My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Πως πάει η αγορά Ουίσκι;

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα λέω να προσεγγίσω το whisky από μια άλλη οπτική γωνία δηλαδή όχι αυτή της απόλαυσης, που φυσικά είναι η σημαντικότερη, αλλά από την καθαρά εμπορική του πλευρά, από αυτήν δηλαδή που δεν έχω καταφέρει να το δω εγώ, όσο κι αν προσπάθησα τα τελευταία χρόνια. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν πως έχω ξεκινήσει τη σχέση μου με τα ποτά σαν συλλέκτης και πότης, αλλά στην πορεία και για πολλούς και διαφόρους λόγους αποφάσισα να διοχετεύσω το μεράκι και τη γνώση μου για το αντικείμενο σε καθαρά εμπορικές δραστηριότητες. Το κακό, ή το καλό, αναλόγως πως θα το δει κανείς, είναι ότι ποτέ δεν κατάφερα να ξεχωρίσω τα δυο κομμάτια μεταξύ τους, δηλαδή το κομμάτι του ανθρώπου που αγαπάει σαν ερασιτέχνης και συλλέκτης το συγκεκριμένο αντικείμενο και το κομμάτι του ανθρώπου που απλώς ασκεί ένα επάγγελμα με βάση το ίδιο αντικείμενο.

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να κάνω μάλλον κακό στην τσέπη μου, μέσω αγορών από δημοπρασίες της Σκωτίας, που υποτίθεται ότι θα κατέληγαν σε μεταπώληση με σαφές κέρδος σε αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και της Ασίας, αλλά τελικά κατέληξαν στη συλλογή μου, αφού έχω το μικρόβιο και όταν έρθει στη κατοχή μου κάτι ιδιαίτερο, δεν μπορώ να το αποχωριστώ.

Ωστόσο, μιας και η εύρεση, διαχείριση και η εμπορία whisky είναι το μέσο για να βγάζω ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που χρειάζομαι για τα προς το ζην, είναι φυσικό επακόλουθο να γνωρίζω σε πολύ μεγάλο ποσοστό πως κινείται η αγορά whisky παγκοσμίως, αφού για μένα αυτό είναι ταυτοχρόνως χόμπυ και επάγγελμα.

Στη σημερινή μας επικοινωνία λοιπόν λέω να ρίξουμε μια ματιά στο πως κινείται η συγκεκριμένη αγορά τους δυο τελευταίους μήνες.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα ως προς τα βαριά χαρτιά παραμένει η ίδια, όχι μόνο τους δυο τελευταίους μήνες, αλλά και τα δυο τρία τελευταία χρόνια. Δηλαδή Macallan, Ardbeg είναι κυριολεκτικά λεφτά στην τράπεζα, πιθανότατα μάλλον καλύτερα, ενώ από κοντά ακολουθούν παλιά Bowmore, Springbank, Balvenie, Laphroaig, Port Ellen, Brora και Rosebank.

Πάντως, γεγονός είναι ότι δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς και να νομίζει πως αν παρακολουθήσει λίγο το θέμα, μπορεί να βγάλει λεφτά. Δεν αγοράζεις οτιδήποτε, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε και πουλάς όπου όπου, αρκεί αυτό που αγόρασες να λέγεται Macallan ή Ardbeg γιατί θα καταλήξεις εκ του ασφαλούς να χάσεις λεφτά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κάποιου που υποτίθεται πως γνώριζε το αντικείμενο και θεώρησε σωστό να αγοράσει όλα τα διαθέσιμα κιβώτια από το Ardbeg Uigedail, μόνο και μόνο επειδή είχα ασχοληθεί και εγώ εκτενώς με αυτά και τελικά κατέληξε να πληρώσει πολλά από τσέπη του. Διότι αν το κουτί είναι σκούρο πράσινο με μικρή γιρλάντα, πιάνει το πολύ ένα πενηντάρικο. Αν όμως είναι πιο ανοιχτόχρωμο πράσινο το κουτί και η γιρλάντα είναι περιμετρικά του κουτιού, τότε μιλάμε για 120 με 160 ευρώ. Πληρώνεις για να μάθεις στη ζωή.

Παρακάτω δίνω μια εικόνα με νούμερα για το πως κινείται η αγορά το τελευταίο δίμηνο σε διάφορες δημοπρασίες του εξωτερικού.

Σκωτία

Macallan Cask 888 3300 λίρες και επίσης 4450 λίρες
Black Bowmore 1964 Final Edition 4300 λίρες
Dalmore 1981 Μatusalem Sherry Finesse 1450 λίρες
Glendronach 1968 44 ετών 1900 λίρες
Highland Park 40 ετών 1050 λίρες
Balvenie The Rose First Edition 16 ετών 1000 λίρες
Springbank 35 ετών Millenium Edition 1200 λίρες
Bowmore 30 ετών The Sea Dragon 900 λίρες
Ardbeg Provenance 1974 First Edition 1350 λίρες
Laphroaig 1980 27 ετών Sherry Cask 1555 λίρες
Κερασάκι στην τούρτα Balvenie 50 ετών 16000 λίρες

Γερμανία

Macallan 1940 4200 ευρώ
Ardbeg 1965 40 ετών 6605 ευρώ
Bruichladdich 40 ετών 1650 ευρώ
Laphroaig 30 ετών 1183 ευρώ
Laphroaig 30 ετών Cairdeas 1893 ευρώ
Ardbeg 1976 Single Cask 2397 2000 ευρώ

Συμπερασματικά, πολύ ωραίο παιχνίδι, αλλά μόνο για πολύ προχωρημένους. Το πολύ 200 άτομα παγκοσμίως.

Και μια πληροφορία σαν δώρο σε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με το σπορ. Υποσχέθηκα πως δεν θα ασχοληθώ ξανά αρνητικά με τα ιαπωνικά whisky και κρατάω την υπόσχεση μου, για αυτό και δεν ανέφερα καθόλου τιμές για αυτά. Μόνο θετικά λοιπόν και το πραγματικά super Yoichi 10 ετών έχει πάρει την ανηφόρα γιατί βγαίνει από την παραγωγή. Όπου βρείτε αγοράστε.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: