Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Glengoyne

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα επιστρέφω στα αφιερώματα και λέω να μιλήσω, ή μάλλον για να γίνω πιό ακριβής, να γράψω για ένα αποστακτήριο, που ναι μεν είναι παραδοσιακό και φτιάχνει υψηλής ποιότητας whisky, αλλά ποτέ δεν έτυχε της αναγνώρισης που θα έπρεπε και ανήκει στην κατηγορία των μάλλον υποτιμημένων . Για όλα τα αποστακτήρια τα οποία δεν απολαμβάνουν της προτίμησης του κοινού ενώ θα έπρεπε, θα γράψω και στο μέλλον, σήμερα όμως γράφω για το

Glengoyne - The Unpeated Malt
Καταρχάς να ξεκινήσω εξηγώντας προς τι το προσωνύμιο. Το Glengoyne ποτέ στη μέχρι τώρα ιστορία του δεν χρησιμοποίησε τυρφώδη βύνη, από εκεί επομένως προέρχεται και το προσωνύμιο Unpeated Malt, δηλαδή το malt που δεν έχει τύρφη.

Όπως θα δείτε εξάλλου και από την περιγραφή του εξαίσιου Glengoyne 10 ετών από τον κατάλογο του HOW μιλάμε για ένα αμιγώς γλυκόπιοτο whisky, για αυτούς που τους αρέσουν οι γλυκές, ντελικάτες γεύσεις.

Ακόμη κι εγώ που παραδοσιακά συγκαταλέγομαι στους λεγόμενους peat freaks, σε αυτούς δηλαδή που προτιμούν περισσότερο τα τυρφώδη, καπνιστά whiskies, δοκιμάζοντας σχετικά πρόσφατα και για πολλοστή φορά το καινούριο δεκάρι Glengoyne, που είχα πάνω από πέντε χρόνια να πιω, πραγματικά έμεινα ενθουσιασμένος.

Το Glengoyne λοιπόν είναι ένα αποστακτήριο, που μάλλον δεν έχει καλό τμήμα marketing, αλλά ξεχειλίζει από ποιότητα και είναι γεμάτο ιδιαιτερότητες. Το αποστακτήριο βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από τη Γλασκώβη ,αλλά το παράξενο βρίσκεται στο ότι οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Highlands, συγκεκριμένα στα νότια, ενώ οι αποθήκες βρίσκονται στα Lowlands και τις χωρίζει ένας δρόμος από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και αυτό γιατί βρίσκεται ακριβώς στο σύνορο ανάμεσα σε Highlands και Lowlands.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι το Glengoyne είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα αποστακτήρια που χρησιμοποιούν την πανάκριβη ποικιλία κριθαριού Golden Promise, η οποία ναι μεν είναι από τις πλέον δύσκολες για πολτοποίηση, αλλά είναι η πιο ποιοτική και γευστική.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι όποιος χρησιμοποιεί μόνο Golden Promise φτιάχνει και το καλύτερο whisky του κόσμου, αφού το να φτιάξεις super whisky δεν εξαρτάται μόνο από τα υλικά που διαθέτεις, αλλά εξαρτάται και από την τέχνη του κάθε Master Distiller και του επιτελείου του. Και σε μένα αν δώσουν το καλύτερο τυρί που υπάρχει, δεν μπορώ να φτιάξω την τυρόπιτα που φτιάχνει η γυναίκα μου και η μάνα μου.

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1833 από τον George Connell και αδειοδοτήθηκε αρχικά με το όνομα Burnfoot. Από το 1851 έως το 1867 ανήκε στον John Mac Lelland ενώ το 1876 μετονομάστηκε σε Glen Guin και το 1905 το όνομα πήρε την τελική σημερινή του μορφή σε Glengoyne.

Το 1966 έγινε ανακαίνιση και προστέθηκε ακόμη ένας αποστακτήρας. Μέχρι το 1972 το Glengoyne, όπως και πολλά αποστακτήρια της Σκωτίας έβγαζε απόσταγμα ανήμερα τα Χριστούγεννα, ώσπου αυτό δια νόμου απαγορεύτηκε.

Το όνομα του στα Γαέλικα, την παλιά Κέλτικη διάλεκτο, σημαίνει Κοιλάδα της άγριας χήνας, ενώ για την τοποθεσία είπαμε και πριν οτι βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα σε Highlands και Lowlands και συγκεκριμένα στο λόφο του Glengoyne.

Ως προς τον εξοπλισμό του διαθέτει τρεις άμβυκες και έξι ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης .Το αποστακτήριο αντλεί το νερό που χρειάζεται για την παρασκευή των whisky του από το Lock Carron και από το Glengoyne Burn, ενώ εκτός από το Golden Promise που είπαμε και πριν, χρησιμοποιεί επίσης το πολύ καλής ποιότητας κριθάρι Chariot, ενώ το νερό και το κριθάρι συμβάλλουν στη γλυκιά, βελούδινη γεύση του.

Το Glengoyne δεν λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα για οκτώ ώρες, αλλά 24 ώρες και συμπερασματικά πρόκειται για ένα κακώς υποτιμημένο αποστακτήριο και τα whisky του συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Καλο Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: