο δείχνει 25 Ιουλίου και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα straight ποτά μάλλον περνάνε σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχονται δροσερά καλοκαιρινά cocktails. Έτσι λοιπόν σήμερα θα ασχοληθώ με αυτά, όπως έκανα και πριν από τρεις εβδομάδες στο σχετικό άρθρο.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν ξεκινώ με ένα cocktail με προέλευση τη Βραζιλία , που γνώρισε στη χώρα μας μεγάλη επιτυχία τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Caipirinha
Με μια πρώτη, πρόχειρη ματιά μπορεί να νομίσει κάποιος πως πρόκειται για Mojito χωρίς τη μέντα, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Υπάρχει μόνο μια διαφορά, όμως είναι ουσιώδης διαφορά. Αντί για ρούμι από την Καραϊβική, για την παρασκευή της Caipirinia χρησιμοποιείται cachaca, δηλαδή λευκό βραζιλιάνικο ρούμι. Για τη συνταγή, εκτός την κασάσα χρειάζεται επίσης μισό λάιμ και δυο κουταλιές μαύρη ζάχαρη, λιωμένα και ανακατεμένα σε κλασσικό ποτήρι cocktail. Δροσερό και σχετικά ακίνδυνο, πάει πολύ με παραλία.

Borden Chase
Πρόκειται για μια παραλλαγή του cocktail Rob Roy και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του συγγραφέα Borden Chase που έγραψε το Red River. Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε δυο μεζούρες whisky, θρυμματισμένο πάγο μια μεζούρα Martini Bianco, μια δυο σταγόνες αψέντι, μια δυο σταγόνες angostura bitter. Σε οτι αφορά στο whisky οι προτάσεις μου είναι Haig, Grants, ή Teachers.

Συνεχίζω με ένα πολύ δημοφιλές cocktail

Margarita
Εύκολο στην παρασκευή και δυνατό cocktail, όπως μου αρέσει προσωπικά, όταν βέβαια ξεκολλάω απο τα straight. Απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή είναι δυο μεζούρες Tequila, μια μεζούρα Triple Sec ή Grand Marnier και μια μεζούρα χυμό λάιμ. Απαραιτήτως υγραίνουμε το χείλος του ποτηριού με το λάιμ και πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι.

Πάμε παρακάτω σε ένα cocktail με πολύ ωραίο όνομα.

The Dream
Το όνομα μπορεί να είναι ωραίο, το μείγμα όμως είναι επικίνδυνο και θέλει μέτρο. Όποιος θέλει να φτιάξει αυτό το cocktail πρέπει να διαθέτει τα εξής συστατικά: Θρυμματισμένο πάγο, τον οποίο θρυμματίζουμε τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε, γιατί λιώνει πολύ εύκολα, cognac από το οποίο θα χρειαστούν δυο μεζούρες, Grand Marnier απο το οποίο θα χρειαστεί μια μεζούρα, και δυο τρεις σταγόνες αψέντι. Καταναλώστε προσεκτικά. Για cognac ιδανικές λύσεις Hennessy VS και επίσης Courvoisier VSOP.

Ένα cocktail με βάση το gin για τη συνέχεια.

French 75
Το cocktail αυτό δανείστηκε το όνομα του από ένα Γαλλικό όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη συνταγή θα χρειαστείτε δυο μεζούρες gin, χυμό απο μισό λεμόνι ένα κουταλάκι ζάχαρη και σαμπάνια brut. Για gin προτιμήστε Hendricks, Martin Millers, Plymouth, ή Tanqueray Ten.

Για το τέλος αφήνω ένα cocktail δικής μου έμπνευσης, που είναι προτιμότερο να πίνεται σε σφηνάκι και μου θυμίζει τα υπέροχα υπερηχητικά καλοκαίρια του 1989 και 2000.

Ipanema
Κατευθείαν παραπέμπει με το όνομά του στη διάσημη παραλία του Rio De Janeiro, εκεί που έμαθε να παίζει μπάλα ο μέγας ζογκλέρ Ronaldinio και φέρνει στο μυαλό υπέροχες εικόνες για εμάς τα αγόρια. Αρκετά είπα, ας πω για την παρασκευή, που είναι πιο εύκολη κι από εύκολη. Δυο μέρη βότκα, ένα μέρος Batida, δυο τρεις σταγόνες Rosso Antico ή γρεναδινη. Για βότκα προτείνω σαν πολύ καλή λύση την Smirnoff, ενώ μια Stoli Elit θα το απογειώσει. Το καλό ή κακό εδώ, αναλόγως απο ποια μεριά θα το δεις είναι οτι δημιουργείται ένα απαλό απατηλό ροζ χρώμα που αρέσει στα κορίτσια και δίνει την εντύπωση οτι είναι ελαφρύ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και άρα ή συμβουλή μου ως προς το αν πρέπει να καταναλώσετε λίγα ή πολλά, σαφώς έχει να κάνει με το άτομο στο οποίο απευθύνομαι.

Αυτά για σήμερα. Επανέρχομαι την επόμενη εβδομάδα με πιο βαρύ θέμα

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: