Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Hennessy

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καταρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ στους φίλους αναγνώστες αυτής της στήλης, χρόνια πολλά και καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα και σίγουρα ένα 2016 καλύτερο από το 2015. Κατά τα άλλα, έβαλε πολύ κρύο αυτή την εβδομάδα και φάνηκαν αρκετές νιφάδες χιονιού στην Αττική, κάποιοι τις είδαν, όσοι μένουν βόρεια, κάποιοι άλλοι όπως εγώ που μένουν νότια, όχι. Ωστόσο, με χιόνι ή χωρίς, το κρύο παραμένει κρύο και αμέσως μου έρχεται στο μυαλό cognac. Βεβαίως, την ώρα που γράφω αυτές τις αράδες τελειώνω οτι έχει απομείνει από το εξαίσιο Martell VSOP Mentaillon, σας είπα την περασμένη εβδομάδα για το ατύχημα που είχα, όμως έχω μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσω.

Hennessy

Και να εξηγήσω γιατί είναι εκκρεμότητα. Έχω γράψει πολλές φορές οτι στη γαλλική βιομηχανία cognac κυριαρχούν 4 ονόματα, οι λεγόμενοι Big Four. Δηλαδή, Martell, βλέπε σχετικό άρθρο, Courvoisier, επίσης έγραψα σχετικά, Remy Martin, επίσης αναφέρθηκα πρόσφατα. Για τον τέταρτο της παρέας λοιπόν γράφω σήμερα.

Το πλήρες όνομα είναι Jas Hennesy and Company. Για να σας δώσω να καταλάβετε το μέγεθος του ονόματος, αρκεί να πω οτι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός cognac με σχεδόν το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς σε πωλήσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις πωλήσεις αφορά στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και στη Νότια Αφρική.

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Το 1724 γεννιέται ο Richard Hennessy ,γόνος αριστοκρατικής οικογενείας, στο County Cork της Ιρλανδίας. Παρεμπιπτόντως, το County Cork είναι έδρα για ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια whisky στον κόσμο, το Midleton (όποιος έχει πιεί το μεγαλειώδες Midleton 1973 Cask 39810 καταλαβαίνει τι εννοώ). Τελικά, δεν ξέρω αν είναι ευχή ή κατάρα, πάντως δεν μπορεί να βγεί άρθρο χωρίς τη λέξη whisky, με όποιο θέμα κι αν ασχολούμαι.

Πάμε παρακάτω.

Το 1745 ο Richard Hennessy κατατάσσεται στο γαλλικό στρατό του βασιλιά Λουδοβίκου του δέκατου πέμπτου, ενώ το 1756 αφήνει το στρατό με το βαθμό του λοχαγού, πηγαίνει στην Οστάνδη του Βελγίου, όπου ζούσαν κάποια μέλη της οικογένειάς του και αρχίζει να εμπορεύεται eaux de vie. Ώσπου το 1765 επιστρέφει στη Γαλλία και στην περιοχή Charente και ιδρύει τον δικό του οίκο cognac.

To 1865 o Maurice Hennessy, εγγονός του Richard, είναι ο πρώτος παραγωγός που επιλέγει το σύστημα με τα αστέρια πάνω στο μπουκάλι και έτσι γίνεται γνωστή η κατάταξη σύμφωνα με τα αστέρια, ενώ από εκεί είναι και η φράση cognac 3,5,7 αστέρων και τα λοιπά. Για παράδειγμα, 3 αστέρων, ισοδυναμεί με την σημερινή κατάταξη VS. Το 1972 ο οίκος ενώνεται με τον οίκο Moet, με τη γνωστή σαμπάνια, ενώ το 1998 αποσύρεται από την διοίκηση και ο τελευταίος απόγονος της οικογενείας. Η φίρμα πλέον βρίσκεται κάτω από την ιδιοκτησία της γνωστής εταιρίας Louis Vuitton. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο διαβάζουν αυτή τη στήλη κάποιες κυρίες, αν όμως ισχύει αυτό, νομίζω πως το άκουσμα του συγκεκριμένου ονόματος δεν τις αφήνει αδιάφορες. Παρεμπιπτόντως, η Louis Vuitton είναι επίσης ιδιοκτήτρια στο Ardbeg και στο Glenmorangie (Πάλι για whisky μίλησα). Για παραπάνω από 30 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 40, η Hennessy είχε δημιουργήσει ένα δίπολο μαζί με το Martell, αυτό όμως σταμάτησε όταν άρχισαν να ανεβαίνουν και τα υπόλοιπα ονόματα.

Πάμε στο σήμερα

Το μυστικό της επιτυχίας της φίρμας είναι η εμμονή σε παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, ενώ άσος στο μανίκι παραμένει η, για 100 και παραπάνω χρόνια συνεργασία με τον boutique οίκο cognac, Jean Fillioux, από όπου και η Hennessy προμηθεύεται μεγάλο ποσοστό από τα eaux de vie που χρησιμοποιεί στα blend.

Ο οίκος σήμερα τρέχει πάρα πολλές διαφορετικές ετικέτες cognac, με κυριότερες το Hennessy VS, από τα καλύτερα στάνταρ cognac της αγοράς, το εξαιρετικό VSOP, το καταπληκτικό XO, με παλαίωση μεγαλύτερη από το κανονικό για XO και πολλά άλλα, όπως το Hennessy Fine και επίσης κάποια πανάκριβα, όπως το Richard Hennessy, το οποίο είναι το δεύτερο καλύτερο cognac που έχω πιεί στη ζωή μου.

Ο οίκος Hennessy λοιπόν, παρασκευάζει cognac εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία το καθένα στην κατηγορία του συστήνονται ανεπιφύλακτα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: