| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Martell

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Τις τελευταίες εβδομάδες κάναμε βόλτα μέσω αυτής της στήλης σε πολλά μέρη του κόσμου. Σκωτία, με αναφορά στο Glengoyne, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αναφορά στο Wild Turkey, Βόρεια Ιρλανδία, με αναφορά στο Bushmills. Αυτή την εβδομάδα η βόλτα συνεχίζεται και λέω να πάω προς Γαλλία μεριά. Εξάλλου, έπιασε κρύο και ένα cognac είναι ότι πρέπει. Θα αναφερθώ λοιπόν στον αρχαιότερο οίκο cognac από τους τέσσερις μεγάλους της Γαλλίας.

Martell

Το Martell είναι μέλος της ομάδας Big Four της Γαλλίας, μιας ομάδας που απαρτίζεται, εκτός από το Martell και επίσης από τα Courvoisier, Hennessey και Remy Martin.

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Το 1694 γεννιέται ο Jean Martell, ο άνθρωπος που το όνομά του φέρει μέχρι και σήμερα η εταιρία. Ο Jean Martell λοιπόν σε ηλικία 21 ετών και ενώ ήταν ήδη έμπορος κρασιών, αφήνει το σπίτι του στο Jersey των Channel Islands, πάει στη Γαλλία και ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο του cognac, ιδρύοντας την εταιρία το 1715. Μετά από 38 χρόνια παθιασμένης ενασχόλησης του με το αντικείμενο, το 1753 πεθαίνει και τότε η χήρα του Rachel αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης. Το 1775 αφήνει την επιχείρηση στους γιούς της Jean και Frederic, οι οποίοι φυσικά συνεχίζουν στον δρόμο των γονιών τους. Το 1838 η οικογένεια Martell αγοράζει το εμβληματικό σπίτι της εταιρίας, Chateau de Chanteloup, το οποίο παραμένει έδρα της εταιρίας μέχρι σήμερα. Το 1858 ξεκινούν οι πρώτες εξαγωγές στην Ασία, σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα .Το 1911 το cognac Martell φιλοξενείται σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η ενθρόνιση του Βασιλιά Γεωργίου της Αγγλίας, ενώ μια χρονιά αργότερα γεννιέται ένας θρύλος.

Το 1912 λοιπόν, ο Edouard Martell δημιουργεί το Martell Cordon Bleu, ένα πραγματικά ιστορικό cognac, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά σε έναν επίσης ιστορικό χώρο, το Hotel de Paris στο Μονακό. Το συγκεκριμένο cognac είναι ένα cognac που αρχικώς λανσαρίστηκε ως 35 ετών, αλλά πολύ σύντομα σταμάτησε να αναγράφεται η ηλικία στη φιάλη, κάτι που ισχύει ως σήμερα, ωστόσο τα αποστάγματα που περιέχει είναι ηλικίας αντίστοιχης με XO ή Napoleon. Σε σχετικό άρθρο για το cognac έχω εξηγήσει τι σημαίνουν οι όροι αυτοί.

Η διαφήμιση του Cordon Bleu της δεκαετίας του 1960 ανέφερε το συγκεκριμένο cognac ως The Most Popular Liquer Brandy, ενώ η φήμη του Cordon Bleu ήταν τέτοια ώστε ήταν αυτό το cognac που προσφέρθηκε στον Αυτοκράτορα Hirohito κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, ενώ το Cordon Bleu πρωταγωνίστησε και στην ταινία Αποκάλυψη Τώρα. Γενικώς, το Cordon Bleu ήταν το cognac που εκτόξευσε την φήμη της εταιρίας παγκοσμίως. Εξάλλου, για πολύ καιρό το Martell ήταν το μόνο cognac με ηλικία αποσταγμάτων XO, μέχρι που βγήκε στην αγορά το εξίσου απίθανο Hennessey XO. Φυσικά για το Hennessey θα μιλήσουμε σε μια από τις επόμενες επικοινωνίες μας.

Επανερχόμενος στην ιστορική διαδρομή, θα πω ότι η εταιρία πουλήθηκε το 1986 στην καναδική εταιρία γίγας Seagram, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από την ιδιοκτησία της γαλλικής εταιρίας Penrod Ricard, η οποία είναι επίσης ιδιοκτήτρια και στα αποστακτήρια Aberlour στη Σκωτία και Midleton στην Ιρλανδία.

Το 1987 μαζί με το Cordon Bleu που κατείχε κατά κάποιο τρόπο την θέση του XO, χωρίς όπως είπαμε να αναγράφεται ηλικία στο μπουκάλι, λανσαρίστηκε ακόμα μια εκδοχή XO, με διαφορετικό σχήμα φιάλης και το XO να αναγράφεται αυτή τη φορά στην ετικέτα. Το 1994 λανσαρίστηκε η σειρά Noblige που ηλικιακά είναι περίπου κάτι σαν VSOP, ενώ το 1997 το Martell L Or τίναξε τη μπάνκα στον αέρα με την ακραία ποιότητα του, η οποία φυσικά συνοδευόταν από τεράστια τιμή.

Στο σήμερα τώρα, το Martell κάτω από την καθοδήγηση του Cellar Master Benoit Fill, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της βιομηχανίας cognac και παράγει μια σειρά από υπέροχα αποστάγματα, όπως το Martell VS, τo Μartell VSOP Mentaillon, το οποίο είναι μάλλον το καλύτερο όλης της βιομηχανίας cognac σε ότι αφορά στα VSOP, επίσης το Martell Noblige, τα Martell XO και Extra και μια σειρά από παμπάλαια και πανάκριβα cognac, ενώ για το Cordon Bleu τα είπαμε παραπάνω.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: