Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Talisker

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Στην προηγούμενη επικοινωνία μας υποσχέθηκα για το σημερινό άρθρο ένα θέμα πιο βαρύ από το θέμα με το οποίο ασχολήθηκα τότε. Η αλήθεια είναι ότι είχα στο μυαλό μου να γράψω για cognac, οι θερμοκρασίες όμως αυτής της εβδομάδας με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή αυτή παρά είναι εξτρεμιστική.

Φεύγω λοιπόν από το cognac, το αφήνω σε εκκρεμότητα, για να πάω σε κάτι άλλο, όχι πιο ελαφρύ, ίσως μάλιστα το αντίθετο, αλλά τέλος πάντων, κάτι που δεν θα φέρνει στο μυαλό τόσο πολύ χειμώνα.

Whisky λοιπόν ξανά.

Θα μου πείτε, ότι κι αυτό φέρνει στο μυαλό χειμώνα, είπαμε όμως ότι ο καλός πότης είναι παντός καιρού και πίνει 365 μέρες το χρόνο, εννοείται με μέτρο. Από αυτήν εδώ τη στήλη έχουν παρελάσει κατά καιρούς πολλά και σπουδαία ονόματα. Στα πλαίσια λοιπόν του αφιερώματος που κάνουμε σε διάφορα αποστακτήρια θα ασχοληθώ σήμερα και με άλλο ένα σπουδαίο όνομα
Talisker

Προσπαθώ να θυμηθώ σε ποια ταινία του Τζέιμς Μποντ έχω δει ένα μπουκάλι Talisker δεκάρι πάνω στο γραφείο της Μ, της προϊσταμένης δηλαδή του Μποντ, της οποίας ο αγαπημένος ήρωας του Ιαν Φλέμινγκ αγνοεί συνεχώς τις εντολές. Σίγουρα δεν ήταν η τελευταία ταινία, αφού εκεί ο Μποντ απολαμβάνει ένα πολύ παλιό Macallan, λίγο πριν πεθάνει, κάτι το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει. Όποιος φίλος θυμάται σε ποια ταινία εμφανίζεται το Talisker, ας μου δώσει παρακαλώ τα φώτα του.
Τέλος πάντων, άσχετα από αυτό, πρέπει να πω ότι μιλώντας για το Talisker μιλάμε για ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια της Σκωτίας και όχι μόνο.

Όπως πάντα λίγα λόγια για την ιστορία, που τόσο μου αρέσει.

Μετά από έναν αριθμό από λάθος εκκινήσεις σε άλλα σημεία, το αποστακτήριο ξεκίνησε την παραγωγή το 1830 ή 1831 κατά άλλους στη δυτική ακτή του νησιού Skye και συγκεκριμένα στις όχθες της λίμνης Χάρπορτ. Στην περιοχή αυτή οι κάτοικοι μιλούν ακόμη τα Γαελικά, την αρχαία Κελτική διάλεκτο δηλαδή.

Από την αρχή της λειτουργίας του το Talisker χρησιμοποιούσε τριπλή απόσταξη, όπως στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο άλλαξε το 1928, όπου και πέρασε στην διπλή όπως και τα περισσότερα αποστακτήρια της Σκωτίας, ενώ το 1960 το αποστακτήριο ανακαινίστηκε και μερικώς ξαναχτίστηκε και το 1998 ανακαινίστηκε εκ νέου.

Ιδρυτές του είναι οι Hugh και Kenneth Mac Askill, ενώ η ιδιοκτησία άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να περιέλθει το 1925 στην εταιρία Distillers Company Ltd, η οποία με τα χρόνια μεταλλάχθηκε στον σημερινό κολοσσό με το όνομα Diageo ,που είναι επίσης ιδιοκτήτρια και άλλων 26 αποστακτηρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων κλειστά.

Το Talisker έχει το προσωνύμιο The lava of Cuillins, μιας και τα Cuillins είναι οι απότομοι λόφοι του νησιού Skye. Παρεμπιπτόντως, το Skye είναι πατρίδα του υπερηχητικού γερακιού πετρίτη, το οποίο είναι το ταχύτερο πλάσμα στον πλανήτη, με τελικές ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ την ώρα και μπορεί κάποιος να το συναντήσει, τόσο στα Orkney Islands των Highland Park και Scapa, όσο και στην υπόλοιπη Γηραιά Αλβιόνα, αλλά και σε μερικά σημεία της Ελλάδας.

Το αποστακτήριο τροφοδοτείται με νερό από τις πηγές στο Cnoc na Speirag, που σημαίνει στα Γαελικά λόφος του γερακιού, ενώ το νερό αυτό κυλάει μέσα από τύρφη και ερείκη και ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τη γεύση του Talisker.

Το στυλ του αποστακτηρίου ως προς τη γεύση είναι εμφατικά νησιωτικό, βαρύ, τραχύ, με γεμάτο σώμα στις περισσότερες εκδόσεις, με τον θαλασσινό αέρα, τη γλυκά και την αλμύρα ταυτοχρόνως να κυριαρχούν, ενώ σχεδόν ποτέ δεν λείπουν και τα διακριτικά μπαχαρικά. Το 1880 ο Robert Louis Stevenson το χαρακτήρισε ως τον βασιλιά των ποτών, ενώ έχει πάρει σωρεία βραβείων σε διαγωνισμούς whisky.

Το Talisker διαθέτει έξι ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και πέντε αποστακτήρες, ενώ οι ετικέτες που κυκλοφορεί στη σημερινή εποχή είναι το κλασσικό δεκάρι, το Skye, το Storm, η έκδοση Distillers Edition, η οποία εκτός από τη στάνταρ παλαίωση σε βαρέλι bourbon έχει και μια επιπλέον παλαίωση σε βαρέλια απο sherry Amoroso . Επίσης το Talisker είναι μέλος των Classic Malts, σύμφωνα βέβαια με την ιδιοκτήτρια εταιρία Diageo.

Ξέχασα να αναφέρω την σπουδαία έκδοση Port Ruigh που υπάρχει φυσικά στον κατάλογο του HOW, ενώ για το εντυπωσιακό και βέβαια ακριβό Talisker 30 ετών, δεν έχω να πω και πολλά, αφού θα μιλήσει μόνο του σε οποίον τυχερό το απολαύσει.

Στην υγειά σας και καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: