Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Για τους καλοκαιρινούς μεζέδες

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ο χειμώνας μου αρέσει παρα πολύ. Τόσο πολύ που θα έλεγα πως είναι ή αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Μπορώ να φορέσω, χωρίς να σκάω από τη ζέστη, τα κοστούμια μου, τα παλτό, τις καμπαρντίνες μου, ενώ είναι ιδανική εποχή για να απολαύσω τα υπέροχα malt μου, τα cognac μου και πάει λέγοντας.

Όμως, όσο κι αν μου αρέσει ο χειμώνας, πρέπει να Παραδεχτώ οτι το καλοκαίρι είναι άλλο πράγμα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ελληνικό καλοκαίρι, που κάθε χρόνο αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Μπορεί οι θερμοκρασίες να χτυπάνε κόκκινο πάρα πολλές φορές, όμως οι ελληνικές θάλασσες είναι εγγύηση δροσιάς, ενώ ή καλοκαιρινή περίοδος είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη για τους περισσότερους από εμάς με την ξεκούραση από την εργασία σχεδόν ενός χρόνου.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για καλοκαίρι, αναπόφευκτα μας έρχονται στο μυαλό εικόνες απο παραθαλάσσια ταβερνάκια και τραπέζια γεμάτα νόστιμους καλοκαιρινούς μεζέδες .Όμως, μεζές χωρίς να πίνεις κάτι, δεν λέει τίποτα. Για αυτό, σήμερα θα μιλήσουμε για

Ούζο και τσίπουρο

Είπαμε πως ο σωστός πότης πίνει 365 μέρες τον χρόνο , όμως ανάλογα με την εποχή κινείται και αναλόγως ως προς το τι θα πιει. Εγώ για παράδειγμα, ενώ τα αγαπημένα μου ποτά είναι το whisky, το cognac και το ρούμι, το καλοκαίρι ποτέ δεν λέω όχι σε ένα ποιοτικό ούζο ή τσίπουρο. Εξάλλου, το πλεονέκτημα που έχουν το ούζο και το τσίπουρο έναντι των άλλων ποτών που ανέφερα , είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να πίνεις απο το πρωί, ή αν όχι πρωί, τουλάχιστον πριν από το μεσημέρι, αφού όσο λαχταριστό κι αν είναι ένα Ardbeg δεκάρι , ή ένα Highland Park δωδεκάρι, μάλλον δεν βγάζουν νόημα για 11 η ώρα το πρωί και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Απεναντίας όμως, υπάρχουν ένα σωρό ελαφριά - λέω ελαφριά γιατί τέτοια απαιτεί ή συγκεκριμένη ωρα - τσίπουρα και ούζα που μπορεί να απολαύσει κανείς σαν προθέρμανση για το μεσημεριανό φαγητό, πριν από το καθιερωμένο μεσημεριανό μπανάκι. Για παράδειγμα, για όσους προτιμούν να πίνουν ένα δυο ουζάκια πριν το μεσημέρι, με συνοδεία κάποιο ελαφρύ μεζεδάκι, ιδανικές επιλογές αποτελούν η χιώτικη Απαλαρίνα με 39% αλκοολικό βαθμό και επίσης το ούζο του Τσάνταλη απο τον Άγιο Παύλο της Χαλκιδικής, ενώ όσοι προτιμούν αντιστοίχως απόσταγμα το τσίπουρο του Τσιλιλή με γλυκάνισο και το Απόσταγμα Μπαμπατζίμ από Chardonnay δεν θα τους αφήσουν παραπονεμένους.

Ήπιαμε λοιπόν τα πρωινά, η ώρα πέρασε, κάναμε και μερικές βουτιές και ήρθε η ώρα για το μεσημεριανό. Το τραπέζι είναι στρωμένο, είτε στο σπίτι, είτε στην ταβέρνα, τα καλαμάρια, τα χταπόδια, τα λαδερά, οι τηγανιτές πατάτες και οι σαλάτες περιμένουν την κατάλληλη συνοδεία.

Φυσικά απολύτως κατάλληλη συνοδεία είναι και τα υπέροχα κρασιά και οι μπύρες του HOW, αλλά αυτά μου αρέσει να τα πίνω και όχι να γράφω για αυτά, εξάλλου υπάρχουν άλλοι, καταλληλότεροι συνεργάτες από εμένα για αυτή την αποστολή.

Όμως, για να επιστρέψω στο θέμα, αν κάποιος θέλει να συνοδέψει όλα τα παραπάνω φαγητά με ούζο, μια Απαλαρινα Παραδοσιακό, λίγο πιο βαριά από την προηγούμενη, ή μια Αφροδίτη του Βαρβαγιάννη, ή ενα Καζανιστό του Στουπάκη απο την όμορφη Χίο, πάνε μια χαρά με τα καλαμαροχταπόδια . Από την άλλη, για τους φίλους του τσίπουρου, πολύ καλή επιλογή για την περίσταση είναι αυτό του τσίπουρο του Πάρι Σιγάλα απο Ασύρτικο και Μαυροτραγανο, καθώς και το θεσπέσιο Μπλε του Βάρβαγιάννη στον αγαπημένο μας αλκοολικό βαθμό του 46% συνοδεύουν τέλεια το βραδινό και κυρίως κρεατικά. Προσοχή στα παραπανίσια κιλά μετά από τόσο φαγητό.

Για το τέλος το καλύτερο, πίνουμε χωρίς να τρώμε.

Χωρίς πολλά λογία, Manifesto Greco του Αποστολάκη και Dark Cave του Τσιλιλή.

Στην υγειά σας

Όσο για μένα, συγχωρέστε με, αλλά με περιμένει στην κατάψυξη ένα δεκαπεντάρι Glendronach.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: