Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Heaven Hill

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την περασμένη Τρίτη δυο φίλοι επικοινώνησαν μαζί μου, ο ένας τηλεφωνικά, ο άλλος μέσω mail, με αφορμή το άρθρο της περασμένης εβδομάδας, σχετικά με το Buffalo Trace. Παίρνω λοιπόν την ευκαιρία για να αποσαφηνίσω κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που με γνωρίζουν, φίλοι και γνωστοί, ξέρουν ότι είμαι παραδοσιακός πότης σε σκωτσέζικο και ιρλανδέζικο whisky και whiskey αντιστοίχως. Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό και εντελώς άλλο ότι δεν πίνω bourbon, ή δεν μου αρέσει το bourbon. Φυσικά και πίνω bourbon, φυσικά και μου αρέσει, το καλό βέβαια, απλώς αν σε ένα τραπέζι έχω μπροστά μου ένα σκωτσέζικο και ένα αμερικάνικο ίδιου επιπέδου, θα  προτιμήσω το σκωτσέζικο, περισσότερο από συνήθεια, ή και εκ πεποιθήσεως θα μπορούσε να πει κάποιος. Αφού μιλάμε για bourbon λοιπόν, θα έλεγα να κλείσουμε μια εκκρεμότητα. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το

Heaven Hill

Και εξηγώ αμέσως προς τι η εκκρεμότητα. Είπα και την περασμένη εβδομάδα, ότι το  Buffalo Trace είναι ένα από τα τρία κορυφαία αποστακτήρια της Βόρειας Αμερικής. Αφού λοιπόν έχω ήδη μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο για το Wild Turkey, δεν μένει παρά να πούμε κάποια λόγια και για το Heaven Hill, για να κλείσει η τριάδα.

Πρέπει λοιπόν να πούμε ότι όταν μιλάμε για το Heaven Hill, μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση αυτού του είδους στην Αμερική, αλλά πριν μπούμε σε λεπτομέρειες για τα προϊόντα, θα πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η οποία μάλιστα είναι πολύ πλούσια, παρότι το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1935, που θεωρείται και είναι μικρό χρονικό διάστημα, για κάτι τόσο μεγάλο. Θα περιοριστώ λοιπόν σε κάποια σημαντικά γεγονότα, για να μην κουράσω τους φίλους αναγνώστες. Ξεκινάμε το 1935, αμέσως μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, όταν ιδρύεται το Heaven Hill στο Bardstown του Kentucky, από ομάδα επενδυτών και τους αδελφούς Shapira, πέντε τον αριθμό,  τους David, Ed, Gary, George και Mose. Το 1957 το Heaven Hill λανσάρει την ιστορική μάρκα Evan Williams, ένα από τα κορυφαία bourbon της Αμερικής. Το 1983 λανσάρεται από το αποστακτήριο μια άλλη ιστορική μάρκα, το Elijah Craig ενώ το 1989 και 1991 αντιστοίχως, στο Heaven Hill αποφασίζουν να φτιάξουν gin και vodka. To 1995 σειρά έχει η παρασκευή τεκίλας, με το όνομα Two Fingers, ενώ το 1996 έχουμε χρονιά σταθμό για το αποστακτήριο. Στις 7 Νοεμβρίου, πάνω από το Kentucky βρίσκεται σε εξέλιξη τυφώνας. Ένας κεραυνός πέφτει πάνω σε μια αποθήκη, προκαλώντας την έκρηξη των βαρελιών και σαν ντόμινο αρπάζουν φωτιά και οι υπόλοιπες αποθήκες. Τελικά, ένα ολόκληρο ποτάμι από φλεγόμενο whiskey πυρπολεί το αποστακτήριο και αφήνει μόνο στάχτες. Χωρίς αποστακτήριο πλέον και με διαρκείς απαιτήσεις από τις πολλές διαφορετικές μάρκες που παρασκεύαζε, αντί η εταιρία να οδηγηθεί σε απόγνωση, αποδεικνύεται σκληροτράχηλη και για τρια χρόνια παράγει την ακριβή σειρά της στο αποστακτήριο Early Times, προτού αγοράσει το ιστορικό Bernheim στο Louisville.

Πάμε στο σήμερα

Αντί λοιπόν η εταιρία να καταστραφεί μετά από τέτοια μεγάλη ζημιά, αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες της και πλέον είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος σε στοκ bourbon παγκοσμίως με ένα εκατομμύριο βαρέλια. Όμως πίσω από όλα αυτά υπάρχει πολλή δουλειά και μεράκι, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ο Craig Beam, σημερινός Master Distiller, γιος του θρυλικού Parker Beam, είναι ένας σπουδαίος γνώστης της απόσταξης και το κυριότερο δίνει μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα. Ως προς τα προϊόντα που παράγει το Heaven Hill είναι ατελείωτα, αλλά εμείς θα σταθούμε στα τρομερά bourbon, όπως το Evan Williams Black Label, με την επταετή παλαίωση, ή το απίθανο Elijah Craig 12 ετών, ένα must για τους θιασώτες του καλού bourbon.

Στην υγειά σας

Και να μην ξεχάσω, whiskey φτιάχνουν στο Kentucky, στο Tennessee φτιάχνουν κάτι σαν whiskey.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: