Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

World Whisky Awards

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθώ με τα World Whisky Awards, έναν θεσμό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2007 και μετά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται κάτω από την αιγίδα του περιοδικού Whisky Magazine και σε αυτήν παρουσιάζονται, δοκιμάζονται και βαθμολογούνται, σε τυφλή γευσιγνωσία, whiskies από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υδρογείου. Αυτή τη χρονιά οι συμμετέχοντες ήταν πάρα πολλοί και επίσης πάρα πολλές οι κατηγορίες βραβείων, ενώ έχω την αίσθηση οτι σε κάποιες περιπτώσεις οι διοργανωτές πήγαν σε υπερβολή, από πλευράς κατηγοριών. Ας πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά, εξετάζοντας και σχολιάζοντας τις κυριότερες κατηγορίες.

Ξεκινάω με την Ιρλανδία και την κατηγορία Best Irish Blended Whisky. Νικητής εδώ το Tullamore Dew 15 ετών, από τους δημιουργούς του γνωστού σε όλους μας blend Tullamore Dew. Συνεχίζω με Ιρλανδία και την κατηγορία Best Irish Blended Whisky No Age Statement, με νικητή εδώ το επίσης πασίγνωστο Jameson. Στην κατηγορία Best Irish Single Malt Whisky κέρδισε το Teeling Whiskey 24 ετών, από τους ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων Cooley και Kilbeggan, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό άρθρο.

Αφήνω την Ιρλανδία και πάω Αμερική. Νικητής στην κατηγορία Worlds Best Bourbon, αναδείχτηκε το Abraham Bowman Pioneer Spirit, ενώ δόθηκαν κι ένα σωρό βραβεία που αφορούσαν στα αμερικάνικα whisky, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στο απίθανο αποστακτήριο Buffalo Trace, που φτιάχνει τα εξαιρετικά bourbons, Blantons και Buffalo Trace. Από το Buffalo Trace λοιπόν βραβεύτηκαν τα, Eagle Rare 10 ετών, Pappy Van Winkle 20 ετών, George T Stagg, όλα με χρυσό μετάλλιο. Επίσης στην κατηγορία Best Rye Whisky, νίκησε το Pikesville, για το οποίο έγινε πολύς λόγος τώρα τελευταία και πήρε βραβεία και αλλού, γνώμη δεν έχω, αφού δεν έτυχε να το δοκιμάσω ακόμη.

Στο μεταξύ, δόθηκαν βραβεία σε whiskies από οποιαδήποτε σχεδόν χώρα που μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του, όπως Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Αργεντινή, Γερμανία και ούτε κι εγώ δεν ξέρω από που αλλού και όπως είπα και στον πρόλογο, μάλλον πήγαμε σε υπερβολή. Αν είναι να βραβεύονται whiskies από παντού, τότε μπορεί να συμμετέχει και η Ελλάδα, αφού ήδη ξεκίνησε η παραγωγή ελληνικού whisky στη Λάρισα. Πάμε παρακάτω σε πιό σοβαρές καταστάσεις, ξεκινώντας από τα βραβεία που αφορούν στα ιαπωνικά whisky, πριν περάσουμε στη Σκωτία.

Στην Ιαπωνία λοιπόν τα σημαντικότερα βραβεία ήταν τα εξής:

Best Japanese Blended Whisky, ανακηρύχτηκε το Hibiki 21 ετών, το οποίο επίσης κέρδισε και τον τίτλο του καλύτερου blended όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στην κατηγορία Best Japanese Blended Malt κέρδισε το Nikka Taketsuru, ενώ τα Yamazaki θα λέγαμε οτι είχαν μάλλον χλιαρή παρουσία, με μόνη νίκη τους στην κατηγορία Best Japanese Single Malt, για τις ηλικίες 13 μέχρι 20 ετών, με το πραγματικά απίθανο Yamazaki 18 ετών. Τέλος, τον σημαντικότερο τίτλο σε ότι αφορά στα γιαπωνέζικα, κατέκτησε το πανάκριβο Hakushu 25 ετών, σαν Best Japanese Single Malt.

Πάμε στη Σκωτία και θα τη δούμε αναλυτικά ανά περιοχή:

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ήττα του τεράστιου Springbank στο Campbeltown, από το έτερο αποστακτήριο της περιοχής, το Glen Scotia. Στα Highlands νικητής αναδείχτηκε το Old Pulteney Vintage 1989, ενώ στην ίδια κατηγορία βραβεία απέσπασαν και τα Glenmorangie 25 ετών, αργυρό, Glenmorangie Lasanta, Dalwhinnie 15 ετών, Dalmore 12 ετών, Glenmorangie Quinta Ruban, όλα χάλκινα, και φυσικά ένα από τα πολύ αγαπημένα αποστακτήρια αυτής της στήλης, με το GlenDronach Cask Strength Batch 5, που απέσπασε χρυσό μετάλλιο και θα κέρδιζε πιθανότατα τον τίτλο του κορυφαίου, αν δεν υπήρχε το Old Pulteney Vintage 1989, το οποίο όπως θα καταλάβετε παρακάτω, ήταν ανίκητο.

Στην κατηγορία Best Scotch Islands Single Malt, από την οποία φυσικά εξαιρέθηκε το Islay, αφού είναι ξεχωριστή κατηγορία, νίκησε το Jura 30 ετών. Στην πολύ σημαντική κατηγορία του Islay, το Ardbeg 10 ετών κέρδισε άνετα στην κατηγορία 12 ετών και κάτω, ενώ στα 13 μέχρι 20 χρόνια νικητής αναδείχτηκε το Lagavulin 16 ετών, το τιμητικό χρυσό μετάλλιο κέρδισε το απίθανο Ardbeg Uigeadail, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους τα ιστορικά Bowmore και Laphroaig.

Στην κατηγορία Best Lowlands Malt Whisky, μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το Glenkinchie 12 ετών, ενώ στο Speyside είχαμε πλήθος βραβείων και ποιοτικών whisky, αλλά και μια μεγάλη έκπληξη. Εντελώς αναπάντεχος νικητής αναδείχτηκε το Cardhu 18 ετών, το οποίο κέρδισε πολύ σπουδαία malt, όπως τα Benriach 10 ετών, Glenfiddich 15 ετών, Cragganmore 12 ετών, Glenfiddich 30 ετών, Glenrothes Vintage Reserve, τα οποία διακρίθηκαν και κέρδισαν πλήθος βραβείων, όχι όμως το κορυφαίο, που όπως είπαμε πήγε στο δεκαοκτάρι Cardhu. Γενικώς, όχι μόνο στο Speyside, αλλά και γενικότερα, έλειψαν οι νίκες από πολύ μεγάλα ονόματα, όπως Balvenie, Highland Park, Laphroaig, Bowmore.

Τέλος μεγάλος νικητής γενικώς στο διαγωνισμό, αναδείχτηκε το Old Pulteney Vintage 1989, το οποίο διασκέδασε τις εντυπώσεις για τις ήττες της Σκωτίας στους προηγούμενους διαγωνισμούς και έφερε την κατάσταση στα ίσια.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: