Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Grappa

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Η Ιταλία είναι μια χώρα καταπληκτική, με μεγάλη φυσική ομορφιά και ατελείωτη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι η χώρα της Dolce Vita. Είναι η πατρίδα του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και της Σοφία Λώρεν. Είναι η πατρίδα του Βινσέντε Μινέλι του Λουκίνο Βισκόντι, αλλά και του Ένιο Μορικόνε. Είναι η πατρίδα των spaghetti western, της αυθεντικής pizza και γενικότερα του υπέροχου φαγητού.

Και αν η Νέα Υόρκη, η το Λονδίνο κατά άλλους είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα, ουδείς αμφισβητεί ότι το Μιλάνο είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας. Η Ιταλία είναι η χώρα που διαθέτει μια ατελείωτη σειρά απο υπέροχες πόλεις, όπως η απείρου κάλλους Φλωρεντία, η απίθανη Βερόνα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η μεσαιωνική Σιέννα, η ιδιαίτερη πλωτή Βενετία και φυσικά η Αιώνια Πόλη, η Ρώμη, ενώ και από αθλητικής πλευράς όλο το παιχνίδι εδώ παίζεται, αφού εδώ βρίσκονται οι τεράστιες Μίλαν και Γιουβέντους. Εδώ έχουν την έδρα τους ονόματα όπως Ferrari, Ducati, Maserati, Bugatti, Lamborghini, τα οποία προκαλούν ρίγος. Ωστόσο, όποιος τυχερός επισκέπτεται αυτή την απίθανη χώρα έχει και έναν επιπλέον λόγο για να την αγαπήσει. Τα υπέροχα κρασιά από το Πιεμόντε, το Φρίουλι, το Βένετο με το υπέροχο καπνιστό αγαπημένο μου Amarone και φυσικά την Τοσκάνη. Στην Ιταλία όμως δεν πίνουν μόνο κρασί. Για αυτό σήμερα μιλάμε για

Grappa

Μεγάλη ιστορία η grappa στην Ιταλία. Τόσο μεγάλη που αρχίζει γύρω στα 1510 με 1520 και ακόμη και ο Leonardo da Vinci είχε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη απόσταξη. Η grappa είναι το αντίστοιχο του δικού μας τσίπουρου και παράγεται λίγο ως πολύ με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από grappa οι Ιταλοί φτιάχνουν και brandy, μάλιστα με μεγάλη παράδοση και η λέξη brandy προέρχεται από την πιεμοντέζικη λέξη branda που έχει ακριβώς την ίδια έννοια με το eau de vie. Πατέρας του ιταλικού brandy θεωρείται ο Lionello Stock, ο οποίος το 1880 είπε οτι «μπορούμε να φτιάξουμε cognac και στην Τεργέστη», ενώ πατέρας της grappa θεωρείται ο Barrolo Nardini, αφού το συγκεκριμένο αποστακτήριο είναι το παλιότερο της Ιταλίας, με έτος ίδρυσης το 1779, ακριβώς δηλαδή την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το δεύτερο αρχαιότερο αποστακτήριο της Σκωτίας, το Bowmore.

Καλά λένε ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Δεν μπορεί να περάσει εβδομάδα χωρίς τη λέξη whisky. Πάμε πάλι στη grappa

Είπαμε λοιπόν ότι ιστορικές αναφορές για απόσταξη grappa αλλά και brandy στην Ιταλία υπάρχουν από τον δεκατοέκτο αιώνα, ενώ η πρώτη άδεια δόθηκε στον Nardini. Το 1933 διά νόμου επιβλήθηκε η εμφιάλωση της grappa σε νταμιτζάνες που δεν θα έπρεπε να χωράνε παραπάνω από 40 μπουκάλια η κάθε μια, ενώ από το 1960 όλες οι εταιρίες υιοθέτησαν απόσταξη σε συνεχείς άμβυκες. Εκτός από την απλή grappa υπάρχει και η παλαιωμένη σε βαρέλια, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη monovitigno, η οποία φτιάχνεται από ένα μόνο είδος σταφυλιού. Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν παλαιώνει την grappa, γιατί έτσι υποτίθεται οτι χάνει την φρουτένια φρεσκάδα της, ενώ υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη. ‘Οσοι παλαιώνουν, παλαιώνουν σε ξύλινα βαρέλια, ενώ όσοι δεν παλαιώνουν στοκάρουν το απόσταγμα σε τεράστιες γυάλινες δεξαμενές, ενώ αξιοσημείωτο είναι οτι για τις αποθήκες παλαίωσης κλειδιά έχουν μόνο δυο άτομα: Ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου και ο υπεύθυνος εφοριακός.

Μετά την απόσταξη η grappa υπόκειται σε ψυχρή διήθηση για να απομακρυνθούν τυχόν ανεπιθύμητα συστατικά, ενώ φυσιολογικά εμφιαλώνεται και πωλείται την άνοιξη που ακολουθεί την απόσταξη, η οποία πρέπει να έχει τελειώσει υποχρεωτικά πριν τα Χριστούγεννα.

Η απόσταξη διαρκεί περίπου 18 ώρες, είναι συνήθως διπλή, ενώ το τελικό αποτέλεσμα έχει αλκοολικό βαθμό της τάξεως περίπου του 70 τοις εκατό, όπως δηλαδή το cognac και το whisky. Βάσει νόμου μπορεί να πουληθεί το προϊόν σε οποιοδήποτε αλκοολικό βαθμό μεταξύ 38 και 50 τοις εκατό, ενώ ο συνήθης βαθμός είναι το 40 τοις εκατό.

Οι περιοχές που παράγουν grappa είναι το Piedmont, το Friuli, το Veneto και το Trentino στην κοιλάδα του Adige.

Πάμε να δούμε τους σπουδαιότερους παραγωγούς

Nardini
Το 1779 ο Barollo Nardini αγοράζει σπίτι στη γέφυρα του ποταμού Brenta στο Bassano del Grappa του Veneto και το μετατρέπει σε Αποστακτήριο .Έτσι ξεκινάει η ιστορία, ενώ οι ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι παραδοσιακά θιασώτες της παλαιωμένης grappa και του υψηλού αλκοολικού βαθμού. Πολύ μου αρέσει.

Jacopo Poli
Ιστορία από το 1898, μερικοί από τους παλιότερους αποστακτήρες στην Ιταλία και μουσείο grappa στο Bassano del Grappa.

Marolo
Διάσημη φίρμα, όχι μόνο για την ποιότητα της, αλλά και για τις απίθανες ετικέτες, μόνο στα Ιταλικά παρακαλώ.

Bocchino
Από το 1898 έως σήμερα, οικογενειακή επιχείρηση στο Canelli, στην καρδιά του Asti Spumante, στο Πιεμόντε

Τέλος ο πιο σημαντικός παραγωγός, μαζί με τον Nardini

Nonino
Aπό το 1897 στο Friuli που είναι η έδρα κατασκευάζονται μερικές απο τις κορυφαίες grappa της Ιταλίας. Η πρώτη φίρμα που κατασκεύασε monovitigno από την ντόπια ποικιλία Picolit, ενώ σήμερα φτιάχνει μια σειρά από απίθανες grappa, όπως η Nonino di Chardonnay και η Nonino di Muscat.

Στην υγειά σας

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: