| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Remy Martin

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθώ με cognac. Άλλωστε, σιγά σιγά μπαίνουμε στο χειμώνα, οπότε νομίζω οτι ταιριάζει μια χαρά, γιατί cognac και χειμώνας είναι έννοιες συνυφασμένες. Έχω μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για την ομάδα των λεγόμενων Big Four στη βιομηχανία cognac της Γαλλίας. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από τα εξής τέσσερα ονόματα: Martell, στο οποίο αναφέρθηκα σε σχετικό άρθρο και μάλιστα πρόσφατα, Courvoisier, στο οποίο έχω επίσης σε άλλο άρθρο αναφερθεί και τα άλλα δυο ονόματα είναι αυτό του Hennessey, με το οποίο θα ασχοληθώ εκτενώς σε λίγο καιρό, οπότε περισσεύει ακόμη ένα για να συμπληρωθεί η τετράδα. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για

Remy Martin

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η ιστορία της φίρμας ξεκινάει το 1724, όταν ο νεαρός Remy Martin ιδρύει τη φίρμα. Το 1738 ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος επιτρέπει στο Remy Martin να φυτέψει καινούρια αμπέλια, κάτι το οποίο είχε δια νόμου απαγορευτεί στους άλλους παραγωγούς, επιβραβεύοντας έτσι το Remy Martin για την ποιότητα των cognac που κατασκεύαζε. Το 1830 δημιουργείται το πρώτο Remy Martin με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από την περιοχή Grande Champagne, κάτι που ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Εδώ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχω πει και στο σχετικό με το cognac άρθρο, δηλαδή οτι η Grande Champagne είναι υποπεριοχή της περιοχής Cognac της Γαλλίας και ουδεμία σχέση έχει με το γνωστό σε όλους μας αφρώδες κρασί.

Το 1910 ξεκινούν οι διεθνείς εξαγωγές σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδονησία, ο Καναδάς, η Κίνα και οι ΗΠΑ.Το 1924 ο Andre Renaud, πολύ σπουδαίο πρόσωπο στη βιομηχανία cognac, αγοράζει τη φίρμα, με τη βοήθεια της συζύγου του, Beatrice Cointreau, η οποία με τη σειρά της ανήκε σε μια άλλη πολύ μεγάλη οικογένεια του cognac, την οικογένεια Frapin, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου αποστακτηρίου, που είναι το αρχαιότερο της Γαλλίας.

Το 1930 ο Andre Renaud δημιουργεί για πρώτη φορά το ιστορικό VSOP, ενώ το 1948 η φίρμα αποφασίζει να χρησιμοποιεί σταφύλια μόνο από τις περιοχές Grande Champagne και Petite Champagne, σε αντίθεση με τις άλλες φίρμες που χρησιμοποιούν επίσης σταφύλια και από τις περιοχές Fins Boins και Borderies. Τέλος το 1981 δημιουργείται το Remy Martin XO Excellence, με τα αποστάγματα που υπάρχουν στο περιεχόμενο να είναι αποκλειστικά από την Grande Champagne.

Πάμε στο σήμερα

Το cognac στη Γαλλία είναι, όπως και το whisky σε Σκωτία και Ιρλανδία, μεγάλη παράδοση και σαν τέτοια το αντιμετωπίζουν και στο Remy Martin, γιαυτό και επιμένουν στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων. Ως προς τη διαδικασία, να πούμε οτι τα σταφύλια μαζεύονται περίπου στις αρχές του Οκτώβρη και κατόπιν πιέζονται για να βγάλουν τους χυμούς τους. Ο χυμός ωριμάζει για 6 με 8 μέρες και δημιουργεί ένα, ας πούμε, λευκό κρασί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου 7 με 9 τοις εκατό και κατόπιν ακολουθεί η διαδικασία της απόσταξης.

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται προέρχονται κατά 97 τοις εκατό από την ποικιλία Ugni Blanc και το υπόλοιπο 3 τοις εκατό προέρχεται από τις ποικιλίες Colombard και Folle Blanche. Ως προς την παλαίωση, η Cellar Master Pierrette Trichet χρησιμοποιεί αποκλειστικά French Limousin Oak και ο τύπος αυτός του ξύλου είναι υπεύθυνος για την γλυκιά ντελικάτη γεύση βανίλιας που έχουν τα περισσότερα Remy Martin.

Οι ετικέτες που τρέχει τώρα το Remy Martin είναι το VS, το κλασσικό VSOP και φυσικά το εκπληκτικό XO. Επίσης υπάρχει το λουσάτο και πανάκριβο Remy Martin Louis XIII, σε κρύσταλλο Bacarrat, που θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος τετραψήφιο νούμερο χρημάτων για να το πιεί και που περιέχει αποστάγματα μέχρι και 100 ετών.

Συμπερασματικά, για όλους τους φίλους του cognac το Remy Martin είναι μια φίρμα που επιβάλλεται να δοκιμάσουν.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: